Ny biomarkør giver håb til migrænepatienter

Ifølge Sundhedsstyrelsens opgørelser fra 2015 lider næsten 650.000 danskere af migræne. En sygdom, der ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO er en af de 20 mest funktionsnedsættende sygdomme, der findes.
På Aalborg Universitet (AAU) har en forskergruppe fundet en pålidelig metode til at undersøge, om en person lider af migræne eller har risiko for at udvikle sygdommen. Forskerne har opdaget, at en gruppe migrænepatienter havde en anderledes sammensætning og mængde af såkaldte mikroRNA-segmenter i blodet end den raske kontrolgruppe. Studierne i mikroRNA kan potentielt være en ’game-changer’, fortæller lektor Meg Duroux fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på AAU:
- Hvis vi kan finde ud af, hvilke stykker mikroRNA, der er direkte involveret i udviklingen af sygdommen, kan vi lave målrettet behandling mod dem. Det vil give os helt nye behandlingsmetoder.
Før forskningen i mikroRNA bringer os til det stadie, hvor vi helt kan undgå at udvikle sygdommen, kan vi imidlertid høste gavn af mikroRNAets fordele som kroppens budbringer. Ved at analysere vores mikroRNA kan lægerne nemlig finde ud af, om forskellige behandlingsmetoder virker på den enkelte patient eller ej.
- Alle patienter reagerer ikke ens på den samme behandling. MikroRNA-signaturen kan bruges til at undersøge, hvordan den enkelte patient reagerer på en given behandling. På den måde kan læger vælge den bedst mulige behandling til den enkelte patient. Det vil vi meget gerne se ske i fremtiden, fortæller lektor Parisa Gazerani fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på AAU.
På udkig efter kommercielle samarbejdspartnere
I afdelingen Patent og Kommercialisering på AAU er man i gang med at finde samarbejdspartnere og midler til den videre kommercielle udvikling af forskningen. Technology transfer manager, Jane Bjerregaard Rasmussen, fortæller:
- De mikroRNA, som er identificeret som markører for migræne, er nu ved at blive undersøgt i dyr, det vil sige i et in-vivo studie på rotter. Det er første skridt mod udviklingen af diagnostiske markører for migræne og potentielt et kurativt middel specifikt mod migræne.
Forskningen i mikroRNA foregår i regi af forskningscentrene Laboratory for Cancer Biology og Center for Sensory-Motor Interaction på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, AAU.
Fakta om studiet:
- Forskerne undersøgte serum fra 24 migrænepatienter og alders-/kønsmatchede raske kontrolpersoner
- Der blev undersøgt 327 forskellige mikroRNA-segmenter, hvoraf 8% blev udtrykt forskelligt i de to grupper, og på baggrund heraf blev de mest interessante mikroRNA-segmenter udvalgt til yderligere analyse.
- Nogle af disse viste sig at være akut opreguleret under migræneanfald.
- Forskningen er publiceret i det internationale tidskrift Molecular Neurobiology (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25636687)
Kontakter
- Meg Duroux, lektor Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, AAU, mobil 61 26 99 73, mail megd@hst.aau.dk
- Parisa Gazerani, lektor Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, AAU, telefon 99 40 24 12, mail gazerani@hst.aau.dk
- Jane Bjerregaard Rasmussen, technology transfer manager, AAU, telefon 99 40 99 02, mail jab@adm.aau.dk
- Lone Bechmann, pressekontakt AAU, telefon 99 40 20 11, mail lbec@adm.aau.dk
Billeder
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
Flest kvinder får KOL – men behandlingen bygger på mænd28.4.2025 09:32:23 CEST | Pressemeddelelse
Flere kvinder end mænd bliver ramt af KOL, men alligevel bygger det meste af den viden, vi har om sygdommen, primært på mandlige patienter. Det vil forskere fra Aalborg Universitet nu ændre med et nyt forskningsprojekt, der dykker ned i kønsforskelle i sygdomsforløbet.
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum