SMVdanmark

** Rettelse til tidligere version ** Ny analyse: Hver tredje virksomhed bliver påtvunget nyt regnskabssystem

Del

Over 100.000 mindre virksomheder vil stå over for en omstilling, hvis lovforslaget til ny bogføringslov bliver til virkelighed. Virksomhederne vil på sigt skulle håndtere og opbevare samtlige bilag digitalt – lige fra pizzakvitteringen til store indkøb. Men mange mindre virksomheder har ikke et digitalt regnskabssystem, der kan klare den opgave, viser ny analyse fra SMVdanmark, der blandt andet anbefaler politikerne at undtage de mindste virksomheder og fastholde en lang implementeringsperiode.

RETTELSE: SMVdanmark er blevet bekendt med, at implementeringsfasen af loven er længere end beskrevet i tidligere pressemeddelelse. Analysen bag er uændret, men konsekvenserne af lovforslaget har ændret sig, da virksomhederne har længere tid til at forberede sig. Derfor er dele af teksten omskrevet. SMVdanmark beklager fejlen.

Uanset om du er selvstændig gartner, IT-specialist eller har et murerfirma, skal alle dine bilag digitaliseres fra 1. januar 2024, hvis blot du omsætter for over 300.000 kr. årligt, og virksomheden er organiseret som et anpartsselskab eller aktieselskab. Hvis virksomheden er personligt ejet, er det dog først fra 2026. Til den tid vil det være slut med papirkvitteringer og notaer, der bliver sat ind i ringbind, hvis bogføringsloven vedtages i den form, der aktuelt ligger på bordet.

Det vil betyde en omstilling for op mod hver tredje af Danmarks virksomheder. Over 100.000 af dem har ikke et digitalt regnskabssystem, der kan klare opgaven. Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark opfordrer til, at man ikke overser den omstilling, som man gerne vil have virksomhederne igennem.

”Der kan være mange fordele ved digitalisering, men for særligt de mindste virksomheder vil det også opleves som en ret stor omvæltning. Særligt ovenpå coronakrisen, hvor mange virksomheder – og deres bogholdere og revisorer – har været under stort pres, og hvor der stadig kæmpes med dokumentation og indberetning til slutafregning. Derfor er det meget positivt, at man fra Erhvervsministeriets side har imødekommet nogle af vores bekymringer og lagt ekstra tid ind i processen. Det er vigtigt, at der også i lovens endelige form vil være god tid til, at virksomhederne kan omstille sig,” siger han.

Ifølge lovforslaget vil de nye regler medføre en meget stor lettelse af de administrative byrder for virksomhederne, blandt andet fordi det kun vil blive enkelte regnskabssystemer, der kan godkendes af myndighederne. Helt så entydigt ser Kasper Munk Rasmussen ikke på det.

”Der er ingen tvivl om, at for mange virksomheder er der et potentiale i digitalisering. Vi er bekymrede for, om det stadig vil være muligt for virksomhederne at bruge nogle af de gratis bogføringssystemer, der findes i dag, og om man fortsat vil kunne bruge de eksisterende specialløsninger, der er tilpasset de enkelte brancher. Det ser vi frem til at få en tæt dialog med Erhvervsministeriet om, når loven skal implementeres,” siger han.

SMVdanmark opfordrer til fleksibilitet i implementeringen. Skulle erfaringerne fra implementeringen af loven for de større virksomheder i løbet af 2024 vise, at det er mere kompliceret og dyrere for virksomhederne end forventet, så er det afgørende at politikerne inden 2026 forholder sig til, om fritagelsesgrænsen på 300.000 kr. bør hæves.

”Målet skal jo være, at alle oplever ændringen som en administrativ lettelse og ikke en ekstraomkostning,” siger Kasper Munk Rasmussen. Han foreslår desuden, at også de mindste virksomheder fremover kan få hjælp til digitalisering gennem de offentlige programmer, der findes på området, eksempelvis puljen SMV:Digital.

Læs analysen her. 

Kontakter

Billeder

Information om SMVdanmark

SMVdanmark
SMVdanmark
Islands Brygge 26
2300 København S

+45 33 93 20 00https://smvdanmark.dk

Om SMVdanmark

SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

SMVdanmark: Fornuftigt pensionsforslag men tvang er en uheldig glidebane4.5.2022 09:47:30 CEST | Pressemeddelelse

Der er meget ret og rimelighed i det udspil, som pensionskommissionen er kommet med, hvor den stigende levealder fordeles mellem længere pensionistliv og længere arbejdsliv. Men vi bekymrer os over de 80.000 personer, der vil forsvinde ud af arbejdsmarkedet, og hvad tvungen pensionsopsparing vil betyde for nystartede selvstændige. Forslaget skal derfor suppleres med bud på, hvordan vi øger arbejdsstyrken tilsvarende, mener SMVdanmark.

** Rettelse til tidligere version ** Ny analyse: Hver tredje virksomhed bliver påtvunget nyt regnskabssystem2.5.2022 15:37:48 CEST | Pressemeddelelse

Over 100.000 mindre virksomheder vil stå over for en omstilling, hvis lovforslaget til ny bogføringslov bliver til virkelighed. Virksomhederne vil på sigt skulle håndtere og opbevare samtlige bilag digitalt – lige fra pizzakvitteringen til store indkøb. Men mange mindre virksomheder har ikke et digitalt regnskabssystem, der kan klare den opgave, viser ny analyse fra SMVdanmark, der blandt andet anbefaler politikerne at undtage de mindste virksomheder og fastholde en lang implementeringsperiode.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum