DI - Dansk Industri

Vejen er Danmarks mest erhvervsvenlige kommune

Del

For første gang i de 13 år, DI har målt den lokale erhvervsvenlighed i kommunerne, toppes listen af en sydjysk kommune. Næsten 8.000 virksomheder har vurderet deres kommune inden for ti kategorier, og med en fremgang i syv kategorier indtager Vejen Kommune for første gang pladsen som nummer et.

Ikast-Brande Kommune har vundet DIs store undersøgelse Lokal Erhvervsvenlighed 11 ud af 12 år. Men i år – 13. gang prisen bliver uddelt - er det slut. Vejen Kommune stormer ind på førstepladsen, og med Morsø Kommune på andenpladsen er Ikast-Brande i år henvist til bronze-pladsen. Mere end fire ud af fem virksomheder i Vejen Kommune vender i 2022 tommelfingeren opad til kommunens erhvervsvenlighed.

- Når nu Ikast-Brande skulle skubbes ned af piedestalen, så er det ikke helt overraskende at det er Vejen, der gør det. I 2020 blev de nummer to og sidste år fik de en fjerdeplads. Det er således en mangeårig indsats, der giver Vejen den flotte sejr i år, siger medlemsdirektør i DI Anders Søndergaard Larsen.

Fra 2021 til i år har Vejen Kommune forbedret sig på de fleste af parametrene i DI’s årlige undersøgelse. Og sammen med Herning Kommune vinder de kategorien ’Overordnet erhvervsvenlighed’, hvor virksomhederne vurderer deres generelle tilfredshed med kommunens erhvervsvenlighed, og om de vil anbefale andre virksomheder at flytte til kommunen.

- Alle kommunens medarbejdere har en stor andel i, at vi er nået helt til tops - uden deres indsats var vi aldrig nået hertil. Vi har i flere år ligget højt på listen, og det er en stor forløsning endelig at få 1. pladsen. Det er en fantastisk anerkendelse at få fra vores virksomheder, at de sætter pris på den indsats og service, vi gør os umage med at yde overfor dem, siger borgmester i Vejen Frank Schmidt Hansen (K).

Vejen Kommune vinder udover den samlede Lokal Erhvervfsvenlighed 2022 også kategorien 'Arbejdskraft', hvor kommunen går frem fra en andenplads i sidste års undersøgelse.

Hvor Vejen ikke var en helt uventet vinder i år, så ser det anderledes ud med andenpladsen. Landets næstmest erhvervsvenlige kommune i 2022 er nemlig Morsø, som er i top 10 for første gang. Siden 2016, hvor kommunen opnåede en 63. plads, er Morsø stort set uafbrudt rykket opad på ranglisten. Og Morsø Kommune er første kommune nogensinde, der vinder tre kategorier, ’Sagsbehandling’, ’Uddannelse’ og ’Digitale Rammer’.

- Resultatet for den nordjyske ø-kommune Morsø er næsten lige så imponerende som Vejens. Morsø prioriterer erhvervslivet meget højt, og det giver pote i undersøgelsen. Stort tillykke til Morsø, siger Anders Søndergaard Larsen.

Vestjylland bedste landsdel

Når resultaterne deles op på landsdele, så er der gode nyheder for flere områder. Vestjylland har – trods sejren til sydjyske Vejen Kommune – overhalet Sydjylland, som var bedste landsdel sidste år. Den gennemsnitlige placering for de otte kommuner i Vestjylland - Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer og Viborg kommuner – er en 19. plads. Gennemsnittet i Sydjylland er 21, og de to jyske landsdele skiller sig ud, som de klart mest erhvervsvenlige i landet.

- De to jyske landsdele gør det virkelig godt. Kommunerne gør sig umage for at tiltrække virksomheder, bosættere og arbejdspladser, og der er en sund konkurrence imellem dem. Og når kommunerne skaber gode forhold for virksomhederne, så skaber det også bedre velfærd i kommunerne, siger Anders Søndergaard Larsen.

Nordjyllands kommuner er gået mere end seks pladser frem i gennemsnit, og kommunerne i Syd- og Vestsjælland er i gennemsnit gået mere end otte pladser frem.

- Det er tiltrængt fremgang for to områder, som i de foregående år har haft det svært i Lokal Erhvervsvenlighed, siger Anders Søndergaard Larsen.

- Jeg håber, at kommunerne i Nordjylland og på Sjælland vil fortsætte den positive indsats og intensivere det gode arbejde med at skabe gode vilkår for virksomhederne. Det lønner sig og bliver til gavn for alle i kommunen, siger Anders Søndergaard Larsen.

De næsten 8.000 virksomheder har også svaret på, hvilket område de finder vigtigst, at politikerne i både kommuner og i Folketinget gør noget ved. For begge områder er svaret arbejdskraft. I alle tidligere år – hvor DI kun har spurgt til virksomhedernes foretrukne kommuneindsats - har infrastruktur været virksomhedernes højest prioriterede område.

Foruden de næsten 8.000 svar fra virksomhederne er kommunerne også vurderet på 38 statistiske parametre.

Følg os på:

    

Kontakter

Medlemsdirektør i DI Anders Søndergaard Larsen, 2060 6962
Pressekoordinator i DI Lars Bøgeskov, 2236 3138

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum