Plastic Change

Verdens største affaldsindsamling og Danmarks første ‘Producent Tjek’

Del

Lørdag den 19. september rydder hele verden op sammen til World Cleanup Day og Danmark er med igen i år med større tilslutning end nogensinde før. Samtidig laver Plastic Change for første gange en Brand Audit - eller Producent Tjek - i Danmark og sætter navn på de producenter, hvis produkter ligger i naturen. Vi inviterer alle til komme ud og samle affald på lørdag enten ved at deltage i en af de 225 allerede planlagte oprydninger rundt om i det danske land eller at man blot går en tur med en pose og samler affald op i sit lokalområde.

World Cleanup Day er et internationalt initiativ, organiseret af Let’s Do it, World, der opfordrer mennesker fra hele verden til at rydde op. Sidste år deltog mere end 21,2 millioner mennesker fra 180 lande, hvilket gør dagen til verdens største civile begivenhed. Tilsammen blev der samlet minimum 88.500 tons affald. Plastic Change er officielle tovholdere for World Cleanup Day i Danmark, og kan allerede nu se næsten en fordobling af affaldsoprydninger i år, med mere end 225 oprydninger lokaliseret på nuværende tidspunkt - i forhold til sidste års knap 120 oprydninger, der blev afholdt, hvor op imod 10.000 danskere var ude og rydde op i den danske natur.

Årligt produceres der mere end 300 millioner tons plastik på verdensplan, godt halvdelen heraf er engangsplastik – det vil sige, plastik, der bruges én gang, og ikke kan genbruges eller genanvendes. Dens skæbne består enten af afbrænding, ophobes på åbne lossepladser, eller i værste tilfælde ender som plastikforurening i verdenshavene. 

Producent Tjek fortæller hvem der forurener mest

For første gang nogensinde i Danmark, foretager Plastic Change det såkaldte Producent Tjek otte forskellige steder i landet, i forskellige geologiske typer (eksempelvis ‘skov og park’, ‘by’ og ‘kyst’). I samarbejde med forskellige grupper af frivillige danskere og foreninger, identificerer vi de producenter, der står bag det plastikaffald vi finder i naturen. Det gør vi, fordi vi synes ikke det kun skal være danskeres ansvar at rydde op i naturen år efter år, men at det i ligeså høj grad også er virksomheders og producenters ansvar, som står bag de produkter, vi finder.

Brand Audits har fundet sted i over 50 lande de seneste to år, ledt af bevægelsen Break Free From Plastic, hvor navne som Coca-Cola, Nestlé og PepsiCo blev identificeret blandt de globalt mest forurenende virksomheder af affald i naturen. Denne nye viden har allerede skabt et stort pres på virksomhederne til at tage et større ansvar for den måde de producerer deres produkter, så de ikke ender i naturen. Hvem der ligger i top fem eller top 10 lige nu i Danmark af forurenere vil blive kortlagt.

Danmark slår rekord for World Cleanup Day

Trods COVID-19 har Plastic Change i år allerede registreret mere end 225 oprydninger rundt om i det danske land og hver dag placerer vi flere lokationer på kortet. Foruden de åbne oprydninger, er der en række lukkede begivenheder, eksempelvis for ansatte i forskellige større virksomheder.

Og alle kan være med, store som små. Plastic Change opfordrer alle til at tage en (brugt) pose i hånden, evt. par handsker, og gå ud i sit lokalmiljø for at gøre en indsats med oprydning. Afholder man noget større, opfordrer vi til at skrive ind til os, så det kan blive delt på hjemmeside og diverse kanaler.

På Plastic Changes hjemmeside kan du allerede her se en foreløbig liste over World Cleanup Day begivenheder, men bemærk, at ikke alle skriver ind direkte, så hold også øje på Facebook eller i dit eget lokalmiljø.

Kontakter

Billeder

Links

Information om Plastic Change

Plastic Change
Plastic Change
Islands Brygge 39
2300 Købehavn S

+45 26142070https://plasticchange.dk/

Plastic Change er en dansk miljøorganisation, med et ambitiøst internationalt sigte

Plastic Change arbejder hårdt med at knække dén stigende kurve over plastikspild. Plastik er overalt – på land og til vands. Tre generationers forbrug af plastik har sat sine spor. Kun en lille del bliver genbrugt eller destrueret. Resten ligger i naturen i hundredvis af år.

Følg pressemeddelelser fra Plastic Change

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Plastic Change

Animationsfilm skal sætte fokus på en ny fortælling om plastikkrisen22.9.2020 10:16:21 CESTPressemeddelelse

Hvem har ansvaret for plastikforureningen, hvorfor bliver den ved med at stige, og hvad skal der til for at stoppe den? Seks nye animationsfilm lavet af studerende fra Animationsskolen i Viborg, i samarbejde med Plastic Change, skal være med at bære en ny fortælling om plastikkrisen ud i verden. Første animationsfilm udgives i dag i kølvandet på World Cleanup Day i lørdags, hvor hele verden var mobiliseret til verdens største oprydning og tog det ansvar på sig, som man nu engang kan som borger. I denne første film møder vi den flittige miljøforkæmper Little Jimmy, der netop er ude og samle affald i naturen - men som må indse, at han er oppe imod en endeløs strøm af øget plastik produktion, der fosser ud i hav og miljø.

Mission:Mikroplastik - Ny kampagne skal informere om det usynlige plastikproblem16.9.2020 06:00:00 CESTPressemeddelelse

Mikroplastik vil indenfor en generation udgøre en global trussel mod vores miljø, medmindre vi handler nu og stopper spildet. Plastic Change og Rådet for Grøn Omstilling sætter fokus på problemet mikroplastik med kampagnen Mission:Mikroplastik, og inviterer borgere i Danmark med på fælles mission, hvor vi sammen kan sætte en stopper for spild af mikroplastik ved at stille krav og kræve handling fra politikerne og industri

Tuborgs genbrugskrus hjælper Folkemødet på vej mod bæredygtighed11.6.2020 14:23:21 CESTPressemeddelelse

”Folkemødet sejler i engangsplastik” – sådan lød overskriften, da Plastic Change i 2019 påpegede kontrasten mellem Folkemødets erklærede mål om bæredygtighed og den massive mængde af engangsplastik og engangsservice, som blev til affald i løbet af Folkemødet. Det er derfor positivt, at Folkemødet har taget kritikken til sig, og i dag lancerer et treårigt samarbejde med Tuborg, hvor Tuborgs genbrugelige krus skal erstatte 120.000 engangskrus på Folkemødet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum