idverde Danmark

10% mere biodiversitet om året er målet for idverde – men hvordan?

Del

Anlægsgartnergruppen idverde har sat sig for at øge det biodiverse areal med minimum 10% om året målt i m2 og hektar. Men hvordan måler man biodiversitet, og kan der mon findes en samlet tilgang?

Husum Vænge, OKNygaard
Husum Vænge, OKNygaard

På verdensplan forsvinder der stadig flere plante- og dyrearter på land, til vands og i luften – med store negative konsekvenser for natur og samfund. Billedet er det samme i Danmark og i Europa. 

Det har Europas ledende anlægsgartnergruppe idverde besluttet at gøre noget ved. 

Men for at sikre, at biodiversiteten rent faktisk øges, har idverde nu igangsat arbejdet med at fastlægge, hvordan man kan ”måle” biodiversitet, og hvordan man kan påvise øgningen. Det sker på tværs af landegrænser i Europa.

I Danmark ses mange aktiviteter, som har til formål at øge biodiversiteten. Men der er mindst lige så mange diskussioner om, hvad biodiversitet er. En blomstereng er naturligvis ”divers”, men er den også ”bio-divers” – altså passer blomsterne til stedets naturlige habitat, og er planterne hjemmehørende? Øges antallet af insekter, smådyr og fugle i samme takt, som vi udvider arealerne?

Det er blot nogle af de spørgsmål, som anlægsgartnergruppen giver sig i kast med. For CEO i idverde Danmark, Morten Dohrmann Hansen, er det vigtigt at kortlægge arbejdet med biodiversitet:

”Vi vil i idverde være nummer 1 inden for naturbaserede løsninger. Her er biodiversitet en vigtig del af løsningen – og derfor skal vi være stærke på, hvordan vi kan måle og dermed sikre den”, udtaler Morten Dohrmann Hansen, CEO i idverde Danmark, som består af Malmos og OKNygaard. 

Dansk tovholder sikrer biodiversiteten på tværs af landet
idverde Danmark har fået en prominent placering i idverde-gruppens arbejde. Kirstine Kot, rådgiver i OKNygaard, har fået opgaven med at indsamle og sammensætte et katalog over ’best practice’ inden for biodiversitet på tværs af de 6 lande i Europa, hvor idverde arbejder. 

Med kataloget bliver det muligt for virksomhederne i idverde-koncernen at blive inspireret og få mere viden om biodiversitet og måder at arbejde med den på, som de kan implementere i de enkelte afdelinger.

I juni samles en arbejdsgruppe i Rotterdam bestående af medarbejdere med speciale i biodiversitet for at drøfte, hvordan biodiversitet kan måles. Der kommer specialister fra Danmark, England, Tyskland, Holland, Schweiz og Frankrig.

Over 2000 hektar biodivers natur i 2021
Hos idverde Danmark består optællingsmetoden i at tælle kvadratmeter. Optællingen fra OKNygaard og Malmos peger på mere end 2000 hektar ny og biodivers natur i 2021. Det omfatter 1915 hektar, som driftes, og yderligere 70 hektar ny natur, som er anlagt i løbet af året. 

Bag tallene gemmer der sig en grundig opgørelse af, hvilke typer af græs, blomster, træer, planter, bunddække, buske mv., der er blevet etableret hos kunderne.

Netop opgørelsen i valg af plantetyper mv. er vigtig, fordi den viser, hvor varieret et plantevalg OKNygaard og Malmos har arbejdet med. Og variation er netop et nøgleord, når det kommer til biodiversitet. Med et alsidigt plantevalg kommer der forskellige blomstringstidspunkter, der tiltrækker insekter og dyr på forskellige tidspunkter. 

Ligeledes får biodiversiteten også gode vilkår at trives på ved at se på driften, eksempelvis ved at give plads til insekt- dyre- plante- og svampeliv gennem ændret klipning af græs og buske, etablering af kvashegn og insekthoteller eller blot ved at lade dødt ved ligge mv.  

For at sikre en opdateret viden om biodiversitet har OKNygaard og Malmos lanceret en intern uddannelse til biodiversitetsgartner. Samtidig afholdes Masterclasses for kunder og samarbejdspartnere over hele landet. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Husum Vænge, OKNygaard
Husum Vænge, OKNygaard
Download

Information om idverde Danmark

idverde Danmark
idverde Danmark
Gl. Marbjergvej 11
4000 Roskilde

https://idverde.dk/

Hos idverde Danmark får du den fulde anlægs- og driftspakke - i jorden, på terræn, og på dæk og tag.

idverde Danmark er moderselskab til Malmos Landskaber og OKNygaard. Hvis du kender os i forvejen, vil du møde de samme mennesker og opleve den samme dedikerede tilgang til opgaverne som altid. Vi er en del af idverde – som er Europas førende anlægsgartnergruppe.

Vores vision er at skabe et grønnere og mere biodiverst Danmark, og sammen har vi ressourcerne til at tilbyde offentlige og private kunder over alt i Danmark – anlæg og drift af bæredygtige løsninger i og på jorden, i højden og på taget.

Som en del af idverde kan vi trække på kompetencer og erfaringer fra Frankrig, England, Holland og Tyskland, og vores medarbejdere får nye muligheder for at uddanne og udvikle sig på tværs af landegrænser.

Følg pressemeddelelser fra idverde Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra idverde Danmark

Symbiose mellem CO2 og biodiversitet skaber naturkraft – nyt bæredygtighedsteam i idverde skal sætte skub i processen28.6.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Som Europas største anlægsgartnergruppe kan idverde trække på tværeuropæisk viden og kompetencer for at skabe innovative løsninger, som er til gavn for natur og klima. Med et stadig større fokus på bæredygtighed skal et nyoprettet bæredygtighedsteam bl.a. bidrage til den videre udvikling af idverdes bæredygtighedsstrategi, implementering af bæredygtighedsindsatsen og sikre en kommende B Corp- bæredygtighedscertificering til idverdes datterselskaber i Danmark.