Ældre savner stadig hjælp til at bruge IT og internet
350.000 af de ældre mellem 65 og 89 år har aldrig prøvet at bruge internettet og computer, og de savner hjælp til at komme i gang. Det viser en ny undersøgelse - Senior Online - fra Teknologisk Institut. I undersøgelsen er et repræsentativt udsnit af ældre borgere blevet spurgt om deres erfaringer med at begå sig digitalt.
- En stor del af de ældre har ingen eller meget få erfaringer med at bruge IT og internet. Det giver store udfordringer for eksempel i forhold til, at kontakten mellem borgerne og det offentlige bliver digital, siger seniorkonsulent Claus Møller fra Teknologisk Institut.
Undersøgelsen viser blandt andet at jo ældre man er, jo mindre tilbøjelig er man til at bruge internettet. Desuden bruger enlige ældre internet mindre hyppigt end gifte - lidt over halvdelen af de enlige ældre har aldrig brugt internettet. Jo kortere uddannelse, man har, des mindre hyppig og sandsynlig bruger af internettet er de ældre.
- Samtidig tegner der sig et tydeligt billede af, at det er helt afgørende for overhovedet at komme i gang med at bruge IT og internet, at de ældre har et "socialt stillads" at støtte sig til. Det er det sociale netværk i form af familie, naboer og venner osv., der i høj grad er medvirkende til at åbne dørene for de ældre. Ældrevenligt IT udstyr og ældrevenlige hjemmesider får først relevans for de ældre, der allerede har fået hjælp fra deres sociale netværk til at komme i gang, siger Claus Møller, Teknologisk Institut.
Ældre, som ikke er digitale, savner ifølge undersøgelsen hjælp til at opdage, hvad de kan få ud af at komme på nettet - frem for at føle sig tvunget til det. Det tyder derved på, at det frem for alt er de ældres sociale samspil med deres nære omgivelser, der i højere grad må i fokus, når de ældre fremadrettet skal inkluderes i digitaliseringen af samfundet.
På en konference på Teknologisk Institut i Taastrup tirsdag den 24. september samles over 100 interessenter og aktører fra blandt andet kommunerne, Digitaliseringsstyrelsen og andre aktører, der arbejder med digitalisering. De skal komme med bud på løsninger, som skal hjælpe de ældre med at blive inkluderet i det digitale Danmark.
Undersøgelsen er baseret på ca. 700 telefoninterviews blandt et repræsentativt udsnit af den danske befolkning i alderen 65 til 89 år samt 43 personlige interviews. Undersøgelsen er betalt af en donation fra VELUX FONDEN.
Yderligere oplysninger:
Seniorkonsulent Claus Møller, Teknologisk Institut, cum@teknologisk.dk Tlf: 7220 1434 eller seniorkonsulent Marie Paldam Folker, Teknologisk Institut, mpf@teknologisk.dk Tlf 7220 1166
Fakta om undersøgelsen
Senior Online - Det Digitale Danmark set med 65+ øjne
37 procent af de ældre mellem 65 - 89 år angiver, at de ikke har prøvet at bruge internettet og computer svarende til knap 350.000 personer i aldersgruppen 65 - 89 år, mens 63 procent angiver at de har erfaring med internettet svarende til knap 600.000 personer i samme aldersgruppe.
Undersøgelsens tal tydeliggør endvidere, at ældre som oplever størst udfordringer med at bruge internet og IT, statistisk set, i hovedtræk er karakteriseret ved følgende:
Kvinder er mindre tilbøjelige end mænd til at bruge internettet (Knap 73 % af alle mænd har brugt internettet, mens tallet for kvinder er knap 56 %)
Enlige bruger internet mindre hyppigt end gifte (lidt over halvdelen af de enlige/enker/enkemænd har aldrig brugt internettet, hvor det samme gælder for kun 27 % af de gifte/samboende)
Jo ældre man er, des mindre hyppigt er man bruger af internet (80 % i aldersgruppen 85-89 år har aldrig været på internettet; samme gælder for 47 % af de 75 - 84 årige og 26 % af de 65 - 74 årige)
Jo lavere uddannelse man har, des mindre hyppig og mindre sandsynlig bruger af internet er man
Tidligere eller aktuel erfaring med IT og internet fra arbejdslivet, betyder større sandsynlighed for IT/internetbrug i seniorlivet
Undersøgelsen er baseret på resultaterne fra ca. 700 telefoninterviews blandt et repræsentativt udsnit af den danske befolkning i alderen 65 - 89 år samt 43 personlige interviews.
Undersøgelsen og konferencen er betalt af en donation fra VELUX FONDEN.
"Folketinget vedtog i juni 2012 Lov om offentlig digital post, der gør det obligatorisk for borgere og virksomheder at kunne modtage post fra offentlige myndigheder digitalt. Overgangen til digital post bliver den 1. november 2013 for alle virksomheder i Danmark, og for borgerne kommer overgangen til at ske den 1. november 2014.
Frem mod 2015 forventes det, at 80 pct. af alle breve til borgerne, der kan afsendes digitalt fra de offentlige myndigheder også bliver det. Det betyder, at breve fra myndigheder til borgere eller virksomheder, så vidt muligt skal sendes digitalt."
Uddrag fra "Baggrunden for Digital Post", Digitaliseringsstyrelsen. (link)
Praktisk pressekontakt tirsdag den 24. september:
Kommunikationskonsulent Niels Tradsfeldt, Teknologisk Institut, tlf: 72202769 - mail: ntt@teknologisk.dk
Kommunikationskonsulent Birgit Schaldemose Norman, tlf: 7220 2005 - mail: bsn@teknologisk.dk
Kontakter
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkInformation om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum