Et års ventetid på behandling for børn af misbrugere
”Har du psykiske problemer, så må du vente i op til 12 måneder for at få behandling. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt,” siger landsleder i TUBA Danmark siger Henrik Appel.
TUBA Danmark er en nonprofitorganisation, som yder gratis terapi til unge mellem 14-35 år, der er vokset op i familier ramt af alkoholproblemer eller stofmisbrug.
”Vi oplever et stigende behov for behandling af de senfølger, som de unge generes af efter en barndom med forældre, der drikker for meget eller misbruger stoffer. Vores venteliste stiger og stiger, så der nu kan være op mod 12 måneders ventetid på at komme i individuel terapi i de store byer” siger Henrik Appel:
”Det er i forvejen svært for de unge at række ud efter hjælp, så når de så gør det, så gør det simpelthen så ondt på vores psykologer og terapeuter, at de efter den første forsamtale må sige til de unge, at de først kan komme i gang med behandling om et år. Det kan vi ikke være bekendt menneskeligt eller som samfund,” siger Henrik Appel.
TUBA har 70 fastansatte og ca. 150 frivillige psykologer og terapeuter, der hvert år behandler op mod 4.000 unge i alderen 14-35 år. Behandlingen er finansieret af midler fra stat, kommuner og fonde.
”Næste år står vi til at skulle skære i vores stab. Vi mangler godt 12 millioner for at kunne behandle ligeså mange som i år. Og flere hvis vi skal få nedbragt ventelisten,” siger Henrik Appel.
Lige nu står der ca. 1.200 unge på venteliste til at komme i behandling i TUBA.
Om de unge, der har brug for behandling
De unge, der søger hjælp i TUBA, har ofte som børn oplevet fysisk og psykisk vold, overgreb og selvmordstrusler fra far og mor. De plages som ung og voksne af senfølger som PTSD, angst, depression, spiseforstyrrelser og selvmordstanker.
62% af de unge, som har været i behandling i TUBA, angiver selv, at der var psykisk vold i hjemmet, 42% at der var fysisk vold i hjemmet, og 22% at de har været udsat for seksuelle krænkelser.
Sundhedsstyrelsen anslår, at der i hver skoleklasse sidder 1-2 børn, som er ramt af forældre med alkoholproblemer. Ca. 30% har ifølge statistikken forøget risiko for selv at udvikle et misbrug.
Forældre med misbrugsproblemer har i dag ret til behandling indenfor 14 dage. Deres børn har ikke samme ret, når de har brug for at få behandlet senfølger efter en opvækst med forældre, der har drukket for meget eller haft et stofmisbrug.
Nøgleord
Kontakter
Ulla Johanne JohanssonTUBA Danmark / Presse- og kommunikationschef
Tlf:30672486ulj@tuba.dkInformation om TUBA
TUBA er en landsdækkende organisation, der tilbyder gratis terapi til unge i alderen 14-35 år, der er vokset op i familier med alkohol- og/eller stofproblemer. De unge kommer typisk til TUBA, når det går op for dem, at livet ikke behøver at være så svært. TUBA har 70 fastansatte og 150 frivillige psykologer og terapeuter, der er specialiserede i at behandle unge med senfølger efter en opvækst med alkoholmisbrug.
Sidste år hjalp TUBA ca. 4000 unge med at bearbejde senfølger efter en barndom med forældre med alkoholmisbrug. TUBA har 34 afdelinger i fordelt i hele Danmark.
Aarhus Universitet, School of Business and Social Sciences, der har gennemført første del af forskningsprojektet Measuring the Impact of Psychological Therapy: Experimental Evidence from Denmark, har for nylig konkluderet, at TUBAs behandling gør en forskel. Unge, der har gennemført en behandling i TUBA, får det signifikant bedre.
Følg pressemeddelelser fra TUBA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TUBA
Vil gøre op med ensomhed: Nu donerer de stort beløb til TUBA20.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
2.300 kilometer, 68 dage, tre ildsjæle og én fælles mission. De vil sætte fokus på ensomhed – og hjælpe nogle af dem, der er hårdest ramt.
Michelle er vokset op med misbrug: Vi skal være bedre til at se tegnene og hjælpe tidligere1.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En opvækst med alkohol- og stofmisbrug kaster lange skygger ind i voksenlivet. Derfor skal fagpersoner være bedre til at spotte tegn på misbrug i familien, og børn og unge skal have ret til hurtig hjælp. Sådan lyder nogle af anbefalingerne i den seneste svigtrapport fra Børns Vilkår. Organisationen TUBA bakker op.
Skriveskole styrker unge fra familier med misbrug: Vi skriver for at blive hørt23.9.2024 06:00:00 CEST | Nyhed
Det kan være frigørende at finde sin stemme gennem litteratur, når ens opvækst har været præget af tavshed og tabu. På TUBAs Skriveskole får unge fra misbrugsramte familier hjælp til at finde et sted at stå i egen fortælling. Nu udkommer 19 unges tekster i antologien POV.
March mod Ensomhed går Danmark rundt for at bryde tabuet om ensomhed og en opvækst i en familie med misbrug1.8.2024 06:00:00 CEST | Nyhed
Der er emner, der er svære at tale om. Ensomhed og en opvækst med forældre, der drikker, er to af dem. Det vil Patrick Cakirli og Martin Lærke Sørensen ændre på. Fra august til oktober går de gennem Danmark for at sætte fokus på ensomhed og samle ind til Ensomhed Danmarks Landsindsamling. I år støtter indsamlingen organisationen TUBA, der tilbyder terapi og rådgivning til børn og unge opvokset i familier med alkohol- og stofmisbrug.
For 8. år i træk mødes unge fra misbrugsramte hjem på sommerhøjskole29.7.2024 07:00:00 CEST | Nyhed
Kreative workshops, hygge og samhørighed er på programmet, når 75 unge, der er vokset op i hjem med alkohol- eller stofmisbrug, mødes til en uges sommerhøjskole i uge 31 i Svendborg.