Virksomheder: AMU-udbyderne er for lidt opsøgende
Selvom det fortsat er næsten hver tredje virksomhed, som bruger AMU i et eller andet omfang, er antallet af årskursister (svarende til én kursist i et helt år) faldet med mere end 20 procent siden 2007. I perioden 2015-2019 har niveauet ligget relativt stabilt på knap 8.000 årskursister, men det er færre end i perioden 2004-2007, hvor der var 10-11.000 årskursister på AMU. Det viser en undersøgelseaf virksomhedernes brug og vurdering af AMU i perioden 2007-2019, lavet af EVA.
Mindre kontakt og dialog
Den faldende AMU-aktivitet skal ses i lyset af, at kontakten mellem virksomhederne og AMU-udbyderne samtidig bliver mindre og mindre. Undersøgelsen viser, at andelen af virksomheder, som hhv. har angivet, at de har kontaktet eller er blevet kontaktet af en AMU-udbyder, er faldet markant. Blot hver femte virksomhed vurderer således, at AMU-udbyderne er tilstrækkeligt opsøgende. Det er ligeledes godt og vel hver femte af de virksomheder, der aldrig benytter AMU, der begrunder deres fravalg med, at de ikke har kendskab til AMU.
”Resultaterne peger på, at der fortsat er behov for at styrke det virksomhedsopsøgende arbejde i AMU-systemet. Både fordi flere virksomheder så vil finde ud af, at AMU eksisterer, men også fordi en tættere dialog vil kunne give et bedre match mellem virksomhedernes behov og de kurser, AMU-udbyderne kan tilbyde” siger chefkonsulent hos EVA, Michael Andersen.
Fleksibilitet er måske alligevel ikke nøglen
Der har i længere tid været kritisk fokus på fleksibiliteten i AMU-systemet. Manglende fleksibilitet er blevet set som en barriere for større deltagelse i AMU. EVA’s undersøgelse viser imidlertid, at det kun sjældent er derfor, AMU fravælges af virksomhederne. Kun en meget lille andel af virksomhederne begrunder således fravalget med, at systemet er ufleksibelt mht., hvornår og hvor det passer medarbejderne at deltage i kurser. Derimod angiver et stigende antal virksomheder, at de ikke har behov for de kurser, der tilbydes. Andelen af virksomheder, der i høj eller nogen grad er enige i, at AMU giver medarbejderne de kompetencer, de har brug for, er således faldet fra 80 % i 2011 over 76 % i 2015 til 66 % i 2019. ”Det er en bekymrende udvikling,” mener Michael Andersen og uddyber.
”Den løbende opkvalificering af faglærte og ufaglærte er afgørende for virksomhedernes konkurrenceevne og beskæftigelsen. Det er vigtigt nu og bliver kun mere vigtigt i fremtiden, og her spiller AMU en afgørende rolle. Vores undersøgelse viser fx også, at AMU fortsat er den vigtigste form for ekstern kompetenceudvikling af virksomhedernes ufaglærte medarbejdere. Derfor er det kritisk, at aktiviteten er faldende. En større kontakt mellem AMU-udbydere og virksomheder kunne måske styrke brugen af AMU”
Undersøgelsen bygger på en survey, som er den fjerde i en række surveys gennemført i årene 2007, 2011, 2015 og nu i 2019. Her har 1.246 danske virksomheder med mindst fem ansatte, heriblandt faglærte eller ufaglærte, svaret på spørgsmål om deres brug og vurdering af AMU.
Nøgleord
Kontakter
Rasmus Ellermann-AarslevKommunikationskonsulent
Tlf:28 94 01 37rea@eva.dkLinks
Information om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
EVA - analyser, redskaber og udvikling, der styrker uddannelser og dagtilbud.
Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Unge vælger professionsuddannelser for at gøre en forskel men nogle fravælger dem på grund af arbejdsvilkår15.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny analyse fra EVA viser, at den vigtigste motivation for at søge ind på uddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver er muligheden for at gøre en forskel for andre. Samtidig er arbejdsvilkår og løn fortsat blandt de mest udbredte grunde til, at nogle unge fravælger uddannelserne.
Hver fjerde ufaglærte har lyst til en erhvervsuddannelse – men kun en halv procent gennemfører årligt27.2.2025 08:03:00 CET | Pressemeddelelse
Ny EVA-undersøgelse viser, at hver fjerde ufaglært har lyst til at tage en erhvervsuddannelse, mens to ud af tre vurderer, at det vil gavne deres muligheder på arbejdsmarkedet. Men kun en halv procent af de ufaglærte bliver årligt faglærte. Til gengæld er der flere, der tager de kortere AMU-kurser.
Flere ansatte i daginstitutionerne – stadig en tredjedel medhjælpere uden pædagogisk uddannelse29.1.2025 13:24:17 CET | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at daginstitutionerne har fået mere pædagogisk personale. En del er medhjælpere, der ser ud til at komme direkte fra gymnasiet. Derfor bør kommunerne styrke indsatserne for at opkvalificere medhjælperne sideløbende med, at de fortsat arbejder for at tiltrække mere uddannet pædagogisk personale, siger Dina Theis Madsen, chef for enheden for dagtilbud på EVA.
Ny undersøgelse: Forældre ønsker mere dialog med pædagogisk personale25.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Leger Sigurd altid alene, når han er på legepladsen? Og er det en udfordring for Carla, at hun ikke har et større ordforråd? En god dialog om barnet er afgørende for et velfungerende forældresamarbejde. Sådan siger både ledere og forældre i daginstitutioner i ny undersøgelse fra EVA, der samtidigt peger på betydningen af at tænke mulighederne for en god dialog grundigt igennem.
Ny kortlægning: Hvem er lærerne i grundskolen?12.8.2024 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever i folkeskolen og fri- og privatskoler møder lærere med mange forskellige uddannelsesbaggrunde, men hvem er lærerne, hvor mange af dem er 4.g’ere, der kommer direkte fra gymnasiet, og hvilken baggrund har meritlærerne? Det har EVA kortlagt i en ny rapport.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum