Zoom-demokrati over EU’s grænser?

Del
Corona-krisen har gjort en del europæere til superbrugere af digitale møder og online-kontakt. Kan man bruge den ekspertise til at etablere et demokrati på nettet, der fanger den brede befolkning?

Da corona lukkede samfundene i Europa ned, blev demokratiet ekstra udfordret på en række punkter.

Samtidig, da meget af det, vi plejer at gøre, blev enten forbudt eller farligt, fandt vi på andre praktiske hverdagsløsninger: indkøbsturen blev online (med den største tilkomst af nye online-købere blandt de 75-89-årige, ifølge Danmarks Statistik), koncerter og teaterforestillinger blev nydt hjemme fra sofaen foran skærmen, og der blev sunget fødselsdagssange, drukket fredagsøl og spist pizza med familie og venner foran telefonen.

Undervisning i skoler og møder på arbejdspladser blev online, hvilket gjorde det muligt, og efterhånden også almindeligt, at mødes og tale med folk i Sdr. Omme, Strasbourg og Sofia – samtidig. Fantasien blomstrede efter det forhåndenværende søms princip, og en del borgere blev pludselig superbrugere af noget, de aldrig havde forestillet sig, de ville få brug for.

Kan de nye opnåede digitale erfaringer og færdigheder bruges til at etablere et demokrati på nettet, der kan fange den brede befolkning? Hvem udelukker man på den led og kan det undgås? Hvad er ulemperne ved et net-baseret demokrati som supplement til det eksisterende? Hvordan omsættes online-muligheder til fysiske møder med øjenkontakt og direkte dialog mellem Europas borgere? Disse spørgsmål danner udgangspunkt for en debat med Julie Uldam, lektor på CBS og forsker i forholdet mellem digitale medier og civilt engagement, og Kasper Tonsberg Schlie, undervisningschef i DEO. 

Debatten er arrangeret af Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO), og den foregår online tirsdag den 24. november 2020, 15.00-16.00. 

Arrangementet er gratis, men det er nødvendigt at tilmelde sig. Det kan du gøre her. Så modtager du et link i løbet af tirsdag formiddag. Med det kan du logge på mødet fra din computer/tablet. 

For yderligere information, kommentarer og interview kontakt:  

Projektleder og analytiker Vibe Termansen  

70 26 36 66 eller vibe@deo.dk  

Nøgleord

Kontakter

Vibe TermansenSeniorprojektleder og analytiker

Ekspert i polsk politik, samfund og historie. Følger med i samudviklingen i hele Centraleuropa, derunder demokrati- og retsstatsprincipper, medier, menneskerettigheder, LGBT, historiepolitik, klima, udvandring, fri bevægelighed, og forholdet til udlandet.

Vibe er cand.mag. i historie og østeuropastudier. Arbejdede som journalist og redaktør ved Weekendavisen 2008-18. Desuden har hun arbejdet for Den danske Ambassade i Warszawa, skrevet for Information og holdt foredrag. Hun udgav i 2019 bogen Kampen om Centraleuropa.

vibe@deo.dk

Billeder

Links

Information om DEO

DEO
DEO
Nordkystvejen 2F
8961 Allingåbro

70 26 36 66https://www.deo.dk/

DEO er et landsdækkende oplysningsforbund, som arbejder for demokrati i Europa. Vi er partipolitisk neutrale, men stiller kritiske spørgsmål og sætter problemer til debat. Vi arbejder for at engagere folk i EU-spørgsmål og søger at skabe rammerne for en levende og kvalificeret demokratisk debat. 

DEO’s formål er at fremme debat og oplysning om Den Europæiske Union. Ud fra en demokratisk tankegang ønsker vi at aktivere flest mulige i en alsidig og fordomsfri debat om det europæiske samarbejdes indhold og rammer.

Følg pressemeddelelser fra DEO

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DEO

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye