Ny app skal gøre det mere sikkert at færdes på nettet

Omkring hver 7. dansker har oplevet at blive snydt på nettet, viser en ny rapport fra Forbrugerrådet Tænk. Det svarer til knap 600.000 mennesker. Samtidig er mange danskere utrygge ved deres færden på nettet. Ifølge en rapport fra Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden fra januar 2016 er 56 procent af danskerne utrygge ved at modtage svindelmails, som ser ud til at være fra fx SKAT eller NemID.
I perioden fra 2011 til 2016 er antallet af anmeldelser om databedrageri steget fra 647 tilfælde i 2011 til 22.339 i 2016. Der er dermed sket en mangedobling af danskernes anmeldelser af digitalt bedrageri på bare fem år. Og Rigspolitiet melder ud, at databedrageri er et område i voldsom vækst. Det er blandt andet baggrunden for, for den nye App: ”Mit digitale selvforsvar”
- De it-kriminelle er blevet mere professionelle i deres måde at svindle på. Derfor bliver det sværere for den enkelte at se, om en mail eller en SMS er ægte eller falsk. Det er vores håb, at den nye app kan hjælpe danskerne med at kunne færdes mere sikkert og træffe trygge valg i den digitale verden, siger Anja Philip, formand i Forbrugerrådet Tænk.
Et digitalt skjold skal hjælpe forbrugerne mod it-svindel
App’en ’Mit digitale selvforsvar’ skal ruste forbrugerne til at passe på deres personlige oplysninger, hjælpe dem med at gennemskue fup på nettet og undgå it-kriminalitet.
- App’en er unik, fordi den både advarer om aktuelle trusler med live-advarsler, tilbyder redskaber, råd og vejledning til sikker færden på nettet og endelig hjælper dem, der uheldigvis er blevet ofre for it-kriminalitet, siger Henrik Dam, formand for Det Kriminalpræventive Råd, som finansierer udviklingen af app’en.
- Danskerne er et af de mest digitaliserede folk i verden. I takt med at vores digitale liv i stigende grad udspiller sig online øges vigtigheden af, at man er i stand til at navigere uden om de trusler og farer, som man møder i den digitale verden. Med denne app tager vi første skridt til at give danskerne nogle konkrete værktøjer til at træffe trygge valg, siger Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden, der bidrager til at drive og udbrede ”Mit digitale selvforsvar”.
Mit digitale selvforsvar app’en er gratis og kan downloades af alle. Applikationen kan bruges på både Android- og iOS-mobiler og tablets.
En række virksomheder, myndigheder og organisationer leverer indhold fx i form af liveadvarsler om falske hjemmesider, konkurrencer og fupmails og beskeder. Samarbejdspartnerne omfatter bl.a Nets, NC3, Danske Bank, Nordea, Forbrugerombudsmanden og E-mærket.
Fakta: Det kan app’en
- Advare om aktuelle trusler som falske sms’er og mails, phishing-angreb, fupkonkurrencer og falske hjemmesider.
- Involvere forbrugerne til at tippe hinanden
- Give råd til forbrugere, der har været udsat for it-kriminalitet.
- Give redskaber til beskyttelse imod digitale trusler og fup på nettet.
- Give råd til at beskytte personlige oplysninger, når forbrugeren færdes på nettet.
Kontaktpersoner:
Forbrugerrådet Tænk, pressechef Thor Seierø Mouritsen tlf. 25 88 2016
Det Kriminalpræventive Råd, kommunikationsmedarbejder Charlotte Ruge tlf. 41 74 73 80, analyse- og kommunikationschef: Elizabeth Bergmann Burns tlf. 22 79 27 86
TrygFonden, pressechef Karen Bøgedal tlf. 30 56 34 32, projektleder Christoffer Elbrønd tlf. 20 87 33 89
Kontakter
Charlotte RugePressemedarbejder
Tlf:45 15 36 77 / 41 74 73 80cru@dkr.dkElizabeth Bergmann BurnsAnalyse- og kommunikationschef
Tlf:45 15 36 71 / 22 79 27 86ebb@dkr.dkBilleder
Information om Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund.
Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Nye tal: Hver syvende ung har en adfærd, der øger risikoen for grooming1.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 1. juli 2025 er det to år siden, at grooming – voksnes forsøg på at opbygge et tillidsforhold til børn med et seksuelt formål – blev gjort strafbart. Nye tal viser nu, at hver syvende ung har en onlineadfærd, der gør dem særligt sårbare over for grooming. Det er et advarselssignal, der kræver handling, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd. Forældres involvering i unges digitale liv skal styrkes, og skolerne skal have mere fokus på digital dannelse af unge.
Højsæson for indbrud: Halvdelen glemmer at aftale feriehjælp1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerferien står for døren, og mens mange danskere pakker bilen eller kufferten, glemmer halvdelen at aftale feriehjælp med naboerne. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Det er et stort problem – for årvågne naboer, der holder øje og skaber liv på vejen, er et effektivt våben mod indbrud.
Ny rapport om voldsskader: Knivvold og vold i nattelivet vækker bekymring26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Selvom voldsskader behandlet på skadestuerne er langt færre end for 20 år siden, ser Det Kriminalpræventive Råd nu tegn på en bekymrende udvikling: Der er sket en stigning i antallet af unge, der bliver behandlet for skarp vold som f.eks. knivstik på skadestuerne, og vold i nattelivet udgør en stigende andel af den samlede vold, viser en ny rapport. Det kalder på styrket voldsforebyggelse, lyder det fra rådet.
Højsæson for indbrud: Godt nabosamarbejde kan spænde ben for tyven25.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerferien står for døren, og mens mange danskere pakker bilen eller kufferten, glemmer halvdelen at aftale feriehjælp med naboerne. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Det er et stort problem – for årvågne naboer, der holder øje og skaber liv på vejen, er et effektivt våben mod indbrud.
Ny rapport: De fleste unge er trygge i nattelivet, men unge kvinder og minoriteter er utrygge20.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
De fleste unge fra 16 til 35 år er trygge i nattelivet, men mange unge kvinder og minoriteter føler sig utrygge. Især turen hjem fra byen vækker utryghed, og mange – særligt kvinder – udsættes for eller bekymrer sig om uønsket seksuel opmærksomhed og ubehagelige tilråb. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Rådet opfordrer nu til målrettede indsatser, der kan sikre, at alle unge kan føle sig trygge, når de går i byen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum