Teknologisk Institut

Nyt tekstilprojekt vil øge cirkulariteten for industritekstiler

Del

Bedre tekstiler med længere levetid er målet for nyt tekstilprojekt, der vil bruge millioner af produktdata, design og teknologi til at bane for øget cirkularitet.

Foto: Elis
Foto: Elis

Når en udlejet arbejdsuniform har været i brug, hvad skal der så ske med den? Skal den vaskes og lejes ud igen? Repareres – eller genanvendes til nye tekstilmaterialer? Mulighederne er mange, og uden præcise data kan det være svært at træffe netop dén beslutning, som sikrer tøjet længst mulig levetid. En hovedambition i et nyt projekt, der går under navnet DECOUPLE, er derfor at hjælpe virksomheder til at træffe mere ansvarlige valg med udgangspunkt i egne produktdata.

– Tekstilindustrien står over for en grøn omstilling og skal træffe komplekse valg, der både understøtter bæredygtighed og forretning. I DECOUPLE vil vi hjælpe dem til de bedste databaserede, cirkulære valg. Samtidig arbejder vi helhedsorienteret med løsninger, der forlænger levetiden af tekstiler og fjerner barrierer for closed-loop genanvendelse, fortæller projektleder Julie Stokkebro Schmøkel fra Teknologisk Institut.

Data skal hjælpe til flere miljøvenlige beslutninger
En af deltagerne i projektet er tekstilvirksomheden Elis, der udlejer og vedligeholder tekstiler til private og offentlige arbejdspladser. Virksomheden har detaljerede informationer om 6,4 millioner tekstilprodukter. Dataene skal hjælpe til at navigere i den komplekse håndtering af produkter, så der træffes beslutninger om materialevalg, reparation og genanvendelse, der giver mest mulig værdi økonomisk og miljømæssigt.

– Projektet er superspændende, fordi vi i forvejen ved en masse om vores produkter og deres livscyklus i vaskeprocessen. Disse data skal analyseres, så de i endnu højere grad kan guide os og sikre længst mulig levetid for vores produkter ude hos kunden. Det skal også understøtte os i vores udvikling af produkter med genanvendte materialer sammen med de øvrige partnere i projektet, fortæller CSR-chef Christina Saxkjær fra Elis.

Målet er, at det datadrevne beslutningsgrundlag hos Elis kan inspirere andre virksomheder, også uden for tekstilindustrien, til at bruge deres mange produktdata til at skabe øget bæredygtighed.

Fokus på closed-loop genanvendelse
Det overordnede fokus i DECOUPLE er at få mest mulig værdi ud af tekstilerne økonomisk og miljømæssigt. Partnerne arbejder derfor også på tekniske og designmæssige metoder, der sænker barriererne for genbrug og genanvendelse. Blandt andet udvikles og analyseres der på nye industriprodukter af genanvendte fibre.

– Som tekstilvirksomhed står vi over for lignende dilemmaer, som vi alle gør henne i supermarkedet. Skal man vælge den udenlandske økoagurk, der er transporteret hertil, eller den danske, konventionelle agurk? Vores virksomhed sælger tekstilprodukter, som er designet til lang holdbarhed. Samtidig vil vi gerne bruge genanvendte fibre, men kan de ting gå hånd i hånd, så vi ikke går på kompromis med kvalitet og levetid? Det glæder vi os til at få mere viden om gennem projektet, fortæller Product Manager Dorthe Hestbjerg Jensen fra ID® Identity.

DECOUOPLE sker med deltagelse af partnere med forskellige roller i tekstilindustrien, herunder ID® Identity, der producerer erhvervsbeklædning, sorteringsvirksomheden NewRetex samt Designskolen Kolding og Syddansk Universitet. Med de alsidige kompetencer og tilgange skal samarbejdet bane vej for tekstilprodukter med lang levetid, hvor der samtidig er dokumenteret viden om, hvordan tiltagene påvirker både klima, miljø og økonomi.

DECOUPLE (2023-2025) er et TRACE-projekt støttet af Innovationsfonden. Partnerskabet TRACE skal sikre cirkulær økonomi for plastik og tekstil i Danmark frem mod 2050 som et af fire missionsdrevne forsknings- og innovationspartnerskaber. DECOUPLE er et samarbejde mellem Elis, ID® Identity, Designskolen Kolding, NewRetex, Syddansk Universitet og Teknologisk Institut.

Nøgleord

Kontakter

Faglig kontakt: Projektleder Julie Stokkebro Schmøkel, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1958, mail: jssc@teknologisk.dk
Pressekontakt: Seniorkommunikationskonsulent René Wad Andersen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1474, mail: rea@teknologisk.dk

Billeder

Foto: Elis
Foto: Elis
Download

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse 

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye