Vegetarisk Forening: Fantastisk med nye kostråd, der er grønne og baseret på videnskab

I Dansk Vegetarisk Forening har man i mange år arbejdet for, at de danske kostråd skulle blive grønnere og i højere grad baseret på videnskab, og derfor vækker de nye kostråd glæde i den grønne forening.
”Der har i årevis været solid evidens for, at udgangspunktet for en sund kost er planter, og at animalske fødevarer højst skal indtages i små mængder. Det er fantastisk, at vi nu i Danmark har fået kostråd, som afspejler dette. Grønne og baseret på videnskab”, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.
”Tidligere har kostrådene baseret sig på en kombination af videnskab og den eksisterende danske madkultur, som er tung på kød og mejeriprodukter. Men denne gang har evidensen i høj grad vundet”.
Rune-Christoffer Dragsdahl henviser til, at kostrådene bygger på anbefalinger fra DTU Fødevareinstituttet, som er inspireret af EAT-Lancet Kommissionens anbefalinger, som for 2 år siden blev udarbejdet af nogle af verdens førende ernæringsforskere fra bl.a. Harvard og Oxford.
Den internationale evidens viser, at risikoen for bl.a. hjerte-kar-sygdomme, diabetes og kræft stiger i takt med kødforbruget, og at man skal ned på et ret lavt kødforbrug, hvis man for alvor skal mindske denne risiko.
Der er i det hele taget flere gode takter i de nye kostråd, mener foreningen. Særligt positivt er det med det klare fokus på bælgfrugter. For det er dem, vi skal lære at spise mange flere af her i Danmark, påpeger generalsekretæren. Foreningen hæfter sig også ved, at kostrådene nu tydeligt fortæller, at der findes alternativer til fisk, f.eks. nødder og frø.
”Det havde været ønskeligt, hvis kostrådene tydeligt havde sagt, at det eneste, man absolut skal spise, er planter, og at animalske fødevarer kan være et eventuelt tilvalg i mindre mængder. Det er i praksis det, de siger mellem linjerne. Men det havde været fint, hvis det havde stået tydeligere.”
Foreningen påpeger derudover, at kostrådene ikke er nok i sig selv; der skal mange flere initiativer til.
”De nye kostråd må ikke blive en sovepude. Der er brug for politiske tiltag, som gør det grønne valg til det nemme og billige valg. Eksempelvis bør afgifterne fjernes på frugt og grønt, der skal udvikles mange flere nemme måltidsløsninger, og der bør altid være et plantebaseret alternativ i alle offentlige køkkener. Eller man kan servere plantebaseret som udgangspunkt og bede folk om aktivt at bede om kød. Forskning viser, at det får rigtig mange til at vælge det grønne fremfor kødet”, påpeger Rune-Christoffer Dragsdahl.
”Og så skal vi have koblet forandringer i kosten sammen med en omstilling af dansk landbrug, så der produceres mindre foder til dyr og mere mad til mennesker”, slutter han.
Nøgleord
Kontakter
Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening
rc (at) vegetarisk.dk / Tlf 50 56 18 17
Billeder
Links
Information om Dansk Vegetarisk Forening
Dansk Vegetarisk Forening (DVF) arbejder for at udbrede vegetarisk levevis samt oplyse om fordelene ved at skære ned på animalske produkter – såvel for dyr og mennesker som af hensyn til global bæredygtighed. Vi er en forening for vegetarer, veganere og alle andre, der støtter plantebaseret levevis. Vi tror på, at hvert eneste plantebaserede måltid gør en forskel. Vi samarbejder med erhvervsliv, forskere, politikere, myndigheder og andre organisationer om at gøre verden grønnere.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening
Ny pris hylder Danmarks bedste plantebaserede takeaway2.7.2025 05:58:00 CEST | Pressemeddelelse
I samarbejde med Plantebranchen og Danmarks Restauranter og Caféer hylder Dansk Vegetarisk Forening de bedste plantebaserede takeaway-måltider og produkter i fire kategorier, hvor et kompetent dommerpanel vurderer smag, innovation og kvalitet.
EU skal lære af Danmark: Nyt initiativ skal sprede dansk plantepolitik30.6.2025 05:56:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt dansk initiativ skal udbrede erfaringerne fra Danmarks plantebaserede fødevarepolitik og inspirere EU til politiske løsninger, der styrker klima, sundhed og fremtidens landbrug.
Rune-Christoffer Dragsdahl skal stå i spidsen for international organisation4.6.2025 07:22:00 CEST | Pressemeddelelse
Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU.
Dansk Vegetarisk Forening i kraftig vækst: Fordobler medarbejderstaben og udvider med ernæringskontor9.4.2025 13:27:44 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Vegetarisk Forening styrker med flere nyansættelser sin rolle som videnspartner i omstillingen til fremtidens fødevaresystem, både i Danmark og internationalt.
Ny undersøgelse bekræfter behovet for flere plantebaserede alternativer i takeaway-branchen – nyt samarbejde viser vejen13.2.2025 13:41:10 CET | Pressemeddelelse
En ny rapport fra DTU viser, at takeaway-mad i Danmark fortsat har et for højt indhold af fedt og salt samt for få kostfibre og grøntsager. Samtidig er danskernes forbrug af takeaway steget markant de seneste år. Dette understreger behovet for et bedre udbud af plantebaseret takeaway. Et samarbejde mellem branchen og grønne organisationer viser vejen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum