Thise Mejeri

Verdenspremiere:

Del

Irma og Thise Mejeri lancerer yoghurt, creme fraiche og smør baseret på Græsmælk

I 2017 introducerede Thise Mejeri græsmælk på det danske marked. Mælk der stammer fra køer, der udelukkende æder græs, græsmarksprodukter og urter. Der indgår ikke menneskeføde i køernes foderplaner. Udelukkende græs som køer til forskel fra mennesker kan fordøje.

Græsmælken kom oprindeligt fra en enkelt landmands 120 køer, men snart oversteg forbrugernes tørst efter græsmælk den producerede mælkemængde, så en ekstra landmand kom til.                                                

I år 2021 er en tredje Thise-gård ved at blive omlagt til græsmælksproduktion.

Mælkemængden stiger, det samme gør efterspørgslen, og nu udvider Thise sortimentet af græsmælksprodukter, så det udover mælk med et fedtindhold på 4.2 % nu også omfatter smør, creme fraiche 38 % og yoghurt 4,2 %.

Back to basic – på gårdene
Det er jo at gå helt tilbage til det oprindelige og naturlige udgangspunkt, når køerne udelukkende har adgang til at æde det, som deres fordøjelsessystem er designet til at kunne fordøje: græs / celluloseholdige fodermidler, som vi mennesker til gengæld ikke kan optage næring fra. Når køerne ikke fodres med ”kraftfoder” / menneskeføde, så falder mælkeydelsen med 25 – 30 %. Til gengæld får mælken en anden og ernæringsmæssigt mere interessant fedtsyresammensætning.

Back to basic – også på mejeriet
Den nye serie græsmælksprodukter er fremstillet efter nogle restriktive Thise dogmeprincipper*, der blandt andet indebærer, at produkterne udelukkende er fremstillet af græsmælk og mælkesyrekultur og for smørrets vedkommende også en anelse salt. Helt elementært - ingen tilsætninger, hverken frugt, sukker, krydderier – og da slet ingen e-numre. Keine hexerei – nur behändigkeit.

Det udvidede sortiment består af yoghurt, creme fraiche og smør, men flere græsmælksprodukter er i pipelinen – alle lanceres under kampråbet:

Back to basic – tilbage til rødderne, græsrødderne 

Yoghurt af Græsmælk
En mild yoghurt med 4,2 % fedt – baseret på Græsmælk. Smagen er rund og helt uden den syrlighed, som normalt forbindes med yoghurt naturel. Nyd den til din morgenmad, eller brug den til dressinger, desserter og smoothies, eller når du bager. Yoghurten tappes i et bæger fremstillet af FSC-certificeret pap med et minimalt plastindhold.

Creme fraiche af Græsmælk
Fast i konsistensen men mild og pikant syrlig i smagen. Fremstillet af græsmælksfløde og med et fedtindhold på 38 %. Creme de la creme …

Det tager næsten dobbelt så lang tid at fremstille Græsmælks-creme fraiche, som det tager at fremstille den almindelige økologiske creme fraiche; syrningstiden forlænges betydeligt.

Den forlængede syrningstid giver en anden smagsprofil med flere smagsnuancer. Denne creme Fraiche tappes i et bæger fremstillet af FSC- certificeret pap med et minimalt plastindhold.  

Smør af græsmælk
Smør udkærnet af græsmælks-creme fraiche, som igen er fremstillet af græsmælksfløde. Slow Food - for den færdigsyrnede creme fraiche er så fast i konsistensen, at den ikke umiddelbart kan pumpes over i smørkærnen. Der skal håndkraft til. Det skal der også, når smørret skal pakkes. Græsmælks-smør – et håndholdt dogmeprodukt! 

Thises Dogmeprincipper
Der er tale om andet og mere end en stribe nye mejeriprodukter; der er i højere grad tale om en helt ny måde at tænke fødevareproduktion på. Dogmeprincipperne indebærer en stribe begrænsninger i vores ellers meget frie og kreative tilgang til fremstilling af mejeriprodukter. Nu retter vi ind, for nu skal vi – af egen fri vilje - efterleve et stramt regelsæt.

 

Thises dogmeprincipper er sammenfattet i 6 bud: 

  • Dogme-produkterne er fremstillet af græsmælk og stammer fra køer, der udelukkende æder græs- og græsmarksprodukter. Intet korn – ingen soja - ingen menneskeføde. Græsmælken standardiseres med et fedtindhold tæt på det naturlige, det vil sige cirka 4 %. 
  • Dogme-produkterne er udelukkende fremstillet af græsmælk, mælkesyrekultur og vegetabilsk osteløbe - intet andet. Mælkesyrekultur til smør, yoghurt og creme fraiche og vegetabilsk osteløbe til ost. Der er hverken tilsat krydderier, frugt eller sukker. Eneste ”tilsætningsundtagelse” er salt i smør og ost. 
  • Dogmeprodukterne er ”Slowfood”. Syrningsprocessen tager lang tid, når vi producerer smør, yoghurt og creme fraiche, og det tager måneder, inden græsmælksosten er færdigmodnet. 
  • Dogme-produkterne er pakket i små enheder, som indirekte bærer budskabet om, at vi fremover skal spise mindre kød og færre mejeriprodukter. Lidt, men godt – og intet madspild. 
  • Dogme-produkterne bliver løbende analyseret, vurderet og optimeret i forhold bæredygtighed i hele fødekæden. I takt med at der fremkommer ny viden og indhøstes nye erfaringer, tilpasses produktionen i retning af mere bæredygtighed og mindre klimabelastning. 
  • Thises Dogme-produkter sælges og markedsføres under paraplyen ”Græsmælk” - ledsaget af den græsgrønne signalfarve.

 

Thise Dogme: Tilbage til rødderne …

For mere information kontakt Thises adm. direktør Poul Pedersen på presse@thise.dk.

Billeder

Information om Thise Mejeri

Thise Mejeri
Thise Mejeri



Følg pressemeddelelser fra Thise Mejeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Thise Mejeri