WWF Verdensnaturfonden

WWF hylder forslag om fredning af pukkelhvaler i Nuuk fjorden

Del

Tidligere var hvalobservationer i Nuuk fjorden næsten en selvskrevet oplevelse for borgere og turister, men det seneste årti er chancen for at se en pukkelhval styrtdykket på grund af blandt andet hvalfangst. Det kan der nu laves om på, da der er stillet forslag om at frede pukkelhvaler inde i Nuuk fjorden. Et forslag WWF kalder et paradigmeskift.

Foto credit: Jeff Duerr / WWF
Foto credit: Jeff Duerr / WWF

Det er et paradigmeskift og en kæmpe gave for naturen omkring Nuuk, hvis forslaget bliver vedtaget. Sådan lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der er meget positive overfor en fredning af pukkelhvaler i Nuuk fjorden.

”Hvis pukkelhvalerne bliver fredet i fjorden, betyder det, at rekreative værdier og turisme for første gang bliver prioriteret højere end fangst. Bestanden af hvalerne har det fint ude på åbent hav, men inde i fjorden er der kun få tilbage. Vi havde tidligere seks stedtro hvaler, vi kunne kende på halerne, og de stod for over halvdelen af de billeder, der blev taget i fjorden. Men de er alle væk nu. Og det er ærgerligt. For naturen, befolkningen og turisterne,” siger Kaare Winther Hansen fra WWF Verdensnaturfonden i Grønland.

Økonomisk gevinst

Det har i mere end et årti været lovligt at fange pukkelhvaler i Nuuk fjorden. Af den årsag er den populære hval næsten forsvundet i Nuuk fjorden, hvilket blandt andet går ud over turismen og de meget besøgte hvalsafarier i Nuuk.

”Økonomisk giver det ingen mening for Grønland, at man fanger hvaler i fjorden. Indtægten på salget af kød fra en hel pukkelhval svarer til én enkelt dags hvalsafari. Men det kræver jo, at folk har noget at se på,” siger Kaare Winther Hansen, der også understreger, at en fredning af hvalerne i fjorden vil være et tydeligt tegn på, at man heldigvis begynder at få øjnene op for den mere langsigtede værdi af naturen.

WWF anerkender dog, at der er et erhverv, der er afhængig af jagten på hvalerne og salget af kødet.

”Der er ikke lagt op til at forbyde jagt på pukkelhvaler generelt. Det handler bare om, at man skal sejle lidt længere ud og lade hvalerne inde i fjorden være i fred,” siger Kaare Winther Hansen.

Pukkelhvalen er ifølge Verdensnaturfonden Grønlands mest fotogene og turistvenlige hval. Den er stor, viser hale når den dykker, og nogle gange springer den kæmpe hval helt fri af vandet. Den er desuden let at komme tæt på, fordi den i udgangspunktet ikke er menneskesky. Det gør den til et attraktivt dyr for både turister og fangere.

Læs forslaget her: https://sermersooq.gl/da/kommunen/hoeringsportal/hoeringer?id=032300c1-ff83-48f7-8d10-be3d64957076

Nøgleord

Kontakter

Sebastian Wulf, presserådgiver, WWF Verdensnaturfonden
(+45) 5132 9503 / sebastian.wulf@wwf.dk

Billeder

Foto credit: Jeff Duerr / WWF
Foto credit: Jeff Duerr / WWF
Download
Foto credit: Linda de Heer / WWF
Foto credit: Linda de Heer / WWF
Download
Foto credit: WWF Verdensnaturfonden
Foto credit: WWF Verdensnaturfonden
Download

Vedhæftede filer

Links

Information om WWF Verdensnaturfonden

WWF Verdensnaturfonden
WWF VerdensnaturfondenWWF har kontorer i 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF’s stærke position gør, at vi spiller en væsentlig rolle, når beslutninger skal tages globalt som nationalt. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. WWF Verdensnaturfonden er den danske afdeling af World Wide Fund for Nature.

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Stop naturkrisen: Nordiske unge vil sætte sig i front på den globale biodiversitetsdagsorden19.2.2021 07:02:00 CETPressemeddelelse

I bedste Greta Thunberg stil kræver nordiske unge nu international politisk handling til at løse den globale naturkrise. Med hjælp fra Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og WWF Verdensnaturfonden har en gruppe af miljøbevidste unge igangsat en nordisk undersøgelse blandt 13 til 30-årige for at få mest mulig indflydelse på FN’s biodiversitetsforhandlinger i Kina til efteråret. WWF opfordrer danske unge til at deltage i undersøgelsen, så deres stemme også bliver hørt.

Ny rapport: Tropisk skov svarende til 10 gange Danmarks størrelse er forsvundet på et årti15.1.2021 06:02:00 CETPressemeddelelse

En ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden viser et skræmmende billede af, at tropiske skove fortsat forsvinder med høj hastighed. På trods af de mange tiltag og målsætninger fra virksomheder på at bremse skovrydning har verden på lidt mere end et årti mistet 43 millioner hektar skov, svarende til 10 gange Danmarks størrelse - og det alene i de 24 afskovnings-hotspots identificeret i rapporten. Ét af disse er den brasilianske Cerrado, hvor skovrydning steg med hele 13 procent i 2020.

Ny WWF-rapport: Danske pensionsselskaber nøler med klimahandling23.12.2020 06:02:00 CETPressemeddelelse

2020 har været fyldt med markedsføringskampagner af pensionsselskabernes nye grønne klimaprodukter. Men hvor grønne er pensionsselskabers samlede investeringsformuer egentlig, når det kommer til stykket? Det svarer WWF Verdensnaturfonden på i ny omfattende analyse af pensionsselskabernes klimafokus, hvor blandt andet Topdanmark og Velliv er at finde blandt bundskraberne, mens PKA fortsat er sektorens grønne frontløber.

WWF og Sex & Samfund får bevilling fra Danida til fælles indsats for grønne jobs, piger og kvinder i Uganda11.12.2020 07:30:00 CETPressemeddelelse

Naturen har løsningerne på mange af vores allerstørste globale kriser. Derfor er der stor glæde hos WWF Verdensnaturfonden, som i samarbejde med Sex & Samfund har modtaget en ny bevilling fra Danida til et projekt, der skal støtte naturbaserede løsninger i kampen mod klimaforandringer og for at forbedre ligestilling, retten til egen krop samt den lokale befolknings beskæftigelse og indkomstmuligheder.

Regeringens nye biodiversitetspakke vækker begejstring hos WWF Verdensnaturfonden4.12.2020 10:26:40 CETPressemeddelelse

Regeringen og støttepartierne har netop offentliggjort en ny biodiversitetspakke, der bliver en del af den kommende finanslov for 2021. WWF Verdensnaturfonden har presset på for, at den længe ventede biodiversitetspakke ikke skulle forsinkes yderligere og med blandt andet 75.000 hektar urørt skov, 15 naturnationalparker og et nyt biodiversitetsråd vækker ambitionsniveauet glæde hos Verdensnaturfonden, som er tilfredse med det tydelige WWF-aftryk.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum