AIDS-Fondet

World AIDS Day – lys og ny bog med personlige historier

Del

AIDS-Fondet markerer den 1. december, at det er 40 år siden, man første gang hørte om hiv og aids – og 25-året for den effektive behandling.

Lys til minde om mennesker, der er døde af hiv og aids. Foto: Neel Munthe-Brun
Lys til minde om mennesker, der er døde af hiv og aids. Foto: Neel Munthe-Brun

World AIDS Day 2021

Onsdag den 1. december er det World AIDS Day. AIDS-Fondet bruger i år dagen til at markere, at det nu er 40 år siden, verden første gang hører om en ny og mystisk sygdom, der sugede livet og kraften ud af unge mennesker.

Samtidig er det 25 år siden, at der kom en effektiv behandling, der har givet håb og reddet millioner af liv.

World AIDS Day har eksisteret siden 1988, hvor verdenssundhedsorganisationen, WHO, gjorde den 1. december til international aids-dag.

I dag er det en af de mest kendte mærkedage, der bruges verden over til at vise solidaritet, næstekærlighed og sympati med mennesker, som lever med hiv. Samtidig er det en dag til at mindes de mange som tabte livet i mødet med hiv og aids.

Lystænding på Rådhuspladsen

Når man siger World AIDS Day, tænker mange på lysene i mørket. Det er Positivgruppen, en forening for hiv-positive bøsser, der sammen med AIDS-Fondet tænder de 2.000 lys til minde om de mange, som har mistet livet på grund af hiv og aids.

Kom forbi Rådhuspladsen i København og oplev det stemningsfulde lyshav i vintermørket. Du kan også selv købe et lys til 25,- og vær med til at mindes dem, der ikke er her længere.

Arrangementet foregår udenfor, og vi vil sørge for god afstand af hensyn til corona.

Tid: onsdag 1. december. Lysene sættes op fra kl. 13 og brænder til ca. kl. 19
Sted: Rådhuspladsen i København

Reception: Ny bog om livet med hiv

På World AIDS Day udgiver AIDS-Fondet bogen Da døden blev aflyst: 40 år med aids, hvor otte hiv-positive deler deres personlige beretninger om at leve med hiv. Det markerer vi med en reception.

De otte medvirkende i bogen er alle over 50 år, og de har haft hiv størstedelen af deres liv. Deres beretninger er en vigtig del af 40 års historie med hiv i Danmark.

Det er historien om, hvordan raske unge mennesker med livet foran sig blev syge og døde. Og, hvordan døden blev aflyst, og man pludselig skulle lære at leve igen, da en ny effektiv behandling så dagens lys for 25 år siden.

Bogprojektet bliver til i samarbejde den prisbelønnede organisation Ordskælv, der er eksperter i at hjælpe folk med at skrive deres egne historier.

Det er blevet til en stærk bog, hvor H.K.H. Prinsesse Marie har skrevet forordet, mens AIDS-Fondets direktør, Lars Christian Østergreen bidrager med et tilbageblik på historien om hiv og aids i Danmark.

Ved receptionen kan du møde de otte modige personer, som har valgt at stå frem med deres historie. Der vil være oplæsning og et lille glas.

Tid: onsdag 1. december kl. 15 – 16
Sted: Ubuntu huset, Købmagergade 43, 1150 København K
Bogen sælges på www.aidsfondet.dk/bog

Julekoncert i Trinitatis Kirke

Traditionen tro indbyder AIDS-Fondet til julekoncert i Trinitatis Kirke. Det er 25. år i træk, at operasanger Jens-Christian Wandt arrangør af og vært ved koncerten, som han også medvirker i som solist.

En smuk og stemningsfuld koncert på vej ind i december, fyldt smukke melodier og givende ord.

Medvirkende er bl.a. Skuespiller Susse Wold, operasanger Clara Cecilie Thomsen, pianist Alexander McKenzie, skuespiller og sange Søren Bregendal, skuespiller og sanger Martin Skriver og operasanger Jens-Chr. Wandt.

Tid: onsdag 1. december kl. 16.30
Sted: Trinitatis Kirke, ved Rundetårn i København

Tænd et lys i mørket

Du også kan være med til at markere World AIDS Day, selvom du ikke er i København på selve dagen.

Tænd et lys derhjemme eller det sted, du er den 1. december. Start samtalen om hiv og aids. Tal med andre om, at det er World AIDS Day.

Fortæl dem, at det i år er 40 år siden, verden første gang hørte om hiv og aids – en ny og mystisk sygdom, der sugede livet og kraften ud af raske unge mennesker. Fortæl dem også, at der for 25 år siden kom en effektiv behandling, der siden har reddet millioner af liv verden over.

Del også håbet om en verden uden hiv og aids. Det er realistisk. Politikere verden over har lovet hinanden det, og vi er godt på vej. Men, vi er nødt til at minde verdens ledere om, at der skal handling bag ordene, hvis vi skal kunne se fremtidige generationer i øjnene og sige, at vi gjorde, hvad vi kunne.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Lys til minde om mennesker, der er døde af hiv og aids. Foto: Neel Munthe-Brun
Lys til minde om mennesker, der er døde af hiv og aids. Foto: Neel Munthe-Brun
Download
Da døden blev aflyst - 40 år med aids, er titlen på en ny bog med otte personlige beretninger om livet med hiv.
Da døden blev aflyst - 40 år med aids, er titlen på en ny bog med otte personlige beretninger om livet med hiv.
Download

Links

Information om AIDS-Fondet

AIDS-Fondet
AIDS-Fondet
Vestergade 18E
1456 København K

88 33 56 00https://aidsfondet.dk/

AIDS-Fondet er en humanitær organisation, som arbejder for en verden, hvor ingen smittes med hiv, og hvor man kan have et godt liv, hvis man lever med hiv.

Organisationen blev stiftet i 1985, hvor der var behov for en privat organisation, der kunne rejse penge til forskning, information og patientstøtte.

Gennem årene er flere indsatser kommet til, og AIDS-Fondet er i dag den danske organisation, der arbejder dedikeret med bekæmpelse af hiv/aids – både nationalt og internationalt.

I Danmark arbejder AIDS-Fondet med forebyggelse, test og rådgivning i forhold til hiv. Vi arbejder også på at nedbryde fordomme om hiv. Samtidig tilbyder vi test for klamydia og gonorré til unge og LGBT-personer.