Det Kriminalpræventive Råd

Nye tal: Hver syvende ung har en adfærd, der øger risikoen for grooming

Del

Den 1. juli 2025 er det to år siden, at grooming – voksnes forsøg på at opbygge et tillidsforhold til børn med et seksuelt formål – blev gjort strafbart. Nye tal viser nu, at hver syvende ung har en onlineadfærd, der gør dem særligt sårbare over for grooming. Det er et advarselssignal, der kræver handling, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd. Forældres involvering i unges digitale liv skal styrkes, og skolerne skal have mere fokus på digital dannelse af unge.

I 2024 var der 201 anmeldelser om grooming, og hvert fjerde barn og ung i Danmark har prøvet at blive kontaktet af en fremmed voksen på nettet inden for det seneste år. Nu viser nye tal fra foreningen BørnUngeLiv, der understøtter danske kommuner med at lave undersøgelser, at 14 pct. af unge i 7.-9.- klasse har en adfærd online, der gør dem sårbare over for at blive udsat for grooming. Det er adfærd, som f.eks. at have en chat kørende eller sende billeder til personer, som den unge kun har mødt online.  

- Unge lever en stor del af deres liv online, og det gør dem sårbare, hvis de ikke har digitale grænser og voksne omkring sig, der følger med. Lovgivning mod grooming er vigtig – det sender et klart signal om, at det ikke kun er overgrebet, men også de forudgående handlinger og manipulation, der er strafbare. Men forebyggelse af grooming er også afgørende, og her skal vi styrke indsatsen, siger Anne-Julie Boesen Pedersen, sekretariatschef i Det Kriminalpræventive Råd. 

Grooming kan finde sted både online og offline, men med sociale medier er det blevet lettere for voksne at kontakte børn og unge, da det kan ske skjult for andre og via falske profiler. Konsekvenserne er alvorlige for de unge – grooming påvirker både deres psykiske trivsel, sociale liv og skolegang negativt. Skolen spiller en central rolle i børns liv – også når det handler om digital tryghed:  

- Det er vigtigt, at skolerne arbejder systematisk med digital dannelse og online risikoadfærd – bl.a. med fokus på, hvordan børn og unge kan færdes trygt online, og hvad grænser er. Det kræver, at skolerne understøttes af en klar kommunal strategi, der skal hjælpe skolerne med at udarbejde konkrete planer for håndtering og forebyggelse af digitale krænkelser som grooming. Også SSP-medarbejderne spiller en helt central rolle i at forebygge grooming og digitale krænkelser, siger Anne-Julie Boesen Pedersen. 

Det er ikke alene skolen, som skal klæde børn og unge på til at færdes sikkert online. Der er også brug for, at forældre involverer sig aktivt i de unges digitale liv:

- Forældre spiller en nøglerolle, da de kan mindske børns risiko for at blive udsat for grooming. Som forælder kan du spørge nysgerrigt og vise oprigtig interesse for dit barns online liv – på samme måde som du spørger til skolen, fritiden og vennerne. Brug samtalen til at støtte dit barn i at forstå egne grænser og retten til at sige fra, siger Tine Fuglsang, analytiker i Det Kriminalpræventive Råd og tilføjer: 

- Og vigtigst af alt: Gør det klart, at det aldrig er barnets skyld, hvis noget ulovligt eller grænseoverskridende sker. Det er vigtigt at være opmærksom på, da ofre for grooming ofte bærer på følelser af skyld og skam, som kan forhindre dem i at søge hjælp og støtte hos voksne, siger Tine Fuglsang. 

Forebyggelsen bør også tage fat om mistrivsel, da børn og unge, der mistrives, kan være særligt sårbare over for grooming: 
 
- Børn med lavt selvværd og svage sociale relationer er ofte særligt modtagelige for anerkendelse og opmærksomhed, og det kan udnyttes af gerningspersoner. Derfor skal der målrettes forebyggelsesindsatser for børn og unge, der mistrives, da de kan være ekstra sårbare over for grooming, siger Tine Fuglsang. 

SÅDAN STYRKER DU DIT BARNS TRYGHED ONLINE – SOM FORÆLDER 

  • Vis interesse for dit barns digitale hverdag. Spørg nysgerrigt ind til, hvad de laver online, hvem de taler med, og hvilke apps de bruger. Sociale medier er en lige så vigtig del af deres hverdag som skole og fritid. 

  • Tal åbent om risici – uden at skræmme. Forklar, at der findes voksne online, som forsøger at udnytte børn og unge – f.eks. gennem manipulation eller falske profiler. Gør det klart, at de altid kan komme til dig eller en anden voksen, hvis noget føles forkert. 

  • Giv dit barn tryghed og klarhed om skyld. Fortæl tydeligt, at hvis de oplever seksuelle krænkelser på nettet, er det altid den voksne, der har gjort noget forkert – aldrig barnet. Hjælp dem til at forstå, at de har ret til at blive beskyttet og få hjælp. 

Som forælder kan du få gode råd til at engagere dig i dit barns online liv hos ‘Genvej – til dit barns digitale liv’. Hvis dit barn har været udsat for grooming, så kontakt Red Barnets SletDet-rådgivningen på telefon 29 27 01 01 eller på deres chat.  

ANBEFALINGER TIL SKOLERNES ARBEJDE MED DIGITALE KRÆNKELSER 

  • Tilknyt en nøgleperson, f.eks. en SSP-medarbejder, til skolerne med særlig viden på området, så skoleledere og lærere har et sted at hente viden og vejledning. 

  • Udarbejd konkrete planer for håndtering af sager om digitale krænkelser, der kan støtte lærerne i arbejdet. 

  • Alle kommuner bør have en strategi på det digitale område, der kan hjælpe de enkelte skoler i arbejdet med at udarbejde planer for forebyggelse og håndtering af digitale krænkelser 

  • Styrk samarbejdet med forældrene om digital dannelse, så de også er involveret i deres børns digitale liv. 

På Red Barnets hjemmeside kan du som underviser finde materiale, der kan klæde børn og unge på til at færdes sikkert online og fremme digital dannelse. 

FAKTA OM TAL FRA BØRNUNGELIV 

  • 14 pct. af de unge har en adfærd online, som gør dem sårbare over for at blive udsat for grooming. Tallet er baseret på otte spørgsmål, som måler unges sårbarhed over for online grooming. Den adfærd, der kortlægges, angår overordnet set unges tendens til at opbygge nære og skjulte relationer med fremmede online, som er et typisk mønster i grooming. Spørgsmålene er baseret på 27.248 besvarelser og indgår i ungeprofilundersøgelsen, som foreningen BørnUngeLiv står bag. Det er første gang, at spørgsmålene er med i undersøgelsen.

  • Ungeprofilundersøgelsen er gennemført blandt elever i 7.-9. klasse i 44 ud af 98 kommuner. Undersøgelsen er dog ikke nødvendigvis repræsentativ for alle landets udskolingselever. 

Hvad er grooming? 

  • Grooming er, når en person forsøger at opbygge et tillidsforhold til en person under 18 år, typisk via sociale medier og andre online tjenester, med det formål at begå seksuelle forbrydelser. Den 1. juli 2023 blev grooming gjort strafbart. 

  • Grooming kan foregå både fysisk og digitalt, men i mange tilfælde foregår det udelukkende digitalt. Det skyldes, at en gerningsperson har nemt ved at virke troværdig online, fordi barnet eller den unge ikke har mulighed for at se vedkommendes alder, kropssprog og mimik. 

OMFANG AF GROOMING 

  • I 2024 var der 201 anmeldelser om grooming.  

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Unges risikoadfærd for at blive udsat for grooming - fra ungeprofilundersøgelsen, som foreningen BørnUngeLiv står bag.
Unges risikoadfærd for at blive udsat for grooming - fra ungeprofilundersøgelsen, som foreningen BørnUngeLiv står bag.
Download

Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund. 

Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S
45 15 36 50
http://www.dkr.dk

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Ny rapport om voldsskader: Knivvold og vold i nattelivet vækker bekymring26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Selvom voldsskader behandlet på skadestuerne er langt færre end for 20 år siden, ser Det Kriminalpræventive Råd nu tegn på en bekymrende udvikling: Der er sket en stigning i antallet af unge, der bliver behandlet for skarp vold som f.eks. knivstik på skadestuerne, og vold i nattelivet udgør en stigende andel af den samlede vold, viser en ny rapport. Det kalder på styrket voldsforebyggelse, lyder det fra rådet.

Ny rapport: De fleste unge er trygge i nattelivet, men unge kvinder og minoriteter er utrygge20.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

De fleste unge fra 16 til 35 år er trygge i nattelivet, men mange unge kvinder og minoriteter føler sig utrygge. Især turen hjem fra byen vækker utryghed, og mange – særligt kvinder – udsættes for eller bekymrer sig om uønsket seksuel opmærksomhed og ubehagelige tilråb. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Rådet opfordrer nu til målrettede indsatser, der kan sikre, at alle unge kan føle sig trygge, når de går i byen.

Ny rapport: Markant flere danskere rammes af digital svindel30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

It-kriminaliteten vokser markant. Antallet af danskere, der oplever at blive udsat for digital svindel, er steget med næsten 100.000 på bare ét år. Flere typer af it-kriminalitet er i kraftig vækst, bl.a. misbrug af betalingskortoplysninger og snyd ved online handel. Det viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd. Stop op og vær kritisk, før du klikker, lyder advarslen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye