DEO

VELUX FONDEN giver støtte til innovativt udviklingsprojekt: Online-rejser til 40 lande med DEO

Del

I et år har et lille oplysningsforbund trodset corona ved at udvikle ambitiøse online-rejser til ensomme og udsatte ældre. Nu får initiativet et boost med en millionbevilling fra VELUX FONDEN og første rejse afvikles allerede onsdag d. 8. september.

Initiativet hedder ”Nye fællesskaber. Rejs med fra din stue – sammen med andre”. Hovedmålsætningen er at engagere ensomme ældre fra hele landet i at deltage på online-aktiviteter og at få dem med i blivende fællesskaber, så de efter Coronapandemien også kan mødes fysisk. Da mange fra målgruppen ofte mangler de nødvendige digitale kompetencer, har projektet meget fokus på at hjælpe folk online med vejledninger og testmulighed før hver rejse.

Fra kortvarig nødløsning til et udviklingsprojekt

Det er Oplysningsforbundet DEO, der står bag initiativet. Idéen opstod i 2020, da covid-pandemien gjorde det umuligt for oplysningsforbundet at lave faglige samfundsrejser til Europa. DEO opfandt en nødløsning – ”online-rejser”, hvor man via sin computer kunne høre ekspertoplæg om og møde lokale fra et land i Europa.

Konceptet viste sig hurtigt at have et betydeligt større potentiale end blot som en midlertidig erstatning, inden det igen blev muligt at rejse fysisk. DEO’s rejseteam blev snart klar over, at ”online-rejser” for nogle mennesker kan være den bedste, hvis ikke eneste, måde at komme ud og rejse igen. Konceptet er samtidig miljøvenligt, da det ikke kræver flyvning eller buskørsel.

DEO formede derfor idéen til projektet med målsætning om at tage tusindvis af borgere til 40 lande i Europa. Rejserne skal være til alle, men den primære målgruppe er defineret som udsatte og ensomme, herunder særligt ældre. Eftersom det drejer sig om en indsats, der giver mennesker i en socialt udsat position mulighed for at deltage i konstruktive fællesskaber, har VELUX FONDEN valgt at støtte udvikling af projektet.

Hver onsdag eftermiddag 

Den første rejse afvikles allerede d. 8. september, hvorefter der er en ny rejse hver onsdag eftermiddag, minus i ferieperioderne, fra kl. 14-17 frem til d. 14. december 2022. Der lægges vægt på, at man er afsted sammen som en social oplevelse, hvor deltagere også kan stille spørgsmål til dem, der fortæller. Der mødes eksperter, græsrødder og lokale ildsjæle fra landene. Rejselederne fortæller om landenes historie og samfund, og der vises seværdigheder og høres om lokale forhold og kultur.

Man tilmelder sig via DEO’s hjemmeside, på mail eller telefon. Herefter lægger DEO meget vægt på at hjælpe deltagere online med vejledninger og testmulighed før hver rejse. Målsætningen er at hjælpe de borgere der mangler de nødvendige digitale kompetencer for at kunne være en del af de nye, digitale fællesskaber, som er opstået ifm. Covid-19-nedlukningen.

Om DEO

Navnet DEO står for Demokrati i Europa Oplysningsforbundet. DEO er en politisk neutral forening, der laver oplysning og samfundsdebat. Til det formål indgår også samfundsrejser i andre EU-lande. Ønsket er at se ud over Danmarks grænser, på debatten i EU og i vores europæiske nabolande.

Kontakter

Zlatko JovanovicProjektleder og analytiker

Zlatko er ph.d. i historie med speciale i nationalisme, identitet, historiebrug, populærkultur og populisme i tidligere Jugoslavien. Har undervist, forsket og skrevet om Balkan.

Zlatko er opvokset i Bosnien-Hercegovina, bosat i Danmark siden 1993. Stort netværk på Balkan og blandt Balkan-kendere. Hovedforfatter til DEO's Samfundstanker #11 Skal hele Balkan med i EU?

Tlf:22 33 35 67zlatko@deo.dk

Billeder

Links

Information om DEO

DEO
DEO
Nordkystvejen 2F
8961 Allingåbro

70 26 36 66https://www.deo.dk/

DEO er et landsdækkende oplysningsforbund, som arbejder for demokrati i Europa. Vi er partipolitisk neutrale, men stiller kritiske spørgsmål og sætter problemer til debat. Vi arbejder for at engagere folk i EU-spørgsmål og søger at skabe rammerne for en levende og kvalificeret demokratisk debat. 

DEO’s formål er at fremme debat og oplysning om Den Europæiske Union. Ud fra en demokratisk tankegang ønsker vi at aktivere flest mulige i en alsidig og fordomsfri debat om det europæiske samarbejdes indhold og rammer.

Følg pressemeddelelser fra DEO

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DEO

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum