Økologisk Landsforening

Verdensbyers borgmestre vil have klimavenlig, økologisk mad

Del

På C40 klimatopmødet i dag offentliggør borgmestre fra mange af verdens største byer en deklaration om at omlægge til klimavenlige, økologiske måltider i offentlige institutioner efter dansk forbillede. Næsten samtidigt fastholder regeringen i sit Finanslovsforslag den tidligere regerings udfasning af ambitionerne for økologisk måltidsomstilling i Danmark.

Stolte repræsentanter fra nogle af verdens mest klimaambitiøse byer offentliggør i dag en fælles deklaration om at arbejde for omlægning af offentlige køkkeners måltider til mere klimavenlige, sundere og økologiske løsninger. Forbilledet er Danmark, de 30 danske kommuner og mange statslige institutioner, som fra 2012-2016 omlagde til økologisk, klimavenlig og sundere måltider med mere grønt, mindre kød og mindre madspild. Det skete bl.a. med et økonomisk løft fra en politisk pulje, som blev vedtaget af den daværende SRSF-regering.

Men på trods af, at resten af verden kigger mod Danmark og lader sig inspirere, har den danske regering ikke valgt at sætte omlægning til klimavenlig, økologisk køkkendrift på årets finanslov. Under valgkampen var økologien ellers en mærkesag for Socialdemokratiet, som bl.a. ønskede at give økologien et skub fremad bl.a. gennem en pulje til at sikre uddannelse af køkkenpersonale i offentlige institutioner.

- Danmark og Socialdemokratiet har en verdenssucces-historie, som tilmed modtog FNs bæredygtighedspris Future Policy Award i 2018 og hyldes af hele verdens storbyer i dag. Vi er overraskede over, at regeringen ikke genrejser den danske økologipolitik i forslaget til Finansloven, efter at store dele af den blev afviklet under den tidligere regering, siger Paul Holmbeck, som er politisk direktør i Økologisk Landsforening.

- Vi opfordrer regeringen til at genindføre 60 procent-målet for økologi i de offentlige køkkener og genrejse den pulje, der via uddannelse og partnerskaber, har hjulpet så mange offentlige køkkener i gang og gjort Danmark til foregangsland for klimaomstilling og økologi.

Dansk strategi anerkendes over hele verden

Det er netop den model, som storbyerne på C40 klimatopmødet, i dag forpligter sig til at arbejde videre med gennem deklarationen Good Food Cities: Achieving a Planetary Health Diet for All. Målet er at sænke klimaaftrykket fra byernes madforbrug, servere sundere mad, sikre mad til verdens befolkning og skabe en samlet omstilling til bæredygtighed. Her har de peget på indkøb af økologiske fødevarer, som en vigtig del af løsningen.

- I økologi skal vi også arbejde intensivt på markante sænkninger af vores klimaaftryk, men når verdens klimaførende byer erklærer økologiske fødevarer i offentligt indkøb, som en del af løsning ift. de globale klimaudfordringer, er det en stor anerkendelse af både økologi og den danske strategi, siger Paul Holmbeck.

- Økologien leverer godt ind på en stribe af FNs verdensmål – lige fra rent drikkevand uden pesticider, til en levende og frugtbar jord, samt sænkning af kemi i vores natur og vores mad.

Kontakt Paul Holmbeck for yderligere kommentarer på tlf. 2819 1962 ph@okologi.dk

Fakta

I deklarationen Good Food Cities: Achieving a Planetary Health Diet for All skriver parterne bl.a.:

“We can be global leaders and develop food systems that are sustainable, inclusive and resilient accelerating our progress to achieving the Sustainable Development Goals. Where our city governments directly purchase food that is served in schools, hospitals and other public institutions we will ensure those meals are healthy and sustainable and ideally sourced from organic agriculture.”

I maj 2019 fremlagde Socialdemokratiet et økologiudspil, som bl.a. fokuserede på at genindføre puljen, som fra 2012-2016 gjorde det muligt at klima- og økologiomstille offentlige køkkener i både kommuner og stat

Udspillet er ikke en del af det Finanslovsudspil, som regeringen fremlagde i begyndelsen af oktober

På C40 Klimatopmødet mødes borgmestre og andre repræsentanter fra 94 klimafremtrædende storbyer. Byerne repræsenterer 700 mio. mennesker og 25 pct. af verdens økonomi.

Kontakter

Kontakt Paul Holmbeck for yderligere kommentarer på tlf. 2819 1962 ph@okologi.dk

Billeder

Information om Økologisk Landsforening

Økologisk Landsforening
Økologisk Landsforening
Silkeborgvej 260
8230 Åbyhøj

87 32 27 00https://okologi.dk/

I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.

Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening

KONGRES: Det økologiske landbrug skal være en del af løsningen14.10.2019 06:00:00 CESTPressemeddelelse

Klimaet er på alles læber - og med rette. Derfor er klimaet og klimaforandringerne også omdrejningspunktet for en stor del af programmet, når den danske øko-branche samles til økologikongressen 20.-21. november, der er arrangeret af SEGES, Økologisk Landsforening, Landbrug & Fødevarer og Biodynamisk Forening. Her vil forskere, landmænd, butikskæder, køkkenprofessionelle og politikere dele den nyeste viden om økologi og bæredygtighed.

Asiatisk topmøde sætter fokus på dansk økologipolitik18.9.2019 09:03:54 CESTPressemeddelelse

Flere hundrede politikere og virksomhedsledere fra asiatiske lande, og økologiledere fra hele verden skal høre om Dansk økologipolitik i dag. På International Summit on Organic Agricultural Policy er Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening, inviteret til Sydkorea for at præsentere den danske økologipolitik, som sidste år vandt en FN-pris for bæredygtighed. Derudover vil han fortælle, hvordan danske kommuner aktivt bruger økologi i deres arbejde med at være mere bæredygtige.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum