World Economic Forum anbefaler headspace-modellen
Når WEF interesserer sig for unges mentale trivsel, skyldes det, at vi risikerer, at mange unge vil falde ud af uddannelse og job, det vil ramme de unge for livet og gå hårdt ud over vores samfund, den globale produktion samt vækst og beskæftigelse, hvis der ikke sættes ind i tide med konkret handling.
Dertil kommer, at vi som globalt samfund har brug for velfungerende unge i fremtiden for at sikre den gode arbejdskraft og den menneskelige kreativitet for at tackle f.eks. klimaudfordringerne. Det er derfor, WEF faktisk sidestiller unges mentale mistrivsel som en lige så stor udfordring som klimakrisen – det er helt entydigt, at de to store udfordringer skal håndteres samtidig.
WEF anslår, at det vil koste 107.000 milliarder kroner (16.000 milliarder dollar) i tabt global økonomisk vækst i 2030, hvis der ikke gøres noget. Allerede i dag er mental mistrivsel blandt de ansatte med til at reducere produktiviteten for virksomheder over hele verden.
”Intet samfund kan blot afskrive det stigende antal unge, som er ramt af mental mistrivsel. World Economic Forums og dermed verdens globale virksomheders klare anbefalinger er et meget vigtigt gennembrud internationalt for tankerne om, at en tidlig forebyggende indsats kan bringe de unge på uddannelses- og jobsporet igen. Jeg er meget glad for den rapport – nu kan vi alle samles om en fælles indsats, der vil gøre en skelsættende forskel”, siger Poul Nyrup Rasmussen, stifter af og protektor for Det Sociale Netværk/headspace Danmark.
Brug for mere forebyggelse
WEF har fastslået, at mental trivsel ikke prioriteres i de offentlige sundhedsbudgetter, særligt ikke når det kommer til den tidlige indsats, der behandler mennesker, inden de bliver så syge, at de behøver indlæggelse.
Forebyggende indsatser er simpelthen ”god samfundsøkonomi”, fordi det reducerer udgifterne til indlæggelse og behandling. WEF har derfor via australske Orygen, der forsker i unges mentale trivsel, udviklet et såkaldt ”Global Framework for Youth Mental Health”, der giver en række globale anbefalinger til, hvordan sundhedsvæsenet bør indrettes, så unge får den hjælp, de har brug for i tide.
headspace Danmark er en af flere organisationer verden over, der har tjent som inspiration til anbefalingerne, der senere følges op af en rapport om unges mentale mistrivsel på globalt plan.
Den seneste version af Global Framework for Youth Mental Health kan hentes her:
Hør Craig Hodges Projektleder hos Orygen fortælle mere: https://www.youtube.com/watch?v=_N6b2-J91FQ
Nøgleord
Kontakter
Jakob Risom LangelundPresse- og kommunikationschef
Tlf:+45 6165 6540jr@detsocialenetvaerk.dkLinks
Information om headspace
headspace Danmark arbejder for, at unge mellem 12–25 år hurtigt skal have mulighed for at få hjælp og støtte til problemer, de måtte have og dermed komme tilbage på sporet af deres eget liv igen. Der er tale om et nyskabende initiativ og en ny organisering, der favner både professionelle og frivillige i et helt nyt arbejdsfællesskab, som skal hjælpe de unge på de unges egne præmisser.
Følg pressemeddelelser fra headspace
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra headspace
headspace Danmark får millionstøtte fra Folketinget til at understøtte indsats for unges mentale helbred i Ukraine2.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en bevilling på tre millioner kroner fra Beskæftigelsesministeriet og med bred opbakning fra Folketinget kan headspace Danmark nu bidrage til udviklingen af frivilligdrevne centre, som skal yde mental støtte til Ukraines krigsplagede unge.
Verden kigger mod Danmark og headspace: Poul Nyrup hovedtaler på WHO-topmøde om mental sundhed17.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Mistrivsel og dårlig mental sundhed er en voksende global udfordring, som de nationale sundhedsvæsener ikke kan løfte alene. I disse dage mødes 34 lande derfor til topmøde arrangeret af WHO i Paris for at sætte fokus på nye løsninger. Særligt er der fokus på, hvordan man på tværs af samfundets sektorer – fra uddannelse og arbejdsliv til bolig, kultur og forsvar – kan være med til at beskytte og styrke mental sundhed. I headspace Danmark, og det danske civilsamfund generelt, tager man i disse år store skridt inden for forebyggelse, tidlige indsatser og tværgående samarbejde. Poul Nyrup Rasmussen, stifter af og protektor for Det Sociale Netværk/headspace Danmark, er derfor inviteret til at være hovedtaler på topmødet. Poul Nyrup Rasmussen siger: “Flere og flere mennesker kæmper med mistrivsel og mental sundhed, mens systemerne knirker under presset – ofte fordi vi først sætter ind, når mennesker allerede er blevet syge. Og det er ganske enkelt for sent. Mental sundhed handler ikke bare o
Folkemøde-event skal samle opbakning til headspace-center på Bornholm5.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Behovet og viljen er der, siger Poul Nyrup Rasmussen, stifter af og protektor for headspace Danmark. Nu skal indsatsen op i gear– med hjælp fra lokale aktører.
Ny chat til pårørende: Få støtte hos headspace Family4.6.2025 13:35:34 CEST | Pressemeddelelse
I headspace Family-chatten kan familier og pårørende chatte om alt det, som fylder i en hverdag, når man er tæt på en ung, der har det svært. I chatten møder man ligesindede frivillige, der selv har stået i modvind som pårørende.
headspace Danmark har åbnet center i Næstved24.3.2025 14:07:49 CET | Pressemeddelelse
Dørene er nu slået op til nyt headspace-center i Næstved, hvilket betyder, at områdets børn og unge har lettere adgang til gratis og anonym rådgivning i trygge rammer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum