Vil du spise mere klimavenligt – så tænk på dig selv
Regeringens kostråd siger det. Eksperterne er heller ikke tvivl: Klimavenlig mad er grøn og fuld af planteprotein. Men på trods af viden og råd, er madvanens magt svær at ændre, når formålet ikke giver umiddelbar egoistisk tilfredsstillelse.
”Når man præsenterer nye kostråd og forklarer, at det handler om klodens sundhed at spise mere plantebaseret, er det et meget altruistisk motiv. At overtale en hel befolkning med altruistiske argumenter er et værdigt mål, men man kommer længere ved at pege på noget, der påvirker den enkelte i dagligdagen her og nu. For eksempel at du får det bedre ved at gå over til flere grøntsager i kosten,” siger Albert Gjedde, professor emeritus i neurobiologi og farmakologi, Københavns Universitet, til Økologisk Landsforenings magasin Økologisk.
Helt lavpraktisk handler det om den menneskelige hjerne, der er kodet til at skabe rutiner og vaner for, at der er overskud til alt det andet, som vi skal forholde os til i løbet af en dag. Når hjernen udfordres af vaneændringer, skal der bogstaveligt en ret god belønning til for, at der sker noget.
”Når en vane skal ændres, overbevises vi ikke af logik. Vi skal rammes på forventningen om de positive følelser, der i bedste fald opstår ved at skifte en gammel, slidt vane ud med en ny og mere dynamisk vane,” siger han.
Selvom klima-problematikken vedrører alle mennesker, er løsningen af den, langt fra nok til at overbevise vores vane-hjerne om, at vi skal spise flere bønner frem for flere bøffer. Det er altså vigtigt at kunne finde et andet og mere personligt formål, hvis man vil gøre noget godt for klimaet gennem sit måltid. Det kan være ønsket om at leve sundere, tabe overflødige kilo eller at gøre grøn mad til en hobby, som man dyrker sammen med andre.
”Det hjælper at have støttende omgivelser. Nogle mennesker melder sig ind i en klub eller får et netværk på Facebook. At nogen hepper på dig eller giver dig likes, udløser også dopamin, og det kan gøre det lettere. Er du selv knap så motiveret, er der også et socialt pres, der i høj grad virker på vores vaner,” forklarer Albert Gjedde.
Flere og flere danskere vælger plantebaserede fødevarer og skærer ned på kødet, men det er stadig ikke nok til at rykke på statistikkerne og dermed batte i en klimakontekst. Ifølge DTU Fødevareinstituttet består 78 pct. af danskernes aftensmåltider af kød eller fjerkræ og sammen med de øvrige daglige måltider, spiser vi 150 gram kød om dagen. De nye kostråd anbefaler 50 gram om dagen. Og når det kommer til de proteinrige bælgfrugter, som fx bønner, linser og ærter, er danskerne langt fra målet med kun fem gram om dagen mod de anbefalede 100 gram dagligt.
Læs Økologisk Landsforenings magasin via linket:
Kontakter
Vivienne Kallmeyer, pressemedarbejder i Økologisk Landsforening
T: 25 42 93 02 M: vk@okologi.dk
Billeder
Information om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Pressekommentar vedrørende aftale om Grøn Fond15.4.2024 09:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Aftale om Grøn Fond skal også fremme økologi i Danmark.
Økodag®: Køer på græs kan være fortid14.4.2024 07:00:06 CEST | Pressemeddelelse
I dag er det Økodag og de økologiske køer kommer på græs, mens flere tusinde voksne og børn ser på og er med til at fejre dyrevelfærden i det økologiske landbrug. Men det kan være fortid, hvis ikke økologiens fordele bliver medregnet i Svarer-udvalgets CO2-modeller.
Økodag ® på søndag: Vær med til at fejre 20-års jubilæum10.4.2024 13:51:31 CEST | Pressemeddelelse
Vidste du, at køerne kan huske glæden ved at komme på græs? I år fejrer vi, at Økodag siden 2005 har givet mulighed for at danskere over hele landet kan opleve glæden ved køer, der springer på græs.
Ny statistik: Det økologiske areal er blevet mindre2.4.2024 14:49:38 CEST | Pressemeddelelse
Det økologiske areal er faldet fra 11,7 % til 11,4 % af det samlede produktionsareal i Danmark. Det viser den årlige opgørelse over alle danske økologiske bedrifter i 2023, som Landbrugsstyrelsen laver. Det giver blod på tanden, siger ny forperson for Økologisk Landsforening
Økologisk Landsforening: Ny bestyrelse har konstitueret sig22.3.2024 08:57:02 CET | Pressemeddelelse
Den nye bestyrelse i Økologisk Landsforening har konstitueret sig. Til generalforsamling i starten af marts blev Michael Kjerkegaard valgt som forperson for bestyrelsen og i dag blev der holdt konstituerende bestyrelsesmøde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum