Nyt ekstruderingsanlæg giver nye muligheder for at eksperimentere med struktur og tekstur af fødevarer

I Sdr. Stenderup udenfor Kolding ejer Teknologisk Institut et forsøgsanlæg, hvor der gennem mange år er opbygget ekspertise indenfor forskellige ekstruderingsteknikker med fokus på foder, test af ingredienser og indledende forsøgsproduktioner også af fødevarer.
Nu er et nyt ekstruderingsanlæg ankommet til forsøgsanlægget - den nye ekstruder er specialdesignet til at køre mindre produktioner, og specialiseret til fødevarer - for at imødekomme producenternes ønske om hurtige tests med mindre batches. Det giver blandt andet fødevareindustrien mulighed for hurtigt at kunne teste smag, struktur m.m, så de hurtigere kan få de helt rigtige produkter på markedet.
I hygiejniske omgivelser, og på udstyr isoleret fra den øvrige produktion, kan der formales, blandes, tørres og coates. Anlægget kan operere i kapacitetsområdet 5 - 70 kg/time, der er utallige muligheder for konfiguration af snekkerne for at variere intensiteten af miksning og æltning. Den nye tørrer arbejder både med varm luft og infrarød varme, og kan arbejde med temperaturer op til 250 grader.
-Vi har haft en rigtig stor efterspørgsel på netop den mulighed, at man kan komme som producent, bruge en dag og komme hjem med hele løsninger. Udfordringen for virksomhederne har været, at adgang til en sådan maskine simpelthen ikke fandtes i Danmark eller i Norden. Nu hvor den er her - og kører i fin stil, giver det faktisk endnu mere mening, at vores kunder ikke skal optage egne maskiner - eller ud og leje testfaciliteter i Frankrig, Italien eller Tyskland, hvor de skal levere færdige blandinger og i tillæg have store forsendelses- og rejseomkostninger. Her er der resultater med det samme, siger Per Lang Sørensen, sektionsleder i center for Bioressourcer og bioraffinering hos Teknologisk Institut
I takt med kundernes ønsker vil ekstruderen blive udbygget med specialværktøj. På nuværende tidspunkt er der designet og fremstillet et køleværktøj til vådteksturering af planteproteiner
-Vores kunder er jo kreative mennesker - og branchen efterspørger ikke kun nye ingrediensblandinger, men også crunch og sprødhed. Så kan det være et spørgsmål om at få testet præcis hvor crunchy produktet skal være - eller om der f.eks. sker ændringer i smag eller struktur efter en omgang i ekstruderen, det er lige spændende at stå for enden af processen og vurdere produktet hver gang, siger Per Lang Sørensen.
Yderligere oplysninger: Sektionsleder Per lang Sørensen , mobil: 72 20 16 68, pls@teknologisk.dk
Nøgleord
Kontakter
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkBilleder

Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige, DTI Polska og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 10 66 - eller kommunikation@teknologisk.dk
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
Præcise målinger baner vej for renere skibsfart1.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Cleanship-projektet har installeret nyudviklet sensorteknologi på handelsskib, der for første gang muliggør præcis måling af sodpartikel-udledninger under rigtige sejladsforhold.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum