Haderslev Kommune

Undgå ulykker med ukrudtsbrænderen

Del
Over 40 procent af alle voksne danskere bruger ukrudtsbrænder til havearbejdet. Desværre oplever 5 procent af dem, at der sker en ulykke med brænderen. De bliver forbrændt og får sat ild til naboens hæk eller familiens carport. Det viser en ny stor undersøgelse om danskernes brug af ukrudtsbrændere. Derfor lancerer Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen i fællesskab kampagnen "Fjern ukrudt uden ulykker". Budskabet er klart - svits ukrudtet, hold øje med gløder og afmontér gasflasken efter brug.

Hvert år opstår over 200 brande på landsplan, fordi ukrudtsbrændere er kommet for tæt på tørt græs eller buskads, en bygning eller bilen i indkørslen, viser tal fra Beredskabsstyrelsen. En ulykke forårsaget af en ukrudtsbrænder kan medføre materielle skader, men også børn og voksne kan komme til skade, fordi de kommer for tæt på en tændt eller varm ukrudtsbrænder.

"Når man bruger en ukrudtsbrænder, er det vigtigt, at men ved, hvad det er man har med at gøre. Ukrudtet skal kun lige svitses og man skal holde god afstand til bygninger, buske og biler, der let kan blive antændt. Og så skal man ikke bruge ukrudtsbrænderen, når det er meget tørt eller blæser meget, for så kan det være virkelig svært at styre ilden", siger Mikkel Linnet, beredskabsinspektør ved Haderslev Brand og Redning.

Han understreger også, at det er vigtigt at kigge efter oversete gløder, når man er færdig med arbejdet, så de ikke ligger og ulmer og måske blusser op.

Når man er færdig med ukrudtsbrænderen, skal den køle af, før den stilles væk, og det er vigtigt at afmontere gasflaske eller gasdåse. Når man køber en ukrudtsbrænder, skal man sikre sig, at den er forsynet med DG-mærke og dermed godkendt til brug i Danmark.

For at undgå ulykker gør Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen i de kommende måneder danskerne opmærksom på, hvordan man håndterer ukrudtsbrænderen sikkert.

De gode råd om, hvordan ukrudtet udryddes, uden at der opstår personskader eller materielle skader, præsenteres i foråret og sommeren igennem, blandt andet på plakater i byggemarkeder, i OBS-programmer på tv og i radiospots.

Find rådene om korrekt brug af ukrudtsbrænderen på www.sik.dk og www.brs.dk .

Fakta

Sikkerhedsstyrelsen har fået kortlagt danskernes brug af ukrudtsbrændere gennem et analysebureau. Der deltog ca. 1000 brugere af ukrudtsbrændere i undersøgelsen, 55 procent mænd og 45 procent kvinder, og nogle af resultaterne var:

- 23,5 procent brænder ukrudtet, til det er forkullet

- 5,2 procent brænder ukrudtet helt væk

- 75,4 procent fik ingen instruktion ved køb af ukrudtsbrænderen

- 33 procent har ikke læst sikkerhedsafsnittet i brugsanvisningen

- 47 personer har haft skader eller ulykker med ukrudtsbrænderen. Af dem har 21 haft brand i plantedele eller haveaffald, 13 personskader, 11 brand i bygning eller hegn og 2 brand i bil.

I 2 tilfælde skyldtes skader og ulykker fejl ved ukrudtsbrænderen. I 10 tilfælde var årsagen forkert brug og 29 angav manglende opmærksomhed ved brug af ukrudtsbrænderen som årsagen.



Kontaktinformation:

Beredskabsinspektør, Mikkel Linnet, 74 34 24 06

Information om Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Haderslev Kommune
Christian X's Vej 39
6100 Haderslev

http://www.haderslev.dk/

Følg pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye