Teknologisk Institut

Vi går op i madspild, men vil ikke spise rester

Del

De fleste forbrugere vil gerne reducere deres madspild. Alligevel spiser vi sjældent rester, fordi maden ikke er appetitlig på andendagen. Teknologisk Institut vil løse denne udfordring gennem en boks til opvarmning af mad i mikrobølgeovn.

Madspild er et af de områder danskerne går mest op i, når det kommer til bæredygtighed i husholdningen. Men når det kommer til at få spist resterne fra gårsdagens aftensmad, er det lettere sagt end gjort. Således stammer 14 % af det samlede madspild, der ender i skraldespanden i de danske husstande, fra madrester fra måltider.

I et projekt for Miljøstyrelsen har Teknologisk Institut spurgt en række forbrugere om grundene til at smide rester ud.

- De primære årsager til at folk ikke spiser rester er at mængden er for lille, at resten ikke er appetitlig, eller at der er for lidt til et helt måltid, siger faglig leder Karina Kjeldgaard-Nielsen fra Teknologisk Institut.

Der er også stor forskel på hvilke typer mad, vi gemmer som rester. Gryderetter og kød spises ofte som rester, mens grøntsager og tilbehør for det meste smides ud.

Mikrobølgeovnen er effektiv men kedelig
Når forbrugerne skal opvarme rester, sker det for det meste i mikrobølgeovn. Mange forbinder dog ikke tilberedning af mad i mikrobølgeovnen med gourmet, og flere forbrugere svarer også, at de ikke gemmer rester, fordi maden ikke har den samme kvalitet efter genopvarmning.  

Karina Kjeldgaard-Nielsen er enig i, at opvarmning i mikrobølgeovn ikke altid giver det bedste resultat, hvilket skyldes en ujævn opvarmning. Men hun ser flere fordele ved at benytte denne metode til opvarmning af rester.

- Mikrobølgeovnen er et uundværligt redskab, især for børnefamilier, fordi det går hurtigt, og undersøgelser viser, at mikrobølgeopvarmning holder bedre på tekstur og næringsstoffer sammenlignet med almindelig varmebehandling, på grund af den kortere opvarmningstid, siger hun.

Ny mikrobølgeboks
For at komme den sløje mikrobølgeovnsmad til livs, udviklede Teknologisk Institut sammen med RPC Superfos og Imerco i projektet en multifunktionel opbevaringsboks for at sikre ensartet opvarmning i mikrobølgeovn. Evalueringen viste, at over halvdelen af deltagerne mente, at maden havde en bedre kvalitet efter opvarmningen i mikrobølgeovnen.

Ideen bag opbevaringsboksen er at inkorporere en teknologi, der kan reflektere nogle af mikrobølgerne og lukke resten ind. På denne måde kan det styres, hvor meget energi, der kommer ind til maden og således sker opvarmningen mere jævnt.

Teknologisk Institut har i flere år arbejdet med projekter for at forbedre kvaliteten af mad tilberedt i mikrobølgeovn og leder efter en virksomhed, der vil være med til at videreudvikle boksen og få den ud på markedet.

FAKTABOKS – hvordan kan du selv bedst opvarme mad i mikrobølgeovn

  • Sæt et låg løst over tallerkenen/beholderen, når du opvarmer din ret - så er du allerede langt
  • Fordel maden jævnt og fladt og placer de største stykker yderst på tallerkenen
  • Vent gerne et par minutter efter opvarmning med at spise retten – så får varmen tid til at fordele sig i retten
  • Brug altid kun tallerkener og beholdere, som er egnet til brug i mikrobølgeovn

Nøgleord

Kontakter

Faglig leder Karina Kjeldgaard-Nielsen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1752, mail: kkj@teknologisk.dk

Billeder

Download
Ideen bag opbevaringsboksen er at inkorporere en teknologi, der kan reflektere nogle af mikrobølgerne og lukke resten ind.
Ideen bag opbevaringsboksen er at inkorporere en teknologi, der kan reflektere nogle af mikrobølgerne og lukke resten ind.
Download

Links

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

 

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

 

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum