1000 ansøgere har meldt sig til adgangsprøver på Aarhus Universitet
Til adgangsprøven vil ansøgere både blive testet i deres studieegnethed og få indsigt i den uddannelse, de har søgt om optagelse på. Adgangsprøven handler høj grad også om at hjælpe ansøgerne med at afklare deres studievalg.
Det skal ske gennem fagnære programmer på de enkelte uddannelser, hvor undervisere og nuværende studerende vil give ansøgerne et klart billede af, hvad de kan forvente, hvis de kommer ind på netop de uddannelser:
Hvad er uddannelsens faglige fokus, niveau og studieforløb? Hvordan er de fysiske rammer og det sociale miljø på uddannelsen?
Forventningsafstemningen skal gøre det lettere for de kommende studerende at vælge rigtigt – og øge chancen for, at de gennemfører uddannelsen.
Aarhus Universitet modtog godt 2700 kvote 2-ansøgninger til de 32 uddannelser inden for naturvidenskab og ingeniørområdet. Heraf havde 931 valgt uddannelserne som deres førsteprioritet.
”Alene det, at ca. 1000 ansøgere har meldt sig til adgangsprøverne og vil bruge en hel dag på at få afstemt deres forventninger, signalerer, at ansøgerne er motiverede,” udtaler Finn Borchsenius, prodekan for uddannelse ved Science and Technology.
Presseadgang
Den første del af prøven er en studieegnethedstest – uniTEST – som består af 150 spørgsmål og varer tre en halv time.
Selve testen vil pressen ikke kunne få adgang til at overvære, da den foregår under eksamenslignende forhold.
Pressen kan til gengæld overvære de efterfølgende fagnære programmer to steder: Hos Institut for Datalogi og hos Institut for Matematik, som i øvrigt har en ny uddannelse i Datavidenskab på menuen.
Praktiske oplysninger:
Program for uddannelserne Datalogi og IT Produktudvikling, Åbogade 15, 8200 Aarhus N (Incuba Katrinebjerg / bygning 5510)
14:15-14:45: Velkomst og Introduktion til uddannelsen
14:45-15:00: Pause
15:00-15:30: Fagligt oplæg
15:30-16:45: Rundvisning i hold med stationer
16:45-17:00: Tak for i dag
Kontaktperson: Specialkonsulent Søren Poulsen, som vil være til stede under arrangementet. Mail poulsen@cs.au.dk, Mobil 2095 1282
-----
Program for uddannelserne Matematik, Matematik-økonomi og Datavidenskab, Institut for Matematik (Ny Munkegade 118, 8000 Aarhus C).
14.15-14.50: Velkomst og Introduktion til uddannelsen
14.55-15.10: Forelæsning
15.20-15.50: Øvelser
15.50-16.10: Rundvisning
16.10-16.40: Mød studerende og hør om deres projekter
16.40-17.00: Afslutning med kaffe og kage
Kontaktperson på dagen er formand for uddannelsesudvalget på Institut for Matematik, Niels Lauritzen, Mail niels@math.au.dk, Mobil 3051 3399
Erfaringer fra 2018
Institut for Datalogi har i forvejen erfaring med at arrangere adgangsprøve for kvote 2-ansøgere, da instituttet i foråret 2018 holdt generalprøve på konceptet.
Institutleder Kaj Grønbæk fra Institut for Datalogi kan endnu ikke konkludere, om adgangsprøverne i 2018 har haft positiv effekt. Men han er sikker på, at prøven kan være med til at sikre, at instituttets kommende studerende har nogle gode faglige forudsætninger og en stærk motivation.
”Når deltagerne besøger instituttet vil de møde undervisere og studerende og få indtryk af uddannelsernes indhold samt et indblik i vores gode studiemiljø. Vi håber på den at vi på den måde kan sikre at vi får både fagligt stærke, motiverede og engagerede studerende, der har tænkt grundigt over deres studievalg," siger Kaj Grønbæk.
Baggrund
Adgangsprøverne til kvote 2 skal ses i lyset af, at Aarhus Universitet i år har indført karakterkrav på alle naturvidenskabelige og tekniske uddannelser. Kravet er fremover 7,0 i karaktersnit fra den adgangsgivende eksamen og 7,0 i gennemsnit i Matematik A for at være kvalificeret til optagelse gennem kvote 1. Målet er at styrke kvaliteten i uddannelserne, mindske frafaldet og skabe bedre dimittender.
Studerende, der ikke lever op til karakterkravene, men som har evnerne og motivationen til at gennemføre uddannelserne, kan søge ind via kvote 2, hvor målet er det samme som med kvote 1-ansøgerne: at sikre, at universitetet optager dem, der har de bedste faglige kvalifikationer og den rette motivation til at klare sig godt og gennemføre uddannelsen.
Det er muligt at læse mere om adgangsprøven på http://bachelor.au.dk/optagelse/kvote-1-2-og-3/adgangsproeve-st/
Kontakter
Specialkonsulent Søren Poulsen, Institut for Datalogi,
Mail poulsen@cs.au.dk, Mobil 2095 1282
Lektor Niels Lauritzen, Institut for Matematik,
Mail niels@math.au.dk, Mobil 3051 3399
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Klimabekymringer ser ikke ud til at påvirke vores mentale helbred11.7.2025 10:30:44 CEST | Pressemeddelelse
Helt modsat hvad tidligere studier har fundet frem til, viser ny forskning fra Aarhus Universitet, at unge voksnes klimabekymringer ikke ser ud til at føre til et dårligere mentalt helbred.
Han kæmper for at bringe forskning ud i virkeligheden: Aarhus-professor modtager international hæder11.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Peter Gorm Larsen har bygget broer mellem forskning og industri i fire årtier. Nu bliver han hædret som æresdoktor for sit banebrydende arbejde med digitale tvillinger og internationalt forskningssamarbejde.
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum