Væksten i danskernes økologiske indkøb er sat på pause
Efter en markant stigning på 14 pct. i økologisalget i 2020 forblev salget af økologiske fødevarer i 2021 på uændret niveau. I 2021 blev der således solgt økologi for i alt 16,0 milliarder kr. i detailhandlen ifølge Danmarks Statistik. Dermed er økologisalget steget med over 7 mia. kr. fra 2016 til 2021. De seneste år med corona-nedlukninger og de medfølgende økonomiske udfordringer har således ikke afholdt forbrugerne fra at prioritere de økologiske varer på hylderne.
- Selv om salget af økologiske fødevarer er uændret i forhold til året før viser det, at mange forbrugere prioriterer økologi og bæredygtighed, og at de er villige til at betale en merpris for varer, hvor der er gjort noget ekstra. Økologisk produktion foregår uden brug af syntetiske sprøjtemidler og der er krav om at dyrene skal have adgang til udendørsarealer, siger Kirsten Lund Jensen, Økologichef i Landbrug & Fødevarer, og fortsætter:
- Det er samtidig et skulderklap til vores økologiske landmænd, som i dagligheden gør sig umage for at producere et varieret udbud af sunde økologiske fødevarer.
Den økologiske markedsandel i detailhandlen er opgjort til 13 pct. i 2021. Danmark havde i 2020 den højeste økologiske markedsandel i Verden foran Schweiz, og det ventes også at være tilfældet i 2021.
I lighed med tidligere år er det frugt & grønt samt mejerivarer, der trækker læsset i danskernes økologiforbrug. Salget af frugt & grønt er øget med omkring 150 mio. kr. til i alt 6,0 mia. kr., mens salget af mejerivarer er uændret omkring 3,1 mia. kr. Andre basisvarer som æg, mel og havregryn fylder ligeledes godt i de økologiske indkøbskurve.
Kødvarer fra gris og fjerkræ udgør stadig en lille andel, eftersom det økologiske kød står for under 5 pct. af det samlede kødforbrug i Danmark.
Økologiske luksusvarer som øl og vin vinder derudover også frem. I 2021 steg salget med 10 mio. kr. til i alt 605 mio. kr.
Forventninger om loyale øko-forbrugere i 2022
Fødevaremarkedet i 2022 har været stærkt påvirket af krigen mellem Ukraine og Rusland. Krigen har resulteret i store prisstigninger på både korn- og proteinvarer, men også gas og el – og dermed gjort det dyrere at producere fødevarer. Forventningen er dog ikke, at det økologiske forbrug mister pusten.
Forskning hos Aarhus Universitet viser, at når først forbrugere er begyndt at købe økologisk, skal der meget til, før man går tilbage til konventionelle fødevarer – også kaldet den økologiske trappe.
- Prisstigningerne på fødevarer i butikkerne kan helt sikkert også mærkes hos de økologiske forbrugere, men vi har en forventning om, at forbrugerne forbliver loyale overfor de økologiske fødevarer. For de økologiske basisvarer forventer vi status quo i salget i 2022, selvom der også er prisstigninger for basisvarerne. For varer i den dyre ende kan der på kort sigt blive købt lidt mindre og med mindre hyppighed, hvis forbrugerne bliver økonomisk pressede, siger Kirsten Lund Jensen.
Information om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure23.10.2025 14:11:11 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer har i dag kåret Skolerne i Oure på Fyn som vinder af Køkkenprisen 2025 ved Økologisektionens årsmøde på Kalø Økologisk Landbrugsskole.
Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 20251.10.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Siden sommeren er det strømmet ind med indstillinger fra hele landet til dette års kokkekonkurrencer, Årets ret med gris og Årets ret med ost, og nu er de nominerede fundet.
Danske kokke satte grøntsagerne i front24.9.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af Landbrug & Fødevarer viser, at hver tredje dansker ønsker at spise mere mad fra planter i fremtiden. Derfor samledes nogle af Danmarks mest visionære kokke og madprofessionelle til Grønt Kokketræf 2025 for at gå foran og demonstrere, hvordan det grønne køkken kan inspirere branchen til at udvikle smagsoplevelser.
Store som små strømmede til Åbent Landbrug22.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Halm i lommerne, smil på læberne og nysgerrige spørgsmål. Sådan så det ud, da tusindvis af danskere i alle aldre i går søndag tog på opdagelse i sol, regn og blæst. Årets Åbent Landbrug havde i alt 94.989 besøgende og markerede 30-års jubilæet for den landsdækkende begivenhed, hvor landmænd og virksomheder inviterer danskerne indenfor.
Vær med til at fejre 30-års jubilæum for årets familiedag på landet18.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Træk i gummistøvlerne, tag familien i hånden og gå på opdagelse i landbruget, når Landbrug & Fødevarer inviterer til årets store familiedag på landet søndag den. 21. september. Siden 1995 har danske landmænd og fødevarevirksomheder holdt åbent for gæster, der gerne vil vide mere om, hvor deres mad kommer fra
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum
