Markant flere samtaler i nattetimerne på BørneTelefonen og HØRT efter to år med døgnåbent: Tunge tanker fylder hos børn og unge, når mørket falder på

Del

Fra første til andet år med døgnåbent på BørneTelefonen og HØRT er antallet af samtaler steget med 31 procent i timerne mellem klokken 23 og 07. Særligt samtaler om selvmordstanker og selvskadende adfærd fylder om natten, viser en ny analyse fra Børns Vilkår.

For nogle børn og unge er natten alt andet end rolig, men derimod fyldt med svære tanker og bekymringer, der holder dem vågne. Tunge emner som selvmordstanker og selvskadende adfærd fylder meget i nattetimerne på BørneTelefonen og HØRT, hvor mere end hver tredje samtale handler om psykisk mistrivsel. 

Det viser en ny analyse fra Børns Vilkår efter de første to år med døgnåben rådgivning. Analysen viser samtidig, at der fra første til andet år er sket en markant stigning i antallet af samtaler om natten mellem klokken 23 og 07. Fra 6.434 til 8.455, hvilket svarer til en stigning på 31 procent. 

”Det er umådelig trist at tænke på, at natten for mange børn og unge er så svær at komme igennem. Tallene understreger endnu en gang, hvor vigtigt det er, at der altid findes et sted at række ud til, når fortvivlelsen og uroen vokser sig for stor, og man føler sig alene med det. Der er desværre ikke noget, der tyder på, at det behov bliver mindre fremover,” siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår. 

Flere med akut behov for hjælp 
Analysen viser, at samtaler om selvmordstanker og selvskadende adfærd fylder næsten dobbelt så meget i nattetimerne sammenlignet med de øvrige timer i døgnet. Samtaler om psykiske lidelser og angst fylder også mere om natten end i dagtimerne.  

Nogle af samtalerne om de tunge emner er så alvorlige, at rådgiverne på BørneTelefonen og HØRT flere gange har hjulpet med at kontakte myndighederne: 

En dreng på 12 år ringede til BørneTelefonen og fortalte, at han stod på en stol med et reb om halsen. En pige på 18 år skrev til chatten, at hun overvejede at hoppe ud fra en bro, som var tæt på hende. 

I begge tilfælde hjalp rådgiverne med at få tilkaldt hjælp. I alt 47 gange det seneste år har rådgiverne eller barnet selv taget kontakt til sociale myndigheder, politi eller ambulance om natten. 

”Vi har gennem de seneste to år set flere eksempler på, at BørneTelefonen og HØRT har været en livsvigtig linje for børn og unge, der har stået i en akut farlig situation. Der er en udtalt desperation og afmagt i mange af de henvendelser, vi har om natten. Det vidner om, at mange børn og unge ikke får den hjælp, de har brug for. Det haster med at finde løsninger på den udbredte psykiske mistrivsel, og det er først og fremmest et politisk ansvar. Der er brug for tidligere og bedre forebyggelse, samtidig med at vi sikrer, at alle børn og unge kan få hurtig hjælp. Ingen børn og unge skal opleve den grad af mismod, der kommer til udtryk i vores natterådgivning,” siger Rasmus Kjeldahl. 

Kendetegnet for samtalerne om natten er også, at mange børn og unge kontakter rådgiverne med en følelse af at være blevet svigtet eller overset. De fortæller om, at de oplever, at de falder mellem to stole eller bliver svigtet af forældre, kommunen eller andre myndigheder. Mange af dem bliver tilbudt en bisidder fra Børns Vilkår. 

Fakta: 

  • I de første to år, hvor BørneTelefonen og HØRT har haft døgnåbent, har der været 14.889 samtaler i nattetimerne mellem 23 og 07. 

  • I løbet af det seneste år har der været 31 pct. flere samtaler, end det var tilfældet det første år. 

  • Mere end hver tredje samtale mellem kl. 23 og 07 handler om psykisk mistrivsel såsom selvmordstanker, psykiske lidelser, selvskadende adfærd og angst. Mange af samtalerne rummer flere af problemstillingerne på samme tid. 

  • Selvmordstanker/selvmordsforsøg fylder i 13 pct af samtalerne om natten – det er næsten dobbelt så meget som i det øvrige tidsrum af døgnet. Der ses ligeledes næsten en fordobling af samtaler om selvskadende adfærd, der fylder i 11 pct. af samtalerne om natten og 7 pct. om dagen. 

  • BørneTelefonen har tlf. 116 111. Det er gratis og anonymt at ringe, sms’e eller chatte. HØRT er en døgnåben chatrådgivning målrettet unge, som man tilgår via hørt.dk.  

  • BørneTelefonen har siden 1. november 2021 udvidet åbningstiden, så den nu er døgnåben alle dage året rundt. 

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Børns Vilkår

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Børns Vilkår

Mange forældre med psykisk sygdom undlader at tale med deres børn om sygdommen29.10.2024 05:30:00 CET | Pressemeddelelse

Næsten hver tredje forælder svarer i ny undersøgelse, at de ikke taler med deres børn om - eller at deres børn ikke ved – at de har en psykisk sygdom. Forklaringen er bl.a., at de er bekymrede for barnets reaktion eller ikke tror, at deres sygdom påvirker barnet. Det skal vi gøre op med, mener Psykiatrifonden, Børns Vilkår og Ole Kirk’s Fond, som med partnerskabet ’Spørg Mere – så fylder det mindre’ står bag undersøgelsen.

Ny rapport: Alt for mange børn og unge oplever alvorlige svigt26.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Danmark er langt fra i mål med at stoppe svigt af børn og unge. Ny rapport fra Børns Vilkår viser bl.a., at flere børn er ofre for anmeldt vold, og at flertallet af anbragte børn og unge ikke gennemfører en 9. klasses eksamen. Sikkerhedsnettet under de mest udsatte er ikke stærkt nok, og kun 56 procent af danskerne ville underrette, hvis de kendte til et barn, der var udsat for fysisk vold.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye