106 politianmeldelser for salg af ulovlige engangs-e-cigaretter
106 gange siden juni 2022 har Sikkerhedsstyrelsen politianmeldt et ulovligt salg af engangs-e-cigaretter. I samme periode er 522 profiler på sociale medier blevet lukket, fordi der foregik ulovligt salg. Det er blot nogle af resultaterne af Sikkerhedsstyrelsens kontrol siden foråret 2022.
- De farverige engangs-e-cigaretter med smag af frugt eller slik er tillokkende for børn og unge, men det er ikke lovligt at sælge e-cigaretter med smag af andet end tobak og mentol i Danmark, så engangs-e-cigaretterne er ulovlige, og derfor gør vi en ihærdig indsats for at bremse salget, siger produktchef Lone Brose fra Sikkerhedsstyrelsen.
Siden sommeren 2022 har Sikkerhedsstyrelsen udført i alt 1.542 kontroller på området. Der er blandt andet kontrolleret 621 fysiske butikker, og tilsynene har vist, at engangs-e-cigaretterne har været attraktive at sælge overalt fra grønthandlere til slikbutikker. Nogle steder har varerne været skjult under disken eller i et skab, fordi forhandlerne har været klar over, at det kunne være ulovlige produkter.
- Vores tilsynsførende har mange steder været på detektivarbejde for at finde frem til engangs-e-cigaretterne. Men det er erfarne folk, og mange steder kan der være spor, for eksempel tom emballage, som får de tilsynsførende til at lede videre, nævner Lone Brose.
Hjemmesider og profiler på sociale medier holdes der også øje med, og her har Sikkerhedsstyrelsen et digitalt værktøj, AIME, som ved hjælp af kunstig intelligens hjælper os med at finde ulovlige produkter. I samarbejde med udbyderne sørger Sikkerhedsstyrelsen for at få lukket profiler på sociale medier, som sælger ulovlige engangs-e-cigaretter, og ejere af hjemmesider politianmeldes.
- Vi har også politianmeldt foreløbigt to personer, der stod bag profiler på sociale medier. Det sker, så snart vi finder frem til den person, der har profilen, siger Lone Brose.
Sikkerhedsstyrelsen fortsætter kontrolindsatsen for at bremse salget af ulovlige engangs-e-cigaretter, både i fysiske butikker og på digitale kanaler.
- Vi er klar over, at sælgerne er opfindsomme og stadig finder nye veje. Men vi forfølger deres spor, og vi vil meget gerne høre fra alle, som kan hjælpe os. Vi vil gøre, hvad vi kan for at stoppe dem, der tjener penge på at sælge ulovlige produkter, siger Lone Brose.
---------
FAKTA:
Indsatsen i tal 2022-2023
- Antal tilsyn: 1542
o 621 fysiske butikker
o 540 profiler på sociale medier
o 82 annonce-platforme
o 299 hjemmesider
- 24 kiosker, specialbutikker og enkeltpersoner er politianmeldt.
- 80 hjemmesider er politianmeldt.
- 2 profiler på sociale medier er politianmeldt.
- 78 annoncer er blevet lukket på Den Blå Avis, Gul og Gratis og Trendsales.
- 522 profiler på Snapchat, Instagram, TikTok og Facebook er blevet lukket
Kontakter
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Billeder
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Kampagne skal gøre det normalt at vise ID ved køb af alkohol, nikotin eller tobak7.7.2025 11:06:57 CEST | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsen lancerer nu kampagnen ’Gør det let – Vis ID, når du handler’. Formålet er at sætte fokus på alderskontrol for unge. Med opbakning fra detailbranchen og andre interessenter er målet at styrke forståelsen for, at det er helt naturligt at skulle vise ID, når man handler alkohol, nikotin eller tobak.
Sikkerhedsstyrelsen går undercover på sociale medier for at stoppe ulovligt salg af lattergas30.6.2025 12:46:32 CEST | Pressemeddelelse
Fra i morgen får Sikkerhedsstyrelsen nye muligheder for at føre kontrol med salg af lattergas. Reglerne skal bremse brugen af lattergas som rusmiddel og forhindre ulovligt salg.
Produkter og tjenester skal være tilgængelige for flest mulige25.6.2025 09:25:36 CEST | Pressemeddelelse
Fremover bliver det lettere for forbrugere at anvende en række produkter og tjenester i hverdagen, også hvis man har en midlertidig eller permanent funktionsnedsættelse. Fra 28. juni 2025 er det et krav at leve op til EU's tilgængelighedsdirektiv og den danske tilgængelighedslov, og dermed kommer der nye krav til fx webshops, computere, betalingsterminaler og streamingtjenester. På nogle områder træder kravene i kraft straks, mens kravene skal anvendes på andre områder, efterhånden som der fx kommer nye udgaver af produkter i handelen.
Styrelser advarer: Ulovlige varer fra ferien eller nettet kan få alvorlige konsekvenser19.6.2025 09:24:45 CEST | Pressemeddelelse
Indførsel og bestilling af ulovlige nikotinprodukter kan føre til bøde, advarer Toldstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen op til sommerferien.
Hver fjerde butik på Bornholm solgte alkohol eller tobak til mindreårige på Folkemødets første dag13.6.2025 09:12:12 CEST | Pressemeddelelse
Flere butikker overholdt ikke reglerne om salg af alkohol, tobak eller nikotin torsdag under Folkemødet på Bornholm – Sikkerhedsstyrelsen har ført kontrol med unge kontrolkøbere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum