Økologisk Landsforening

Vil du spise mere klimavenligt – så tænk på dig selv

Del

Vi skal spise mere grønt og flere planteproteiner for klimaets skyld. Men netop det uselviske formål er en barriere for vaneændringer. For vi lykkes bedst med at ændre vaner, hvis det har et personligt eller egoistisk perspektiv. Derfor er det smart at begynde med egne mål, så følger klimagevinsten automatisk med, forklarer vaneændringsekspert.

Vil du spise flere bælgfrugter og mere i tråd med de nye kostråd, så tænk først på dig selv - så følger klimaet med. Foto: Økologisk Landsforening.
Vil du spise flere bælgfrugter og mere i tråd med de nye kostråd, så tænk først på dig selv - så følger klimaet med. Foto: Økologisk Landsforening.

Regeringens kostråd siger det. Eksperterne er heller ikke tvivl: Klimavenlig mad er grøn og fuld af planteprotein. Men på trods af viden og råd, er madvanens magt svær at ændre, når formålet ikke giver umiddelbar egoistisk tilfredsstillelse.

”Når man præsenterer nye kostråd og forklarer, at det handler om klodens sundhed at spise mere plantebaseret, er det et meget altruistisk motiv. At overtale en hel befolkning med altruistiske argumenter er et værdigt mål, men man kommer længere ved at pege på noget, der påvirker den enkelte i dagligdagen her og nu. For eksempel at du får det bedre ved at gå over til flere grøntsager i kosten,” siger Albert Gjedde, professor emeritus i neurobiologi og farmakologi, Københavns Universitet, til Økologisk Landsforenings magasin Økologisk.

Helt lavpraktisk handler det om den menneskelige hjerne, der er kodet til at skabe rutiner og vaner for, at der er overskud til alt det andet, som vi skal forholde os til i løbet af en dag. Når hjernen udfordres af vaneændringer, skal der bogstaveligt en ret god belønning til for, at der sker noget.

”Når en vane skal ændres, overbevises vi ikke af logik. Vi skal rammes på forventningen om de positive følelser, der i bedste fald opstår ved at skifte en gammel, slidt vane ud med en ny og mere dynamisk vane,” siger han.

Selvom klima-problematikken vedrører alle mennesker, er løsningen af den, langt fra nok til at overbevise vores vane-hjerne om, at vi skal spise flere bønner frem for flere bøffer. Det er altså vigtigt at kunne finde et andet og mere personligt formål, hvis man vil gøre noget godt for klimaet gennem sit måltid. Det kan være ønsket om at leve sundere, tabe overflødige kilo eller at gøre grøn mad til en hobby, som man dyrker sammen med andre.

”Det hjælper at have støttende omgivelser. Nogle mennesker melder sig ind i en klub eller får et netværk på Facebook. At nogen hepper på dig eller giver dig likes, udløser også dopamin, og det kan gøre det lettere. Er du selv knap så motiveret, er der også et socialt pres, der i høj grad virker på vores vaner,” forklarer Albert Gjedde.

Flere og flere danskere vælger plantebaserede fødevarer og skærer ned på kødet, men det er stadig ikke nok til at rykke på statistikkerne og dermed batte i en klimakontekst. Ifølge DTU Fødevareinstituttet består 78 pct. af danskernes aftensmåltider af kød eller fjerkræ og sammen med de øvrige daglige måltider, spiser vi 150 gram kød om dagen. De nye kostråd anbefaler 50 gram om dagen. Og når det kommer til de proteinrige bælgfrugter, som fx bønner, linser og ærter, er danskerne langt fra målet med kun fem gram om dagen mod de anbefalede 100 gram dagligt.

Læs Økologisk Landsforenings magasin via linket:

https://issuu.com/okologidk/docs/okologisk__51

Kontakter

Vivienne Kallmeyer, pressemedarbejder i Økologisk Landsforening
T: 25 42 93 02 M: vk@okologi.dk

Billeder

Vil du spise flere bælgfrugter og mere i tråd med de nye kostråd, så tænk først på dig selv - så følger klimaet med. Foto: Økologisk Landsforening.
Vil du spise flere bælgfrugter og mere i tråd med de nye kostråd, så tænk først på dig selv - så følger klimaet med. Foto: Økologisk Landsforening.
Download

Information om Økologisk Landsforening

Økologisk Landsforening
Agro Food Park 15
8200 Aarhus N

87 32 27 00https://okologi.dk/

I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.

Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening

Økologisk Landsforening: Om landbrugsstøtten - Mindst mulig forandring er ikke en bæredygtig vej frem25.6.2021 16:38:30 CEST | Pressemeddelelse

EU's landbrugsministre er forslæbende og ude af trit med borgernes krav i den nye aftale for landbrugsstøtten. Aftalen mangler forpligtende mål, som kan skabe den omstilling, der skal ske i landbruget for at løse de udfordringer, der er i forhold til klima, miljø og natur. Det på trods af, at EU-Kommissionen i sin Farm-to-fork-strategi fra 2020 konkret og direkte siger, at landbrugsstøtten skal omlægges, hvis landbruget skal blive bæredygtigt i fremtiden.

Landsdækkende stafet og økologisk inspirationsrejse for professionelle køkkener23.6.2021 14:56:57 CEST | Pressemeddelelse

Økologisk Landsforening og Kost & Ernæringsforbundet sætter gang i en landsdækkende stafet for professionelle køkkener. Stafetten indledes i Aalborg d. 17. august og fortsætter til Aarhus, Kolding og Køge for at slutte i København d. 31. august. Målet er at inspirere alle køkkenprofessionelle til at skabe velsmag med mere grønt, mere økologi og flere lokale råvarer.

Kommentar: Landbrugsudspillet er en misforståelse - freder landbruget28.4.2021 11:12:28 CEST | Pressemeddelelse

Landbruget kan ikke fortsætte som i dag, så når vi ikke i mål med grøn omstilling og klimaneutralitet til 2050. Det er godt at se, at regeringen anerkender, at økologi er vigtig for en bæredygtig fremtid. Men udspillet signalerer ikke vilje til reel grøn omstilling, hvor vi både leverer på klima, natur, vandmiljø, drikkevand og dyrevelfærd. Det indeholder en farlig teknologisk sovepude, mener Økologisk Landsforening.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum