TEKNIQ Arbejdsgiverne

Varmepumpe-rekord viser vejen frem mod 2030

Del

Der er det seneste år solgt 56 procent flere vandbårne varmepumper sammenlignet med samme periode året forinden. Det er godt nyt for at nå klimamålene, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, som dog advarer mod, at svækkede tilskudsordninger kan gøre det svært at fastholde den positive udvikling.

Et glohedt varmepumpemarked sætter nu for alvor tydelige spor i salgsstatistikkerne. Det seneste år er der solgt 19.179 vandbårne varmepumper, hvilket er til 56 procent flere i forhold til samme periode året forinden. Det viser de seneste tal fra Energistyrelsen, som får de store smil frem hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

”Tallene stemmer meget godt med vores forventninger til markedet. Det er udtryk for den store efterspørgsel, der er på varmepumper. Samtidig er det ekstremt positivt, at statistikken nu dokumenterer, at vi er kommet godt i gang med de mange konverteringer af olie- og naturgasfyr, der er behov for de kommende år,” siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der er landets tredjestørste arbejdsgiverorganisation og repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Han peger på, at der frem mod 2030 er behov for at få udskiftet cirka 30.000 olie- og gasfyr årligt i den danske boligmasse for at nå den politiske målsætning om at nedbringe CO2-udledningen med 70 procent. Her er det typisk luft-vand-varmepumper og jordvarme, der, sammen med fjernvarme, vil erstatte de mange olie- og naturgasfyr. Og med knap 20.000 solgte enheder det seneste år, er vi på vej i den rigtige retning.

Det sidste rygstød

Den store stigning i salget er sket i en periode, hvor både Bygningspuljen og håndværkerfradraget har sendt tilskudskroner i retning af boligejerne, når de ønskede at skifte opvarmningsform. Tallene viser derfor ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne, at tilskuddene har effekt.

”Boligejerne har vidst, hvad de kunne forvente, og hvis de ikke fik tilskud fra Bygningspuljen, kunne de gøre brug af håndværkerfradraget. Det har for mange givet det sidste rygstød til at tage beslutningen, selvom boligejerne stadig selv betaler langt den største del af investeringen,” siger Troels Hartung og uddyber:

”Hvis den positive udvikling skal fortsætte, er det vigtigt, at boligejerne også fremover ved, hvad de kan forvente. Og vælger man at droppe eller udvande de eksisterende tilskudsordninger uden at erstatte dem med nye, kan det næsten ikke undgå at få en negativ effekt på boligejernes lyst til at droppe den fossile opvarmning til fordel for eksempelvis en varmepumpe,” siger Troels Hartung.

Selvom salget af vandbårne varmepumper er steget mest, er der stadig luft/luft-varmepumper, der topper salgsstatistikken. Det seneste år – fra den 1. juli 2020 til den 30. juni 2021 – blev der således solgt godt 51.000 luft/luft-varmepumper, hvilket er en stigning på cirka 21 procent i forhold til samme periode året forinden.  

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger:
Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne: 77 41 15 38

Billeder

Download
Yderligere oplysninger:
Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Yderligere oplysninger: Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Download

Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne
Paul Bergsøes Vej 6
2600 Glostrup

4343 6000http://www.tekniq.dk/

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum