Farlig ukrudtsbrænder tilbagekaldes fra Harald Nyborg
Sikkerhedsstyrelsen advarer på det kraftigste forbrugerne mod at bruge en ukrudtsbrænder af mærket Adano med bestillingsnummeret 9097. Brænderen er solgt i Harald Nyborgs butikker over hele landet. Der er udstedt et salgsforbud på produktet, og importøren har fået et påbud om at tilbagekalde brænderen fra forbrugerne. Tilbagekaldelsen betyder, at forbrugere, som har købt ukrudtsbrænderen i Harald Nyborg fra den 1. januar 2017 og frem til i dag straks skal stoppe brugen og levere den tilbage til butikken.
Den tilbagekaldte ukrudtsbrænders regulator er identisk med den brænder, der for godt en uge siden var årsag til en eksplosionsagtig brand på Købehavns Vestegn. Ukrudtsbrænderen var af mærket Ignite Nordic, og blev i sidste uge tilbagekaldt fra Bauhaus. I weekenden blev en anden ukrudtsbrænder af mærket Garden, som er solgt i maj og juni måned i Jem og Fix, tilbagekaldt, fordi den havde den samme fejl.
Sikkerhedsstyrelsen har nu fundet en tredje brænder med samme fejl – og advarer købere af Adano ukrudtsbrænderen mod at bruge den.
- Ukrudtsbrænderen er farlig. Har man købt den, skal den straks leveres tilbage til butikken. Man skal under ingen omstændigheder bruge den. Vores undersøgelser har vist, at selv med værktøj er det nærmest umuligt at spænde gevindet hård nok fast til, at det er tæt. Utætheder medfører risiko for brandfare og i sidste ende eksplosion. I værste fald kan det koste menneskeliv, siger chefkonsulent i Sikkerhedsstyrelsen Arne Hosbond og fortsætter.
- Vi har udstedt et forbud mod salg og udlevering af brænderen. Vi har desuden givet importøren et påbud om at kalde den tilbage fra forbrugerne, forklarer Arne Hosbond.
Efter de første to ukrudtsbrændere blev tilbagekaldt op mod pinse, har Sikkerhedsstyrelsen fået en del henvendelser fra bekymrede forbrugere. Derfor har styrelsen nu lavet en video, som tydeligt viser, hvad der er galt med brænderen. Den kan ses på Sikkerhedsstyrelsens Facebook-side.
- Vi er rigtig glade for de mange henvendelser, som vi får. Det har ført til, at vi har fundet flere ukrudtsbrændere med problemer. Oplever man, at der siver gas ud af regulatoren og gevindet på ens ukrudtsbrænder, så hører vi meget gerne fra folk, siger Arne Hosbond.
Gjorde som der stod i manualen
Det, der gør ukrudtsbrænderen farlig, er, at der siver gas ud af den, selvom man har samlet den, som der står i brugsanvisningen.
Det var også tilfældet i forbindelse med uheldet på den københavnske vestegn.
Mens kvinden fjernede ukrudt, blev hun pludselig opmærksom på 20 centimeter høje flammer, der stod op fra gasflaskens top.
Hun hentede et tæppe og forsøgte at slukke ilden ved at lægge det over flasken. Det resulterede i, at der gik ild i tæppet. Derefter ringede kvinden 112. Brandvæsnet kom inden for fem minutter. Kvinden blev ført i sikkerhed. Cirka to minutter senere eksploderede gasflasken. Den fløj 10 meter på tværs af haven.
Undersøgelsen af den eksploderede flaske og ukrudtsbrænder viser, at uheldet sandsynligvis skyldes utæthed mellem gevind og gasflaske og gevind og brænderen. Sikkerhedsstyrelsen har efterfølgende testet ubrugte eksemplarer af produkter. De har samme fejl.
For yderligere kommentarer kontakt pressekonsulent hos Sikkerhedsstyrelsen Ninna Andreasen på telefonnummer 2543 1678.
Fakta
- Ukrudtsbrændere af mærket Adano med bestillingsnummeret 9097 solgt i Harald Nyborgs forretninger over hele landet fra den 1. januar 2017 og frem.
- Sikkerhedsstyrelsen undersøgelse viser, at det praktisk taget er umuligt at skrue gevindet hårdt nok fast på regulator og brænder til, at den er sikker at bruge.
- Har man købt denne ukrudtsbrænder, skal den leveres tilbage til butikken og må ikke anvendes.
Billeder
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Salg af puff bars på sociale medier: over 200 salgsannoncer er afsløret1.4.2025 12:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Siden årsskiftet har Sikkerhedsstyrelsen krævet mere end 200 salgsopslag på sociale medier fjernet på grund af salg af ulovlige e-cigaretter. Tendensen er stigende, og derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen forældre til at være opmærksomme på børn og unges køb af ulovlige e-cigaretter på Facebook, Snapchat, Instagram og andre sociale medier.
Nye aldersgrænser for salg af alkohol til 16-17-årige: Gælder fra 1. april 202520.3.2025 10:31:48 CET | Pressemeddelelse
Fra den 1. april 2025 sænkes alkoholgrænsen, når der sælges alkohol til 16-17-årige. De nye grænser betyder, at der ikke længere må sælges drikkevarer med mere end 6 procent alkohol til unge under 18 år. Der er desuden krav til korrekt skiltning på salgsstederne.
Mere end 480 virksomheder er nu autoriseret til at nedrive asbest31.1.2025 11:02:36 CET | Pressemeddelelse
Autorisation blev 1. januar 2025 et krav for virksomheder, der arbejder med nedrivning af asbest. Privatpersoner må fx ikke længere selv fjerne et gammelt asbest-tag, og når du får et håndværksfirma til at udføre arbejdet, så husk at tjekke i autorisationsregistret hos Sikkerhedsstyrelsen, at firmaet har autorisationen i orden.
Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.
Sikkerhedsstyrelsens unge kontrolkøbere afslører ulovligt salg til hver tredje mindreårig21.1.2025 08:29:53 CET | Pressemeddelelse
De sidste seks måneder har Sikkerhedsstyrelsen foretaget mere end 1000 kontroller med unge kontrolkøbere, som et nyt led i styrelsens tilsyn med alderskontrol i fysiske butikker. Efter et halvt års kontrol konstaterer Sikkerhedsstyrelsen fortsat ulovligt salg i mere end hver tredje butik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum