DI Fyn

Vælg en erhvervsuddannelse – så er du sikker på job

Del

Om mindre end en måned skal Fyns 9. og 10. klasses elever vælge ungdomsuddannelse. På Fyn valgte 22 procent en erhvervsuddannelse sidste år, og selv om det er flere end landsgennemsnittet, så hælder de fleste unge stadig til at gå gymnasievejen. Men faktisk er det en tur gennem erhvervsuddannelse, der er den sikre vej til job efter endt uddannelse. Ny opgørelse fra Dansk Industri (DI) fortæller, at de fleste nyuddannede faglærte bliver flået ud i job – i løbet af det første år efter endt uddannelse er ledigheden blandt faglærte kun en tredjedel af akademikernes.

Poul Strandmark, formand for DI Fyn, opfordrer både skoleeleverne og deres forældre til at tage jobsikkerheden med i betragtningen i de næste uger:

- Vi har i snart lang tid opfordret de unge og deres forældre til at overveje og gerne vælge erhvervsuddannelserne, når de skal videre fra folkeskolen. Nu er der så også tal, der viser, at der nærmest er jobgaranti, når man er færdig med sin erhvervsuddannelse. Virksomhederne også hos os mangler stadig flere medarbejdere, og selvom flere på Fyn tager en erhvervsuddannelse end resten af landet, så kan vi de næste mange år bruge endnu flere, siger Poul Strandmark.

Blandt akademikere er det næsten hver tredje, som går ledig i løbet af det første år efter endt uddannelse. Blandt faglærte er det næsten kun hver tiende. Og i fag som industrioperatør, tømrer og elektriker er tallet endnu lavere. Senere i livet er jobmulighederne også gode. Ledigheden hos faglærte er generelt lavere end gennemsnitsledigheden.

Faglærte bliver iværksættere

Har man som ung fynbo en snigende drøm om engang at blive iværksætter, så er en faglært uddannelse også en god vej. Hver tredje nye virksomhed bliver skabt af en faglært iværksætter. Det er næsten dobbelt så mange som grupperne af iværksættere med akademisk uddannelse og mellemlang videregående uddannelse, som er på de næste pladser.

Poul Strandmark noterer også, at faglærte - oveni en jobsikkerhed - også er gode til at starte for sig selv.

- At skabe sit eget, at grundlægge sin egen virksomhed er en drøm for mange. For nogle fjern – især når man går i 9. eller 10. klasse – men det er noget, som mange får lyst til på et eller andet tidspunkt. Så er det godt at tage en erhvervsuddannelse, der tilsyneladende giver gode forudsætninger for at tage skridtet, siger Poul Strandmark.

Han understreger, at behovet for flere faglærte stiger i fremtiden. Faglærte står helt centralt, hvis vi skal komme i mål med digitalisering og grøn omstilling i Danmark. Det er i høj grad dem, der skal være udførende i Danmarks omstilling.

Følg Dansk Industri på:

    

Kontakter

For yderligere kontakt Poul Strandmark, formand DI Fyn, telefon 2615 2733 eller presserådgiver Lars Bøgeskov, telefon 2236 3138.

Information om DI Fyn

DI Fyn
DI FynFor yderligere information om DI Fyn:

Chefkonsulent Steen Høygaard
Mail: sth@di.dk 
Tlf. 7216 0124, mobil 2566 6317

Chefsekretær Lissen Svellov
Mail: lsb@di.dk
Tlf. 3377 3702

Følg pressemeddelelser fra DI Fyn

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Fyn

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum