Ny trepartsaftale styrker integrationsgrunduddannelsen
Regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået en trepartsaftale, der forlænger integrationsgrunduddannelsen (IGU) til den 31. december 2027
Når flygtninge og familiesammenførte til flygtninge skal etablere sig på det danske arbejdsmarked, kan det være en svær manøvre, fordi sprog og måske uddannelsesniveau ikke matcher kravene på det danske arbejdsmarked. Integrationsgrunduddannelsen tager to år og skal hjælpe flygtninge og familiesammenførte med at finde fodfæste i Danmark og er en kombination af sprogundervisning, uddannelse og arbejde. Med trepartsaftalen forlænges og styrkes IGU frem til den 31. december 2027.
- For Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har det være vigtigt, at ordningen forbliver midlertidig. Antallet af flygtninge og familiesammenførte går op og ned, og vi skal lære af vores erfaringer. Derfor er det klogt løbende at genbesøge ordningen, siger næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Nanna Højlund.
Styrket dansk og udvidet målgruppe
Med trepartsaftalen afsættes over en 4-årig periode 23 mio. kr. til styrket dansk i IGU.
- For FH har det været afgørende, at vi får styrket dansk-elementet i IGU. Vi ved, at tilstrækkelige danskkundskaber er essentielt for at bide sig fast på arbejdsmarkedet eller gennemføre en uddannelse," siger Nanna Højlund.
Med aftalen udvides målgruppen for IGU. I dag er ordningen en mulighed for ledige flygtninge og familiesammenførte, som er op til 40 år og har haft op til 10 års ophold i landet. Aldersgrænsen sættes nu op til 50 år, og opholdstiden sættes op til 20 år.
- Vi vil gerne være med til at åbne integrationsgrunduddannelsen op for en større gruppe af flygtninge og familiesammenførte, der kan have gavn af ordningen – men det skal foregå fornuftigt. Derfor har vi aftalt et loft, så der højest kan etableres 1.500 forløb om året. Samtidig etableres en løbende monitorering, så vi kan følge med i, hvor mange forløb der etableres i hvilke brancher," afslutter Nanna Højlund.
En forlængelse af integrationsgrunduddannelsen kræver lovændring, og regeringen vil med afsæt i trepartsaftalen nu søge Folketingets opbakning til at gennemføre aftalen.
FAKTA:
- Integrationsgrunduddannelsen (IGU) blev etableret med Trepartsaftale om arbejdsmarkedsintegration i marts 2016.
- Integrationsgrunduddannelsen er herefter blevet forlænget og løbende tilpasset med trepartsaftaler i hhv. 2020 og 2022.
- Integrationsgrunduddannelsen er i dag en 2-årig uddannelse, der består af 23 ugers uddannelse og herefter ansættelse i en virksomhed.
Kontakter
FH's pressetelefon
Tlf:26119710Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er Danmarks største og stærkeste tværfaglige fællesskab. Vi organiserer faglige organisationer, der repræsenterer mere end 1,3 mio. lønmodtagere. Både offentligt og privat ansatte.
FH kæmper for job og uddannelse til alle, for et sikkert og sundt arbejdsmiljø og for et trygt, demokratisk og solidarisk samfund.
Vi er en del af den rigtige fagbevægelse, der kæmper for ordnede forhold for vores medlemmer. Vi forhandler med arbejdsgiverne for at sikre og fastholde ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er det, vi kalder ”Den Danske Model”.
Vi arbejder for job til alle, og for at Danmark fortsat er et produktivt velfærdssamfund. Derfor bekæmper vi social dumping, der undergraver den danske model og vores overenskomster.
Vores værdigrundlag bygger på stolthed, lighed og fællesskab. Vi tror på, at vi er stærkere sammen end hver for sig.
Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Nyt tal slår fast: Spareforslag vil give kæmpe underskud11.12.2024 09:05:26 CET | Pressemeddelelse
Et forslag om besparelser på uddannelse til arbejdsløse vil sænke beskæftigelsen med næsten 3000 og skabe et stort hul i statskassen, viser ny rapport lavet for FH.
FH om FL25: Ros til uddannelsesprioriteringer og skolemad – men bekymring for arbejdsmiljøområdet22.11.2024 10:03:03 CET | Pressemeddelelse
Fra Fagbevægelsens Hovedorganisation er der ros for penge til uddannelsesområdet og skolemad, men finansloven for 2025 efterlader mange ønsker tilbage på arbejdsmiljøområdet i en tid med stress og nedslidning.
En sundhedsreform med gode ambitioner15.11.2024 11:08:40 CET | Pressemeddelelse
Den kommende sundhedsreform sætter store skibe i søen, som kan styrke nærheden, forebyggelsen og det tværgående samarbejde. For Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er det afgørende, at medarbejderne sidder med ved bordet, når detaljerne skal udformes og reformen implementeres.
Nyt udspil fra FH: Sådan skaber vi et trygt, retfærdigt og ansvarligt pensionssystem4.11.2024 07:39:36 CET | Pressemeddelelse
I et nyt udspil foreslår Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) blandt andet at styrke Arne-pensionen, investere massivt i arbejdsmiljø og sporskifte.
Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig21.10.2024 10:11:16 CEST | Pressemeddelelse
Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, skal vi skrue op for uddannelsesambitionerne og sikre, at lønmodtagerne får økonomisk tryghed og stærke jobmuligheder. Mange lønmodtagere er i dag bekymrede for konsekvenserne af omstillingen, og det skal tages alvorligt. Derfor præsenterer Fagbevægelsens Hovedorganisation nu et udspil, der sikrer social retfærdighed i den grønne omstilling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum