Vækstfonden

Vækstfonden introducerer grønne retningslinjer til landbruget: Skal understøtte den bæredygtige omstilling

Del

Når landbrugere skal låne penge i Vækstfonden, vil der fremover være en række grønne retningslinjer, som de skal forholde sig til. Dansk landbrug står i disse år overfor at skulle gennemføre en vigtig grøn transformation, og det skal de nye retningslinjer fra Vækstfonden være med til at understøtte.

Landbrugsdirektør i Vækstfonden Lene Gade Hovmøller
Landbrugsdirektør i Vækstfonden Lene Gade Hovmøller

Statens finansieringsfond har i mere end 10 år arbejdet med at sikre risikovillig kapital til at udvikle og innovere dansk fødevareproduktion. Nu introducerer fonden grønne retningslinjer, der bliver implementeret på tværs af Vækstfondens låneprodukter til landbruget. Retningslinjerne kommer i forlængelse af den udvikling, vi allerede ser i landbruget, fortæller Lene Gade Hovmøller, landbrugsdirektør i Vækstfonden. 
 
”Rigtig mange landbrugere er allerede godt i gang med den grønne omstilling. Vi ser et behov for at understøtte den udvikling ved at implementere disse grønne retningslinjer, som kan hjælpe landbrugerne med at definere og følge op på grønne strategier. Det kan være strategier som at arbejde med at undgåfoderspild, reducere vandforbruget eller energiforbruget i sin produktion eller at arbejde med biodiversitet.” 
 
Helt konkret betyder de nye grønne retningslinjer, at landbrugerne fremover skal kortlægge deres landbrugsvirksomheds udledninger og definere tre grønne fokusområder, som Vækstfonden følger op på årligt. Det skal bidrage til at formalisere arbejdet med den bæredygtige omstilling af landbruget. De grønne retningslinjer er indført som et ekstra trin til låneansøgningen, og Vækstfonden sidder klar til at guide landbrugerne, så det bliver en let og værdiskabende proces.  
 
”Vi har implementeret de grønne retningslinjer som en del af vores låneansøgningsproces. Du bliver guidet hele vejen fra A til Z og kan også søge inspiration til, hvilke grønne effekter det giver mening at fokusere på i netop din landbrugsvirksomhed,” fortæller Lene Gade Hovmøller.  

Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer, siger om de nye grønne retningslinjer:
”Dansk landbrug er kendt i hele verden for kvalitet, høj klimaeffektivitet og bæredygtig produktion. Vi kan og skal markere os yderligere på den grønne dagsorden og bidrage til miljø og klima – også globalt. Landbruget er allerede godt i gang med den grønne omstilling, og for Landbrug & Fødevarer er det vigtigt, at dansk landbrug fortsætter med at innovere sig selv og udvikle grønne teknologier og bæredygtige forretningsmodeller. For at dansk landbrug skal blive ved med at udvikle sig er der behov for finansiering – særligt i forbindelse med ejer og generationsskifte af landbrugsbedrifter. Det gavner ikke kun miljø og klima i Danmark, men kan også skabe nye eksportmuligheder til resten af verden.”

 
Ausumgård satser på grøn konkurrencefordel 
Ifølge Vækstfonden har dansk landbrug en unik mulighed for at differentiere sig på den grønne dagsorden og samtidigt bidrage til klima og miljø. En af de landbrugsvirksomheder, der i høj grad høster frugten af deres grønne arbejde, er Ausumgaard uden for Hjerm. På Ausumgaard er bæredygtighed i centrum. Vindmøller og biogas producerer energi til ejendommen, mens innovationen og nye teknologier er i højsædet. For den grønne omstilling i landbruget bliver en forudsætning i fremtiden, spår landmand på bedriften Kristian Lundgaard-Karlshøj. Derfor hilser han også de nye grønne kriterier i Vækstfonden velkommen: 
 
”Jeg tror, mange landbrugere kan være bekymrede for at handle forkert, når det kommer til at investere i bæredygtige tiltag. Bæredygtighed er en kompleks ting. Men med en strategi og med hjælp fra fremtidens teknologier kan vi gøre det endnu bedre. Det kan de grønne retningslinjer i Vækstfonden være en konkret guide til. Det vigtigste er at bevæge sig i en grønnere retning. Fx at investere i grøn energi og nye bæredygtige produktionsmetoder. Handler du slet ikke, så bliver det svært for dit landbrug om 10 år.” 
 
Fakta om opdaterede lånemuligheder 
Udover de nye grønne retningslinjer opdaterer Vækstfonden i samme ombæring også en række af fondens låneprodukter. Det drejer sig om to indsatser: Vækstfondens ansvarlige låneprodukt kan nu også søges af landbrugsvirksomheder. Derudover får Vækstfonden 150 mio. kr. via mandatet Grøn Landbrugskapital, der bliver tilført som en udvidet mulighed til Vækstfondens nuværende etableringslån. For etableringer i selskabsform vil der fremover være mulighed for en løbetid på 10 år uanset beløbsstørrelse. For øvrige etableringslån reduceres løbetiden til fem år for beløb over 5,5 mio. kr. De nye opdateringer skal skabe et solidt økonomisk fundament, som kan understøtte udvikling og innovation i landbruget.  

Læs mere om Ansvarligt lån til landbruget her.

Læs mere om Etableringslån til landbruget her.

Fakta om de grønne retningslinjer  
For at opnå finansiering i Vækstfonden skal en landbrugsvirksomhedfremover fastsætte tre konkrete fokusområder inden for klima, kvælstof og biodiversitet, som landbrugsvirksomheden ønsker at arbejde med i det kommende år. Fokusområderne fastsættes af landbrugsvirksomheden selv, som ligeledes skal udarbejde en handlingsplan herfor. 

Fokusområderne kan bl.a. fastsættes på baggrund af en kortlægning af landbrugsvirksomhedens udledninger inden for klima, kvælstof og biodiversitet. Kortlægningen kan være med til at udpege de aktiviteter, der kan medvirke til størst mulig effekt for den grønne omstilling i forhold til reduktion af de væsentligste påvirkninger. 
 
Efter at landbruget i løbet af et år har arbejdet med de fastsatte fokusområder, skal bedriften følge op på disse og rapportere på arbejdet og forbedringerne til Vækstfonden.  

Herefter sættes nye mål til opfyldelse for det næste år. Det er en løbende proces at arbejde med målsætninger og tiltag, og det styrker bedriftens kendskab til egne risici og muligheder. 

Eksempler på grønne målsætninger: 

  • Udvælgelse af 3 nye foderleverandører med 20% reduceret emission af drivhusgasser 
  • Udtag af 1 ha græsningsarealer 
  • Etablering af vandhul for øget biodiversitet 
  • Opsamling af drivhusgasser fra alle stalde 
  • Dyrkning af afgrøder med høj binding af carbon på 20% af jordene 
  • Udtagning af 90% af alle lavbundsjorde 
  • Sikring af efterafgrøder på 70% af arealerne 
  • Nedpløjning af halm på alle jorder med sommerafgrøder for at øge carbonindholdet i jordene 

Kontakter

Presserådgiver i Vækstfonden, Cecilie Idun Andersen, M: 31 93 05 73 eller E: cea@vf.dk

Billeder

Landbrugsdirektør i Vækstfonden Lene Gade Hovmøller
Landbrugsdirektør i Vækstfonden Lene Gade Hovmøller
Download

Information om Vækstfonden

Vækstfonden
Vækstfonden
Strandvejen 104B
2900 Hellerup

35 29 86 00http://www.vf.dk/

Vækstfonden er statens finansieringsfond, som arbejder for at styrke danske virksomheders adgang til risikovillig kapital, så de kan skabe ny innovation, vækst og arbejdspladser. I tætte partnerskaber med banker og private investorer fra ind- og udland finansierer Vækstfonden virksomheder i alle brancher over hele landet. Og fonden kan være med hele vejen - fra virksomhedens spæde start, gennem høj vækst, til rejsen ud på de globale markeder og børsnoteringer. Siden 1992 har Vækstfonden medfinansieret vækst i over 10.000 virksomheder for et samlet tilsagn på mere end 38 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra Vækstfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Vækstfonden

Vækstfonden i europæisk investeringssamarbejde: Vi skal fastholde store vækstvirksomheder4.4.2022 15:25:56 CEST | Pressemeddelelse

Kapitalen kommer ofte fra USA eller Asien, når vækstvirksomheder i Danmark og resten af Europa skal vokse sig store. Det skal nyt europæisk investeringssamarbejde ændre på. Sammen med en række søsterfonde har statens finansieringsfond Vækstfonden nu indgået et samarbejde, der skal sikre minimum 3 milliarder euro til udviklingen af europæiske iværksættervirksomheder og venturefonde over de næste 3-5 år.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum