Wineandbarrels A/S

Vinekspert advarer: Stil aldrig de dyre dråber i stuen

Del

Tusindvis af danskere køber vin fra de store Sydeuropæiske vinlande. Følg her ekspertens råd til at opbevare vinen, så den bevarer sin smag.

Jakob Dau er stifter af og direktør i Wineandbarrels, der er Skandinaviens største forhandler af udstyr til vin i alle størrelser og former – lige fra proptrækkere, henover vinkøleskabe til store specialbyggede vinopbevaringsrum. Foto: PR.
Jakob Dau er stifter af og direktør i Wineandbarrels, der er Skandinaviens største forhandler af udstyr til vin i alle størrelser og former – lige fra proptrækkere, henover vinkøleskabe til store specialbyggede vinopbevaringsrum. Foto: PR.

Mange kender oplevelsen; man har lige været en tur nede hos vinhandleren, og har købt en dyr flaske fra Italien, Frankrig, eller Spanien. Man kommer hjem, og fluks sættes den ind i vinreolen i stuen, så man kan se på den og glæde sig til den rette lejlighed, hvor den skal frem på bordet. Men ifølge ekspert i vinopbevaring Jakob Dau gambler du med din vins kvalitet, hvis flaskerne ikke bliver opbevaret korrekt – og stuen er slet ikke det rette rum.

Han er stifter af Wineandbarrels, Skandinaviens største forhandler af udstyr til opbevaring af vin og har årelang erfaring med alle typer vinopbevaringsløsninger. Læs herunder ekspertens bedste tips til at passe godt på ferievinen.

Forskel på vin. Der er stor forskel på opbevaringspotentialet af vin. Langt størstedelen af den vin, danskere køber, kan drikkes med det samme – og skal helst drikkes inden for et års tid. Som tommelfingerregel har vin lagret på egetræsfade et længere potentiale, mens vin modnet i stålfade hurtigere mister balance og finesse. Når det er sagt, kan man ødelægge en vin på blot et par dage, hvis man bærer sig rigtig dårligt ad.

Køligt og konstant. Høj temperatur er den nemmeste måde at ødelægge en vin på. Vin udvikler sig gennem indviklede kemiske reaktioner i flasken, og jo varmere den er, des hurtigere sker disse reaktioner. Udviklingen sker mest harmonisk ved 13 grader, mens en 23-grader varm stue accelerer modningshastigheden til det ottedobbelte. En kølig kælder eller et vinkøleskab sikrer opbevaring uden temperaturudsving.

Mørkt og godt. Sollys er en anden af vinens store fjender, og UV-stråler ødelægger både duft og smag. På samme måde som varme, fremskynder strålerne vinens modningsproces i en sådan grad, at vinen hurtigt overskrider sin holdbarhed eller udvikler sig i en helt forkert retning. Vinflaskernes mørke glas er til for at bremse lyset, men det er dog stadig et must at dække vinen til. Alle vinkøleskabe har glaslåger med UV-beskyttelse, der sikrer vinen mod sol.

Ned at ligge. Er din vin udstyret med propper af kork, skal flaskerne opbevares liggende. Hvis de står op, er proppen nemlig ikke i kontakt med vinen og tørrer derfor ud. Og da kork er et fleksibelt materiale, krymper proppen, så ilt kan sive ind i flasken. Ilt og vin er en dårlig kombination, der hurtigt ender med, at vinen oxiderer, på samme måde som et overskåret æble, der ligger fremme og bliver brunt.

Rystende læsning. At have sin vin stående oven på køkkenets køleskab er et regulært fuldt hus i dårlig vinpleje. Der er varmt, lyst, flaskerne står oprejst og sidst men ikke mindst bliver vinen udsat for minivibrationer fra kølemotoren. De små, konstante rystelser river vinen fra hinanden. Af samme årsag er det en dårlig ide at tage vin med sig hjem i flyet, hvor den på få timer kan rystes til at smage komplet anderledes. Dette problem er også til stor frustration for flyselskaber, der gerne vil servere god vin for kunderne. Regulære vinkøleskabe er derfor konsekvent udstyret med vibrationsdæmpere, der forhindrer rystelserne at ødelægge vinen.

Nøgleord

Kontakter

Daniel Friis Schultz
COO – Wineandbarrels A/S
(+45) 71 99 33 44
(+45) 53 89 97 97
daniel@wineandbarrels.com

Billeder

Jakob Dau er stifter af og direktør i Wineandbarrels, der er Skandinaviens største forhandler af udstyr til vin i alle størrelser og former – lige fra proptrækkere, henover vinkøleskabe til store specialbyggede vinopbevaringsrum. Foto: PR.
Jakob Dau er stifter af og direktør i Wineandbarrels, der er Skandinaviens største forhandler af udstyr til vin i alle størrelser og former – lige fra proptrækkere, henover vinkøleskabe til store specialbyggede vinopbevaringsrum. Foto: PR.
Download
Vinkøleskabe er  et glimrende alternativ, hvis man ikke har en mørk kælder med konstante og lave temperatur. Foto: PR.
Vinkøleskabe er et glimrende alternativ, hvis man ikke har en mørk kælder med konstante og lave temperatur. Foto: PR.
Download
Det er langt fra al vin, der kan holde sig i mange år, men det tager kun få måneder med forkert opbevaring, før en vin er ødelagt. Foto: PR.
Det er langt fra al vin, der kan holde sig i mange år, men det tager kun få måneder med forkert opbevaring, før en vin er ødelagt. Foto: PR.
Download

Information om Wineandbarrels A/S

Wineandbarrels A/S
Wineandbarrels A/S
Rønnevangsalle 8
3400 Hillerød

+45 71 99 33 44https://www.wineandbarrels.com/

Wineandbarrels er Skandinaviens største specialiserede fagmænd indenfor udstyr til vin i alle størrelser – lige fra reoler og køleskabe til karafler og proptrækkere. Virksomheden så dagens lys i 2008 og har showroom og butik i Hillerød nord for København. www.wineandbarrels.com

Følg pressemeddelelser fra Wineandbarrels A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Wineandbarrels A/S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum