Vækstfonden

Vækstfonden leverer historisk overskud i første halvår af 2021

Del

Statens finansieringsfond leverede et overskud på godt 2,3 mia. kr. i første halvår af 2021. Resultatet er især drevet af investeringer i stærke danske vækstvirksomheder. Overskuddet geninvesteres i virksomheder og arbejdspladser i hele Danmark.

Adm. direktør i Vækstfonden Rolf Kjærgaard
Adm. direktør i Vækstfonden Rolf Kjærgaard

Vækstfonden leverer i første halvår af 2021 et historisk overskud på 2,3 mia. kr., hvoraf omkring 400 mio. kr. er tekniske justeringer. Resultatet er drevet af betydelige værdistigninger i Vækstfondens egenkapitalforretning, der følger de generelle værdistigninger i markedet, mens udlånsforretningen balancerer.

Tue Mantoni, bestyrelsesformand i Vækstfonden:
”Mange virksomheder oplever medvind trods COVID-19-krisen. Jeg glæder mig over, at Vækstfonden har finansieret 1.190 virksomheder det seneste halvår og dermed har været med til at fastholde og skabe arbejdspladser landet over. Samtidig har vi skabt et overskud på 2,3 mia. kr., som skal finansiere endnu flere virksomheder og dermed mere vækst og fornyelse i Danmark. Vores resultat understreger vigtigheden og kvaliteten af samarbejdet mellem Vækstfonden og hele det danske økosystem for iværksætteri.”

Den positive udvikling i markedet for egenkapitalinvesteringer ser ud til at fortsætte ind i andet halvår af 2021. Derfor forventer Vækstfonden et trecifret millionoverskud for andet halvår af 2021. Vækstfondens overskud går dels til staten som udbyttebetaling og dels til investeringer i ny innovation og vækst i virksomheder i hele Danmark. Overskuddet bidrager således, i partnerskaber med banker, investorer, pensionskasser og mange andre aktører, til et øget aktivitetsniveau i den brede indsats for danske vækstvirksomheder. Det gælder bl.a. at bygge videre på Vækstfondens business angel-indsats, muliggøre flere investeringer i grønne virksomheder og støtte op om investeringer i endnu flere etablerede vækstvirksomheder over hele landet.

Resultatet er todelt
Vækstfondens halvårsresultat er primært drevet af betydelige værdistigninger i Vækstfondens fonds- og ventureportefølje, herunder kan bl.a. nævnes børsnoteringen af Trustpilot og salget af Peakon, der ligesom en række andre porteføljevirksomheder er blevet realiseret til markante værdier i 2021 efter langvarigt ejerskab. Overskuddet fra Vækstfondens fondsinvesteringer lander på 1,6 mia. kr.

Vækstfondens udlånsaktiviteter leverer, ligesom tidligere år, et balanceret resultatbidrag, der modsvarer risiko og omkostninger. Overskuddet på låneforretningen lander således på 539 mio. kr., men da fondens COVID-19-produkter i år er overgået til en administrationsordning i Erhvervsministeriet, er der ved størstedelen af overskuddet tale om tekniske justeringer.

Rolf Kjærgaard, adm. direktør i Vækstfonden:
”Vækstfondens historisk gode halvårsresultat viser, at der er god forretning i at investere langsigtet i tidlige vækstvirksomheder. I samarbejde med private aktører i økosystemet har Vækstfonden over mange år været med til at udbygge og fastholde det danske venturemarked og finansielle økosystem for vækstvirksomheder. Det er værdien af at investere langsigtet og tålmodigt, vi nu ser i form af arbejdspladser og innovation i virksomheder til gavn for det danske samfund. Samtidig viser Vækstfondens brede tilstedeværelse i hele landet, at vi med vores udlånsaktiviteter er lykkedes med at komme ud til et stort antal brancher med risikovillig kapital under Coronakrisen,” siger Rolf Kjærgaard og fortsætter:

”Vores stærke resultat kan forhåbentlig også være med til at skubbe endnu mere på den bevægelse, vi har set på det seneste, hvor flere investorer, også institutionelle, er begyndt at investere i venturemarkedet. Den positive udvikling, håber jeg, tager fart de kommende år, da flere tålmodige og langsigtede investeringer i danske iværksættere kan være med til at sikre de næste generationer af store vækstsucceser.”

Krisen er endnu ikke drevet over
På trods af at mange virksomheder har klaret sig godt gennem det sidste års krise, kan vi endnu ikke vinke farvel til Coronakrisen. Flere af krisens effekter vil først vise sig senere, da Regeringens og Folketingets hjælpepakker har holdt hånden under mange virksomheder igennem den sværeste tid. Derfor er Vækstfonden klar med risikovillig kapital, når hjælpepakkerne udfases.

Rolf Kjærgaard, adm. direktør i Vækstfonden:
”Vækstfondens rolle i krisetider er at kunne polstre virksomhederne med langsigtet, tålmodig og risikovillig kapital. Når hjælpepakkerne udfases, vil mange virksomheder potentielt blive ramt af krisens konsekvenser. Her skal vi bringe vores overskud i spil og stå klar med risikovillig kapital, så vi undgår, at ellers sunde virksomheder må dreje nøglen om.”

Læs hele Vækstfondens halvårsrapport her. 

Kontakter

For pressehenvendelser kontakt:
Presserådgiver i Vækstfonden, Cecilie Idun Andersen, +45 31 93 05 73 eller e-mail: cea@vf.dk

Billeder

Adm. direktør i Vækstfonden Rolf Kjærgaard
Adm. direktør i Vækstfonden Rolf Kjærgaard
Download

Information om Vækstfonden

Vækstfonden
Vækstfonden
Strandvejen 104A
2900 Hellerup

35 29 86 00http://www.vf.dk/

Vækstfonden er statens finansieringsfond, som arbejder for at styrke danske virksomheders adgang til risikovillig kapital, så de kan skabe ny innovation, vækst og arbejdspladser. I tætte partnerskaber med banker og private investorer fra ind- og udland finansierer Vækstfonden virksomheder i alle brancher over hele landet. Og fonden kan være med hele vejen - fra virksomhedens spæde start, gennem høj vækst, til rejsen ud på de globale markeder og børsnoteringer. Siden 1992 har Vækstfonden medfinansieret vækst i over 10.000 virksomheder for et samlet tilsagn på mere end 38 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra Vækstfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Vækstfonden

Danske LastObject rejser 18 millioner kroner fra bl.a. Vækstfonden i jagten på at få hele verden til at genanvende deres plejeprodukter8.9.2021 15:31:33 CEST | Pressemeddelelse

Der produceres og bruges milliarder af engangsprodukter hver eneste dag, og engangsprodukter er derfor med rette blevet udnævnt til en af de helt store syndere indenfor miljø og klima. Det vil danske LastObject lave om på, og med Vækstfonden i ryggen vil selskabet blive en global markedsleder indenfor genanvendelige plejeprodukter.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum