Vold på arbejdet er forbundet med risiko for depression: Forskningsbaseret værktøj kan hjælpe jer med forebyggelse
Medarbejdere i eksempelvis Kriminalforsorgen, Politiet og psykiatrien har en højere risiko for arbejdsrelateret vold.

Vold på arbejdspladsen hænger sammen med øget risiko for hospitalsbehandlet depression.
Det viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, hvor forskere har fulgt 955.573 lønmodtagere i gennemsnitligt syv år.
Det er ikke blevet undersøgt, om volden blev udøvet af kollegaer eller borgere, klienter og patienter i forbindelse med arbejdet. Man ved dog fra tidligere forskning, at vold og trusler på arbejdet næsten altid kommer fra klienter, borgere og patienter i forbindelse med relationelt arbejde. Dette gør sig især gældende blandt fx plejepersonale i sundhedssektoren eller ansatte Kriminalforsorgen og Politiet.
- Uanset om volden på arbejdet er fra kollegaer eller borgere, klienter og patienter, er det meget alvorligt og skal tages seriøst. Resultaterne fra denne undersøgelse understøtter derfor behovet for, at arbejdspladser har fokus på forebyggelse af vold, siger Ida E. H. Madsen, seniorforsker på NFA.
For kvinder er sammenhængen mellem risikoen for vold på arbejdspladsen og øget risiko for depression den samme på tværs af brancher, mens risikoen for mænd er begrænset til specifikke brancher.
- For mænd sås risikoen i brancherne handel, hotel og restauration, finansiering og forretningsservice, offentlige og personlige tjenester. Disse brancher er også nogle af dem, hvor der ses en relativt høj forekomst af jobs med risiko for vold, siger Ida E. H. Madsen.
Forskningsbaseret værktøj til forebyggelse
En af måderne man kan arbejde med forebyggelse af vold på, er med det forskningsbaserede værktøj ”Integreret Voldsforebyggelse”.
”Integreret Voldsforebyggelse” er en metode til at forbedre ledere og medarbejderes systematiske samarbejde om at forebygge vold og trusler fra klienter, patienter og borgere i især højrisikobrancher, som fx psykiatrien og Kriminalforsorgen.
- Metoden kan styrke jeres praktiske tilgang til at forebygge vold og trusler og give jer konkrete løsninger på de udfordringer, I har på netop jeres arbejdsplads, siger Birgit Aust, der er seniorforsker på NFA og har været med til at lave værktøjet.
Værktøjet kan hjælpe jer med at:
- Styrke samarbejdet mellem ledere og medarbejdere om systematisk at forebygge og håndtere vold og trusler
- Udvikle konkrete løsninger på de udfordringer, I har på netop jeres arbejdsplads.
Kontakter
Line FlatauKommunikationskonsulentDet Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Tlf:60191512lfl@nfa.dkIda E. H. MadsenSeniorforsker
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Billeder
Links
Information om Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Lersø Parkallé 105
2100 København Ø
39 16 52 00http://www.nfa.dk
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) forsker, formidler og uddanner, og bidrager dermed til at udvikle et sundt og sikkert arbejdsmiljø i Danmark
Følg pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Forkølet på arbejde: Derfor smitter du dine kolleger13.1.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Bedre ventilation og udluftning er løsningen, hvis vi vil mindske risikoen for at fange en forkølelse på arbejdspladsen. Det viser ny forskning fra Roskilde Universitet og NFA.
En times ugentlig træning kan halvere hovedpinen på arbejdet12.1.2023 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Styrketræner du én time om ugen, kan du halvere dine smerter og antallet af dage med spændingshovedpine. Det viser forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).
2,5 millioner skal være med til at gøre det sundere at gå på arbejde16.12.2022 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Partnerskabet for Sundhedsmiljø har modtaget 2,5 millioner fra TrygFonden til at udvikle og videreføre Sundhedsmiljø.
Ulykker på vejene: Nyt studie kortlægger risici for chauffører23.11.2022 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny undersøgelse fra NFA afdækker de store syndere, der kan få chauffører af bl.a. lastbiler, busser og taxaer til at ende i trafikuheld. Søvnighed er et typisk problem, men også distraherende mobiltelefoner og dårlig planlægning af arbejdstid og arbejdsindhold kan udgøre en risiko.
Kampagner skal forebygge krænkende handlinger blandt unge på digitale arbejdsmarkeder13.11.2022 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
To kampagner sætter fokus på arbejdsmiljøet blandt unge influencere, gamere og platformsarbejdere. Kampagnerne er lavet af influencere i forbindelse med et forskningsprojekt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum