DI - Dansk Industri

Vismandsrapport kalder på reformer

Del

Det Økonomiske Råds vismandsrapport viser, at der er gang i økonomien og beskæftigelsen stiger, og derfor er det tid til at øge arbejdsudbuddet, ikke det modsatte, som vismændene flirter med, lyder det fra Dansk Industri

Det Økonomiske Råds (DØR) halvårlige vismandsrapport er netop blevet offentliggjort. I Dansk Industri (DI) er økonomerne enige i, at vi kigger ind i en fremtid med øget vækst og mangel på arbejdskraft, men derfor vækker det undren i Danmarks største erhvervsorganisation, at DØR er ret lempelige med finans- og arbejdsmarkedspolitikken.

- Jeg forstår simpelthen ikke, at DØR er ikke går mere til vaflerne i forhold til at stramme finanspolitikken og anbefale nye reformer, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.

- Rapporten understreger jo med al ønskelig tydelighed, at vi kommer til at mangle arbejdskraft i de kommende år, hvis ikke politikerne kommer i gang og får lavet de reformer, der skal til.

Reformer virker

Og faktisk bekræfter vismændene i rapporten, at reformer af arbejdsmarkedet virker. De beskriver, hvordan tilbagetrækningsaftalen har øget erhvervsdeltagelsen og beskæftigelsen for personer i alderen 60 til 65 år i perioden 2014-20, og de gradvise stigninger i tilbagetrækningsalderen har forøget arbejdsudbuddet med hele 48.000 personer i 2019.

- Alternativet til efterløn har heldigvis i langt de fleste tilfælde vist sig at være fortsat beskæftigelse. Og derfor skal vi fortsætte af det spor, som også Reformkommissionen fremhævede i sidste uge. Allerede nu mangler virksomhederne kvalificerede medarbejdere til at sikre væksten, og derfor skal vi i gang med reformerne, siger Emil Fannikke Kiær.

Han understreger, at DI på lange stræk er enige med vismændene, også når det kommer til den meget ekspansive finanspolitik, der har været ført under coronakrisen med bl.a. betydelige offentlige midler afsat til kompensationsordninger, testning og vaccination.

- Her er det vigtigt, at vi får rullet de helt nødvendige finanspolitiske lempelser fra coronakrisen tilbage – og særligt, at stigningen i antal offentligt ansatte ikke bider sig fast. Ellers bliver manglen på medarbejdere i de private virksomheder blot endnu større, fortæller Emil Fannikke Kiær.

Hold fingrene fra dagpengene

Rapporten flirter også med tanken om, at et konjunkturafhængigt dagpengesystem kunne være at foretrække frem for det nuværende.

- Det er helt skævt. Det vil være en meget drastisk ændring, som vil give ny uro om dagpengesystemet. Det er der ikke brug for. Tværtimod. Og derfor bør både vismænd og andre holde fingrene fra dagpengene, siger Emil Fannikke Kiær.

- Vismændene er selv kritiske over for den dagpengeforlængelse, der har været under coronakrisen. Den viser jo også netop, hvorfor det er en dårlig idé. Trods krisen har der været rekordmange jobåbninger, og forlængelsen har blot betydet, at ledigheden blandt dagpengemodtagere er steget. Det gavner hverken de ledige eller samfundet.

DI har i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten i dag indgivet sine kommentarer til DØR.

Følg os på:

    

Kontakter

Kontakt: Nis Peder Kolby +453377 4580

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum