Virksomheder overser cybersikkerheden i deres grønne omstilling
Der er en risiko for, at cybersikkerheden bliver frakoblet den bæredygtige omstilling, virksomheder og samfundet som helhed er i gang med. Det viser ny spørgeundersøgelse fra Deloitte. Sikkerhedsbrister kan bremse de klimavenlige initiativers udbredelse og succes, vurderer cyberchef.

Selvom cybersikkerhed er afgørende for virksomheders grønne omstilling, går de to langt fra altid hånd i hånd. Det viser ny spørgeundersøgelse blandt 80 cyberansvarlige i virksomheder, der arbejder med energiforsyning, naturressourcer eller industriprodukter, som er foretaget af Epinion for Deloitte.
I undersøgelsen svarer kun omkring halvdelen af de virksomheder, der er i gang med deres grønne omstilling, at de indtænker cybersikkerhed i processen. Dette kan blandt andet ses ved, at 53 procent ikke indtænker cybersikkerhed fra starten, når de udvikler nye produkter, ligesom 48 procent kun i mindre eller nogen grad føler, at de er modstandsdygtige overfor cyberangreb, når de anvender nye teknologier.
Leder af Deloitte Cyber Risk, Serdar Cabuk, understreger, at erhvervslivets og samfundets bestræbelser på at tage større klimahensyn og forsøge at afværge den globale opvarmning i høj grad beror på ny teknologi. Teknologi, der ofte er koblet op til internettet, og som er afhængig af sikkerhed for at være succesfuld.
”Manglende sikkerhed er en bremseklods for enhver form for innovation. Det gælder også for udviklingen af nye grønne teknologier. Ingen ønsker at bruge løsninger, som har sårbarheder, og derfor kan det hæmme de klimavenlige initiativers udbredelse og succes, hvis sikkerheden ikke er i orden,” siger Serdar Cabuk.
Organisationer afkobler cybersikkerheden
Deloitte har i forbindelse med undersøgelsen interviewet en række cyberansvarlige i store danske virksomheder, der arbejder med energiforsyning, naturressourcer eller industriprodukter. De fortæller, at cybersikkerhed og arbejdet med den grønne omstilling organisatorisk er frakoblet hinanden og derfor har en begrænset berøringsflade.
Ifølge Serdar Cabuk er det langt fra første gang, at cybersikkerheden bliver glemt undervejs i en transformationsproces. Det skyldes blandt andet, at organisationer fokuserer intensivt på at nå et givent mål fremfor at lukke sikkerhedsbrister, samt at it-sikkerhed og grøn omstilling ved første øjekast ikke synes at have meget med hinanden at gøre.
”Da virksomheders digitale transformation tog fart for 10 år siden, tænkte kun de færreste på cybersikkerhed. Først senere gik det op for ledelserne, at sikkerhed er en grundlæggende del af enhver ny teknologi og innovation, som jo også er hjørnestenene i den grønne omstilling. Mange af de store hackerangreb, vi ser i dag, opstår, fordi man har udviklet et system uden at indarbejde cybersikkerheden fra starten,” siger han.
Indbygget sikkerhed
Ifølge cyberchefen bør organisationer udvikle alle nye teknologier og løsninger ud fra princippet om indbygget sikkerhed også kaldet security by design. Indbygget sikkerhed går ud på at tænke sikkerhedsaspektet ind fra starten, når ny teknologi eller software udvikles i stedet for først at lukke sikkerhedshullerne senere i processen.
”Teknologi, som er moderne i dag, kan nemt udvikle sig til at blive et forældet legacy-system i om få år, hvis ikke man adresserer sikkerheden korrekt. Indbygget sikkerhed bør anvendes systematisk, så den grønne omstilling ikke medvirker til at skabe sårbare systemer og teknologer, der giver hackere og industrispioner frit spil,” siger leder af Deloitte Cyber Risk, Serdar Cabuk.
Nøgleord
Kontakter
Serdar Cabuk, partner og leder af Deloitte Cyber Risk, 30 93 50 70 / scabuk@deloitte.dk
Johannes Nørgaard, presseansvarlig i Deloitte, 60 86 34 44 / jonoergaard@deloitte.dk
Billeder

Links
Information om Deloitte
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Ny opgørelse: Danmark har klaret sig godt igennem krisen11.3.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter et år med coronarestriktioner viser ny opgørelse fra Deloitte og Kraka, at Danmark er kommet bedre gennem krisen end størstedelen af de lande, vi normalt sammenligner os med inden- og udenfor Europa.
Modebranchens grossister må stramme bæltet2.2.2021 10:01:45 CET | Pressemeddelelse
COVID-19 skaber svære vilkår for dansk engroshandel, viser ny analyse fra Deloitte. Indtjeningen og overskudsgraden dykker, og særligt de mindre grossister er hårdt ramt.
Global undersøgelse: Klimaforandringerne er toplederes største bekymring27.1.2021 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mens det forgangne år har været gennemsyret af en global kamp mod pandemien, er klimaforandringerne verdens toplederes største bekymring i det næste årti. Det viser Deloittes årlige globale toplederundersøgelse, Resilience Report 2021. Halvdelen af danske topledere forventer, at vi i fremtiden vil gennemleve flere perioder med disruption på linje med COVID19.
Byggebranchen knokler sig igennem coronakrisen uden større skrammer28.12.2020 11:42:23 CET | Pressemeddelelse
Der er fart på i byggebranchen med et højt aktivitetsniveau og stigende indtjening. Det viser årets regnskabsanalyse fra Deloitte og DI Dansk Byggeri. Trods COVID-19 forventes der fortsat høj aktivitet i 2021.
Mange er villige til at lade sig overvåge i kampen mod COVID-1927.11.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En stor del af den danske befolkning er villige til at give afkald på deres persondatasikkerhed, hvis det kan løfte COVID-19-restriktionerne hurtigere. Det viser ny undersøgelse fra Deloitte.
Mere hjemmearbejde risikerer at øge polariseringen på arbejdsmarkedet23.11.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hjemmearbejde kan medføre en samfundsøkonomisk gevinst, som dog bliver ulige fordelt. Det er især dem med lange uddannelser, som høster gevinsterne, mens dem med korte uddannelser kun i begrænset omfang får del i dem, viser ny analyse fra Kraka-Deloitte-samarbejdet, Small Great Nation.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum