Det Kriminalpræventive Råd

Volden er faldet markant under nedlukningen

Del
Coronaepidemien har medført et drastisk fald i antallet af voldsanmeldelser. Det viser en ny undersøgelse af kriminaliteten under nedlukningen. Faldet skyldes formentlig især nedlukningen af nattelivet. Rapporten giver bud på, hvad vi kan lære af Coronakrisen i forhold til at forebygge kriminalitet bedre – også når krisen er slut.

Der blev anmeldt 31 procent færre voldstilfælde end forventet i ugerne fra nedlukning af landet til 1. fase af genåbningen. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Syddansk Universitet, Det Kriminalpræventive Råd og Syd- og Sønderjyllands Politi.

Undersøgelsen ser på udviklingen af fem kriminalitetstyper under nedlukningen, og både vold, indbrud og hærværk ligger markant lavere end de forrige tre år, imens husspektakler ligger over.

De samfundsøkonomiske omkostninger ved vold udgør normalvis mere end 2 milliarder kroner årligt.

- Det er særligt ofrene, der betaler prisen i form af forringet livskvalitet og færre gode leveår. Jeg synes derfor, det gør stort indtryk, at nedlukningen har reduceret volden i Danmark så markant,siger analytiker Jonas Mannov fra Det Kriminalpræventive Råd.

Ansvarlig udskænkningspolitik

Der kan være flere forklaringer på faldet i voldsanmeldelser.

- Vi vurderer, at den primære grund til faldet er, at nattelivet har været lukket helt ned. Flere undersøgelser viser en stærk sammenhæng mellem alkoholpåvirkning og voldsudøvelse. Dette indikerer vores undersøgelse også, siger professor Linda Kjær Minke.

Hun peger på en norsk undersøgelse, som har påvist, at for hver time udskænkningsstederne sælger alkohol, øges volden med 16 procent. Det, sammenholdt med den nye viden om faldet i under nedlukningen, bør give anledning til refleksion, hvis man vil forebygge vold fremadrettet.

- Mængden af alkohol spiller en væsentlig rolle i forhold til vold. Og det er derfor oplagt at kigge på, hvordan udskænkningen kan blive mere ansvarlig, fx ved at overveje, hvor længe man udskænker alkohol, og om man udskænker til gæster, der allerede er synligt påvirkede, siger Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands politi.

Nabohjælp

Udover det markante fald i vold, har der også været et fald på hele 41 procent i antallet af indbrud i private hjem. Det skyldes med al sandsynlighed, at de mange hjemmearbejdende danskere har gjort det vanskeligere at være indbrudstyv i boligområderne.

- I takt med at samfundet nu åbnes op igen, er det oplagt at afskrække tyven ved hjælp af aktiv nabohjælp, så det fortsat ser ud som om, at der er nogen hjemme, siger Christian Østergård.


Fakta:

  • Volden er faldet med 31 procent fra nedlukningen til første fase af genåbningen. Når man sammenligner det med de samme uger de tre foregående år.
  • Indbrud af faldet med 41 procent under nedlukningen, når man sammenligner med samme periode sidste år.

Nøgleord

Kontakter

Mads Nørgaard-Larsen


Pressemedarbejder:


Tlf. +45 41 74 73 80
E-mail: mnl@dkr.dk

Billeder

Vedhæftede filer

Information om Det Kriminalpræventive Råd

Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S

45 15 36 50http://www.dkr.dk

Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund. 

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Nye tal: Hver syvende ung har en adfærd, der øger risikoen for grooming1.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Den 1. juli 2025 er det to år siden, at grooming – voksnes forsøg på at opbygge et tillidsforhold til børn med et seksuelt formål – blev gjort strafbart. Nye tal viser nu, at hver syvende ung har en onlineadfærd, der gør dem særligt sårbare over for grooming. Det er et advarselssignal, der kræver handling, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd. Forældres involvering i unges digitale liv skal styrkes, og skolerne skal have mere fokus på digital dannelse af unge.

Ny rapport om voldsskader: Knivvold og vold i nattelivet vækker bekymring26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Selvom voldsskader behandlet på skadestuerne er langt færre end for 20 år siden, ser Det Kriminalpræventive Råd nu tegn på en bekymrende udvikling: Der er sket en stigning i antallet af unge, der bliver behandlet for skarp vold som f.eks. knivstik på skadestuerne, og vold i nattelivet udgør en stigende andel af den samlede vold, viser en ny rapport. Det kalder på styrket voldsforebyggelse, lyder det fra rådet.

Ny rapport: De fleste unge er trygge i nattelivet, men unge kvinder og minoriteter er utrygge20.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

De fleste unge fra 16 til 35 år er trygge i nattelivet, men mange unge kvinder og minoriteter føler sig utrygge. Især turen hjem fra byen vækker utryghed, og mange – særligt kvinder – udsættes for eller bekymrer sig om uønsket seksuel opmærksomhed og ubehagelige tilråb. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Rådet opfordrer nu til målrettede indsatser, der kan sikre, at alle unge kan føle sig trygge, når de går i byen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye