Kold plasma skal reducere bakterie-indholdet i færdigpakket kød
På trods af høje hygiejniske standarder vil der være bakterier på overfladen af fersk kød og fjerkræ.
I nogle tilfælde vil der blandt disse bakterier være nogle, som er sundhedsskadelige som for eksempel Salmonella eller Camphylobactor. Derfor skal det internationale konsortium MEATPACK nu undersøge muligheden for at nedsætte bakterieindholdet i færdigpakket kød med såkaldt koldt plasma. Den danske deltagelse i konsortiet er Danish Meat Reseach Institute, DMRI på Teknologisk Institut.
- Vi skal nu undersøge, hvordan kød i praksis reagerer ved at blive behandlet med koldt plasma. DMRI skal undersøge, hvordan bakterier kan reduceres på forskellige kødoverflader, samt undersøge den efterfølgende holdbarhed og kødets smagsmæssige og ernæringsmæssige kvalitet. Kort sagt om teknologien kan anvendes i virkeligheden, siger seniorkonsulent Mari Ann Tørngren fra DMRI på Teknologisk Institut .
Ved behandling med kold plasma bliver atmosfæren i det færdigpakkede kød tilført en stor mængde energi, så luften antager en 4. tilstandsform, der hverken er fast, flydende eller gas. Plasmatilstanden af atmosfærisk luft udsender ultraviolette fotoner og indeholder reaktive komponenter, der kan bruges til at desinficere overflader. Kold plasma har vist sig at have en god effekt ved rensning af metalliske overflader og til at forlænge holdbarheden af frugt under transport.
Teknologien til at behandle færdigpakket kød med koldt plasma skal udvikles løbet af i år, og i 2015 skal de danske eksperter fra Teknologisk Institut undersøge, hvordan teknologien i praksis virker ved produktion af fersk og varmebehandlet kød.
MEATPACK er et SME-projekt finansieret gennem EU´s 7 rammeprogram.
MEATPACK konsortiet omfatter ud over DMRI/Teknologisk Institut: Stephens Fresh Foods Ltd, (England), Embutidos Daza SL (Spanien), The Food Machinery Company (England), Kamea Electronics SRO (Slovenien), Holfeld Plastics Limited (Irland), Dublin Institute of Technology (Irland) og Recerca Industrial i Sostenible (Spanien). Projektet er netop startet og går frem til november 2015.
Partnerne i MEATPACK konsortiet mødtes i december 2013 til et kick-off møde i Dublin.
Yderligere oplysninger: Seniorkonsulent Mari Ann Tørngren, DMRI, Teknologisk Institut, matn@teknologisk.dk , mobil: 7220 2682
Teknologisk Institut er et innovativt forsknings- og rådgivningsinstitut, der udvikler nye teknologier og omsætter viden til produkter, der har reel værdi for virksomheder og samfund. Læs mere på http://www.teknologisk.dk .
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 10 66 - eller kommunikation@teknologisk.dk
Kontakter
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkSamuel BrøggerKommunikationskonsulent - Robotteknologi, Odense
Tlf:7220 1766lsbr@teknologisk.dkInformation om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum