Akademikerne

Vismandsrapport sætter igen spørgsmålstegn ved effekten af nedskæringer på nyuddannedes dagpenge

Del

Det bør give partierne bag aftalen om Danmark kan mere 1 alvorligt stof til eftertanke, at Det Økonomiske Råd (DØR), nu for anden gang, sår tvivl om de regnemodeller, der danner grundlag for beslutningen om at skære i dimittenddagpengene. Det siger formand for hovedorganisationen Akademikerne, Lisbeth Lintz, efter, at Det Økonomiske Råd netop har offentliggjort en ny vismandsrapport.

Allerede inden regeringen sammen med RV, SF, DF og KD aftalte at skære kraftigt i de nyuddannedes dagpenge, kritiserede Det Økonomiske Råd forslaget for at forsøge at løse konjunkturbestemte rekrutteringsudfordringer med vedvarende forringelser af dagpengesystemet. I april konkluderede Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at tidligere nedskæringer på dimittendsatsen har haft meget begrænset effekt på dimittendledigheden, og nu - to dage inden forslaget skal 2. behandles i folketingssalen - er Det Økonomiske Råd igen klar med en kritik af regeringens dagpengeberegninger.

Ifølge Akademikernes formand, Lisbeth Lintz, bør kritikken give alvorligt stof til eftertanke hos partierne bag aftalen om Danmark kan mere 1:

”Jeg håber, vismændenes rapport gør indtryk på de partier, der planlægger at stemme for forringelser af nyuddannedes dagpenge på torsdag. Der er efterhånden meget, som sår tvivl, om hvorvidt nedskæringerne på dimittendsatsen reelt vil have nogle positive effekter. I stedet risikerer de at have negative konsekvenser for opbakningen til dagpengesystemet og den danske model.”

Konkret bemærker Det Økonomiske Råd blandt andet, at finansministeriets dagpengemodel afviger fra forskningslitteratur på området på, at flere punkter ikke understøttes empirisk og ”i udpræget grad (er) baseret på ad hoc antagelser, der betyder, at virkningerne må karakteriseres som værende meget usikre.”

”Der vil altid være usikkerheder til stede, når man forsøger at lave regnemodeller, der forudser menneskers fremtidige adfærd. Men når man, som her, bruger de regnemodeller til at lave reformer, der får alvorlige konsekvenser for tusinder af unges hverdag, så bør vi kunne forvente, at regnemodellerne bygger på mere end ad hoc antagelser.” 

Det siger Lisbeth Lintz og fortsætter:

”Nedskæringernes negative konsekvenser for både de unge og for den danske model burde i sig selv være argument nok for at lade være med at skære i dimittendsatsen. At de forudsætninger, man har lagt til grund for aftalen, ikke holder vand, understreger kun, at politikerne er på vildspor.”

For yderligere kommentarer, kontakt Lisbeth Lintz på 2488 8442 eller på ll@ac.dk.

Akademikerne varetager interesser for 465.000 medlemmer på det offentlige og private arbejdsmarked.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Nørre Voldgade 29
1358 København K

33 69 40 40http://www.ac.dk/

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2021 ca. 447.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

Regeringen balancerer på en knivsæg med udspillet til de offentligt ansattes løn26.10.2022 13:17:02 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen skal træde varsomt, når den med sit udspil ”Bedre vilkår – bedre velfærd” midt i en valgkamp lægger op til at blande sig i forhandlinger om de offentligt ansattes løn- og arbejdsvilkår. Legitimeres politisk indgriben i den danske model, fjernes fundamentet for, at parterne på arbejdsgiver- og lønmodtagerside i fremtiden fortsat står som garanter for et velfungerende og konkurrencedygtigt dansk arbejdsmarked.

Vismandsrapport sætter spørgsmålstegn ved halvering af kandidatuddannelser: Risikerer at skade produktivitet og velstand11.10.2022 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Det Økonomiske Råd vurderer, at dansk økonomi står over for en afmatning med faldende beskæftigelse og lav vækst de kommende år. Derudover er der udsigt til høj inflation i både 2022 og 2023. Man bør fra politisk hold afholde sig fra drastiske reformer i en tid, hvor beskæftigelsen i forvejen er på vej ned. Det siger formand for Akademikerne Lisbeth Lintz.

Ny arbejdsskadereform er langt fra at løse problemerne på et moderne arbejdsmarked23.9.2022 15:06:08 CEST | Pressemeddelelse

Reformen får slet ikke taget fat om nældens rod og gjort arbejdsskadesystemet relevant for den hastigt voksende del af arbejdsmarkedet, hvor problematikker om psykisk arbejdsmiljø slår hårdt igennem i disse år, herunder stress. Samtidig ærgrer det Akademikernes formand, at man politisk ikke er kommet i hus med at sikre højere erstatninger i arbejdsskadesystemet, til trods for at regeringen i sit forståelsespapir havde sat dette mål.

Nyt uddannelsestilbud mellem DI Digital og Akademikerne skal klæde mindre virksomheders højtuddannede medarbejdere på til fremtiden19.9.2022 12:46:55 CEST | Pressemeddelelse

Nyt samarbejde om digital efteruddannelse skal klæde SMV’er på til fremtiden og sikre akademisk ansatte mere relevant kompetenceudvikling. Når digitaliseringen breder sig med så høj hastighed, som den gør i disse år, betyder det, at alle medarbejdere – ikke kun IT-specialisterne – skal blive dygtigere til at drive udviklingen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum