ISS vil redde 200.000 kg. skæve grøntsager og frugter om året
Servicekoncernen ISS vil i samarbejde med madspildskonceptet Gartnerhjælpen redde og bruge grøntsager og frugter, der ikke kan sælges i supermarkeder på grund af udseende, i alle koncernens kantiner. Forventningen er, at ISS kan redde i omegnen af 200.000 kg. frasorterede grøntsager og frugter om året.
Forestil dig en skæv gulerod, en lidt for stor squash eller en blomkål, der har fået lidt for meget sol på overfladen. Grøntsager, som umiddelbart syner almindelige, men ikke er det, da de ikke kan sælges i supermarkedet på grund af deres udseende. Men de fejler intet og kan sagtens bruges i den almindelige madlavning. De skal blot have en chance til.
Servicekoncernen ISS har igennem det meste af 2023 haft et indledende samarbejde med madspildskonceptet Gartnerhjælpen, som består af en lang række avlere under Gasa Nord Grønt, der samarbejder om at redde skæve grøntsager og frugter.
ISS har nu indledt et mere konkret samarbejde med Gartnerhjælpen om at redde ca. 200.000 kg skæve grøntsager og frugter om året, som skal bruges i alle koncernens kantiner i Danmark, hvor der dagligt er 35.000 spisende.
Kasserede grøntsager får nyt liv
”Som en af Danmarks største kantineleverandører har vi et stort ansvar med at understøtte den grønne omstilling og fremme bæredygtige initiativer i vores kantiner og i samfundet. Vi synes, Gartnerhjælpen er et fantastisk initiativ, som bidrager til og understøtter vores bæredygtighedsstrategi og vores kontinuerlige arbejde med at reducere madspild i alle led i vores food-forretning. Fremover kommer vi til at give mange tusind kilo skæve grøntsager og frugter en chance til, som ellers skulle kasseres,” siger Morten Hassing, udviklingschef for Food Services i den danske del af ISS og fortsætter:
”I løbet af 2023 har vi allerede reddet lidt over 50.000 kg skæve grøntsager og frugter fra Gartnerhjælpen. Vi går ikke op i om guleroden er skæv eller broccolien for stor. For os er udseendet underordnet, så længe kvaliteten er høj. Vores ambition er netop at inspirere vores gæster til, at grøntsager og frugter sagtens kan være velsmagende og blive til lækre madoplevelser, selvom de er skæve og ikke kan sælges i supermarkeder.”
Hos Gartnerhjælpen, som er et madspildskoncept under engrosvirksomheden Dansk Cater, er der også stor glæde over at indlede et formelt samarbejde med den førende servicevirksomhed i Danmark.
”Vi er enormt glade for, at ISS vil samarbejde om at redde grøntsager og frugter, som vores danske avlere ikke kan sælge til forbrugerne ude i supermarkederne. Når vi har brugt jordens ressourcer på at fremstille en grøntsag, så skal den spises – også selvom den er lidt ’skæv’. Derfor er det win-win for både vores avlere og samfundet, at vi bruger grøntsager, som ellers ville være kasseret, og for ISS som kan være med til at understøtte den grønne omstilling ved at bruge råvarer, der ellers ville være gået til spilde,” siger Benjamin Larsen, markedschef i Cater Grønt, som står for Gartnerhjælpen.
Mange bæredygtige initiativer
ISS lancerede sidste år en ambitiøs målsætning om at være klimaneutral i alle dele af forretningen inden 2040, og har allerede lanceret en lang række initiativer i Danmark for at understøtte målsætningen.
Udover at redde skæve grøntsager og frugt med Gartnerhjælpen har ISS blandt andet også introduceret et mere grønt og klimavenligt madkoncept i kantinerne med særligt fokus på grønnere retter og mindre madspild.
Et andet initiativ som ISS også har implementeret i alle koncernens kantiner, er et overblik over CO2-forbrug, hvor køkkenpersonalet hele tiden kan følge med i CO2-forbruget i den enkelte kantine. På sigt vil det også være muligt for gæsterne at se det samlede klimaaftryk for netop deres kantine.
Følg pressemeddelelser fra ISS Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ISS Danmark
ISS tidobler mængden af bælgfrugter på tallerkenen i deres kantiner21.10.2024 09:17:16 CEST | Pressemeddelelse
De omkring 40.000 spisende gæster i ISS’ danske kantiner får i gennemsnit serveret 25 g. bælgfrugter dagligt gennem frokosten, og det er væsentlig højere end de 2-5 g. bælgfrugter, som danskerne i gennemsnit får. Alligevel vil ISS øge mængden af bælgfrugter markant de kommende år. Med deres indtræden i Bælgfrugtspartnerskabet - og en række initiativer i virksomhedens kantiner - ønsker ISS at få danskerne til at spise langt mere af den næringsrige og klimavenlige fødevare.
ISS skal løfte frokostoplevelsen for 1100 medarbejdere i Visma House i Carlsberg Byen4.9.2024 09:21:45 CEST | Pressemeddelelse
Servicekoncernen ISS har indgået en stor aftale med Visma Danmark og skal de næste tre år levere appetitvækkende og bæredygtige madoplevelser til de omkring 1100 medarbejdere, der arbejder i Visma House i Carlsberg Byen. Aftalen kommer i slipstrømmen på en aftale om rengøringsydelser, der trådte i kraft den 1. august. I alt har aftalerne med Visma en samlet værdi på et tocifret millionbeløb og løber frem til 2027.
Stigning i andelen af økologi på tværs af ISS’ 180 kantiner15.7.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Servicekoncernen ISS har med en dedikeret indsats i løbet af de seneste to år øget andelen af økologiske fødevarer med over 10 pct. på tværs af koncernens 180 kantiner, så knap 40 pct. af alle måltider, nu er lavet på økologi.
Kasserede lagner og duge bliver til 10.000 kokkejakker i ISS4.7.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Servicekoncernen ISS har indledt et nyt samarbejde med Textilia, som står bag tøjkonceptet Textilia Upcy, som genanvender kasserede lagner og duge til at producere nye brugbare tekstiler, om 10.000 nye kokkejakker til deres ca. 700 kokke og madprofessionelle.
ISS er Årets Veteranvirksomhed 20231.7.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Servicekoncernen ISS har fået prisen for Årets Veteranvirksomhed 2023. Prisen gives for koncernens store indsats med at inkludere veteraner på arbejdsmarkedet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum