Vild dansk havørn sætter aldersrekord
Fine billeder af en ringmærket havørn (Haliaeetus albicilla) i det sydlige Jylland har afsløret, at den ikke bare er Danmarks suverænt ældste nulevende havørn, men måske den ældste dokumenterede vildtlevende havørn overhovedet. Den 37 år gamle havørn er hunnen i et ynglepar, som har opfostret 23 unger siden 2006.
”Jeg har aldrig før hørt om en så gammel havørn”, skriver lederen af det nordtyske ørneprojekt, Bernd Struwe-Juhl i en mail til Dansk Ornitologisk Forening/BirdLife Danmarks Projekt Ørn. Han bekræfter, at kombinationen af ringe og farver på havørnens ben viser, at den blev mærket som unge på en rede i Nordtyskland i 1985.
Fantastisk fund
Fundet har vakt begejstring hos tyske kolleger, der arbejder med ringmærkning og beskyttelse af havørne. En tysk ekspert i aldersbestemmelse af havørne, Thomas Neumann, anser fundet af den danske ørn for ’fantastisk’. Han har stået for aldersbestemmelsen af den hidtil ældste tyske havørn på 36 år på basis af fældningsmønstre og fjerdragt.
Den gamle hunørn og hendes mage er stadig yngledygtige og har i år opfostret en unge. DOF’s Projekt Ørn har besluttet ikke at offentliggøre, hvor den gamle hun lever nærmere end ’det sydlige Jylland’ af hensyn til hendes beskyttelse.
Billeder af ørnen viser andre alderstegn end farveringen fra 1985. Hun er tydeligt ved at blive lidt tynd i fjerene på hovedet.
Den nordtyske bestand var meget lille i 1985, og der blev kun ringmærket fire redeunger det år. En af dem er med sikkerhed fundet død, en anden blev syg og kom til en zoo. Det betyder, at der kun er to reder nord og nordvest for Lübeck, som den gamle danske ørn kan stamme fra, selv om det ikke er lykkedes at fotografere den tyske såkaldte nationale ring på det andet ben, så det har været muligt at aflæse nummeret og stedfæste dens oprindelse helt præcist.
Ingen sikker viden om havørnes alder endnu
Hannen i parret med den gamle hun stammer også fra Tyskland. Han er mærket med ringe, som viser, at han er 24 år. Da parret etablerede sig i det område, hvor de to ørne er nu, har hunnen altså været omkring 20 år og kan meget vel tidligere have ynglet med en anden han et andet sted.
En af parrets 23 unger er mærket med GPS-sender i et fælles projekt mellem DOF og Københavns Universitet, og den er godt på vej til at nå den yngledygtige alder på fem-syv år for havørne.
Der findes beretninger om andre meget gamle havørne, men det har drejet sig om fugle i fangenskab. I Danmark har der ynglet havørne siden midt i 1990’erne, og ringmærkning af ungerne blev først indledt senere, så der er endnu ikke nogen viden om, hvor gamle de kan blive. De tyske erfaringer med farveringmærkede vilde havørne er, at havørne generelt ser ud til at leve i cirka 30 år, mens enkelte kan blive op til 35 år.
Havørnen er vidt udbredt over store dele af det nordlige Europa, Grønland, Island og hele vejen gennem Sibirien til Stillehavet, men vores sikre viden om deres alder er begrænset af, at der kun er foregået systematisk ringmærkning af havørne gennem nogle få årtier.
Kontakter
Kim SkelmoseLeder af DOF BirdLifes Projekt Ørn
Tlf:27 73 40 70gestaltskelmose@gmail.comBilleder
Information om DOF BirdLife
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)/BirdLife Danmark er en forening for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse. DOF BirdLife arbejder for at fremme kendskabet og interessen for vilde fugle og naturbeskyttelse. Med hjælp fra mere end 2000 ornitologer overvåger DOF sjældne og truede fugle i Danmark og det danske fugleliv generelt. Foreningen har omkring 18.000 medlemmer, fordelt på 13 lokalafdelinger over hele Danmark. DOF er dansk partner i BirdLife International, et globalt netværk af fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer. DOF arbejder internationalt med at redde fuglearter, bevare og beskytte levesteder og skabe gode levevilkår for mennesker.
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Ingen giftdræbte rovfugle i 202417.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Ornitologer og jægere har dannet fælles front mod faunakriminalitet for at forebygge giftdræbte og nedskudte rovfugle. Indsatsen har tilsyneladende haft sin virkning, for i 2024 er der ikke fundet døde rovfugle med gifte i kroppen efter en årrække med årlige tilfælde. Nu opfordres miljøminister Magnus Heuniche til at fremskynde det udsatte lovforslag, der skal skærpe straffen for faunakriminalitet.
Danske haveejere rapporterer om færre småfugle6.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
DOF BirdLife har de seneste måneder fået op imod 30 daglige henvendelser fra haveejere og fugleinteresserede, der fortæller om nedgang i antallet af fuglearter på foderbræt og i haver. DOF BirdLifes såkaldte spontantællinger af de almindelige danske fugle bekræfter en nedadgående tendens. Det er ganske vist, at der er færre skovspurve, blåmejser og bogfinker i Danmark i 2024 sammenlignet med sidste år.
EU vil bane vejen for industrifiskeri efter tobis til skade for truede havfugle2.12.2024 13:52:35 CET | Pressemeddelelse
Rider, lunder, lomvier og alke i fuglekolonier omkring Nordsøen har de senere år været i dramatisk tilbagegang, fordi de mangler føde i skikkelse af stimefisken tobis. Nu vil Europa-Kommissionen forsøge at tvinge Storbritannien til at genindføre det industrifiskeri efter tobis, som har medvirket til ødelæggelse af Nordsøens økosystem og sendt havfugle på katastrofekurs
Endnu et skridt på den knoldede vej til et grønnere Danmark18.11.2024 16:06:25 CET | Pressemeddelelse
Vi er midt i et jordskred i retning af en rigere natur. EU og det øvrige internationale samfund har vedtaget den ene store forbedring efter den anden med målsætninger om fredning af 30 procent af alt land- og havareal, naturgenopretning og biodiversitetsbeskyttelse, men det hele hænger på implementering i de enkelte lande. Og her har Danmark ændret kurs fra at være i front i de sidste årtier i 1900-tallet til nu at være fodslæbende. Derfor er det særlig glædeligt, at det takket være flere oppositionspartier er lykkedes at få en lovende aftale i hus om et grønnere Danmark. Vi skal have meget mere skov og sammenlagt 21 naturnationalparker, der skal vådlægges kulstofholdige lavbundsjorde, tabet af næringsstoffer til vandmiljøet skal reduceres i overensstemmelse med det mest ambitiøse scenarie, landbruget bliver som det første land i verden pålagt en CO2 afgift, og der skal naturgenoprettes heder, enge, ådale og moser. Formålet er at forbedre vandmiljøet i landets fjorde og kystvande, sænk
Jagt fra motorbåd truer fuglene på havet15.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Som det eneste land i EU tillader Danmark jagt på dykænder og andre fugle fra motorbåd langs vores kyster. I nogle af vores internationalt vigtigste fugleområder og i Natura 2000-områder tillader dansk lovgivning, at titusinder af dykænder skræmmes og bortjages af motorbådsjægere. DOF BirdLife opfordrer havets minister, Magnus Heuniche, til at forbyde jagt fra motorbåd i alle Natura 2000-områder, naturnationalparker på havet og havområder med strengt beskyttet natur.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum