PROSA

Vækst i udenlandsk it-arbejdskraft, mens dansk it-ledighed stiger

Del
Ledigheden blandt de it-professionelle, der er organiseret i PROSA, er nu på det højeste niveau siden 2005. Alligevel stiger antallet af udenlandsk it-arbejdskraft. Det hænger ikke sammen, mener PROSAs formand, Niels Bertelsen, der opfordrer arbejdsgiverne til at satse mere på opkvalificering af danske it-medarbejdere.

"Det er bekymrende, at den danske it-branche oplever en stigende ledighed, samtidig med at der kommer flere it-specialister fra udlandet. Det tyder på, at man rekrutterer på baggrund af lønniveau og undlader opkvalificering af medarbejderne."

Sådan siger Niels Bertelsen, der er formand for PROSA, Forbundet af It-professionelle, om stigningen i antallet af udenlandske it-specialister på det danske arbejdsmarked.

En undersøgelse fra Digital Hub Denmark viser, at antallet af udenlandske it-specialister i Danmark er steget med 48 procent i årene 2016-2019. Alligevel får de danske virksomheder ikke dækket deres behov for specialiseret arbejdskraft.

"Mange af de udenlandske it-folk medbringer ikke de færdigheder, der er mangel på i den danske it-branche. I stedet ender de med at erstatte vores medlemmer, som i øjeblikket oplever en stigende ledighed. Derfor er det relevant at spørge, hvad der så er den egentlige årsag til at hente it-medarbejdere i udlandet," siger Niels Bertelsen.

Højere ledighed end under finanskrisen

Ledigheden blandt PROSAs medlemmer stiger i en sådan grad, at forbundet nu har en højere ledighed end under finanskrisen. Normalt er it-branchen præget af lav ledighed, men i den nuværende situation ligger PROSAs medlemmer over gennemsnittet i forhold til andre brancher. De seneste tal viser en ledighed på 6,87 procent – det højeste niveau siden 2005.

Det er især den ældre og mere erfarne gruppe blandt PROSAs medlemmer, der oplever en større ledighed, og det er ifølge Niels Bertelsen en tendens, man ikke har set før.

"Vi oplever ligesom alle andre fagforeninger udsving i ledighedstallene. Det gælder især, når dimittenderne skal ud på arbejdsmarkedet. Vi oplever derimod meget sjældent, at gruppen med de mere erfarne it-folk stiger. Sker det på baggrund af øget udenlandsk arbejdskraft, så er det noget, vi skal handle på," siger Niels Bertelsen.

Indsatsen skal revurderes

It-branchen mangler stadig specialiseret arbejdskraft inden for områder som kunstig intelligens og softwareudvikling. Derfor skal man ifølge Niels Bertelsen ikke holde op med at hente arbejdskraft fra udlandet. Men der er et behov for, at man tiltrækker it-folk på baggrund af de højt specialiserede opgaver, ikke på grund af lønnen.

"Vi har før stået i en situation, hvor en stor virksomhed har hyret medarbejdere fra udlandet på dårligere vilkår end deres danske kollegaer. Når virksomheden senere står over for nedskæringer eller omrokeringer, hvem er det så, der mister jobbet? Historien vil vise, at det i hvert fald ikke er den dårligere lønnet udenlandske medarbejder," siger Niels Bertelsen.

Niels Bertelsen henviser til en sag hos Siemens Gamesa, hvor hele virksomhedens infrastrukturafdeling blev overflyttet til underleverandøren Infosys med det resultat, at danske it-folk mistede deres job til indere med en formodet lavere løn.

"Det er naturligvis glædeligt, at it-branchen kan tiltrække den arbejdskraft, der er nødvendig, men hvis lønniveauet er det væsentligste rekrutteringsgrundlag, så er det ikke med vores gode vilje, at trafikken fortsætter," siger Niels Bertelsen.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information kontakt pressekoordinator Thomas Bruun Funch - 20745865

Information om PROSA

PROSA
PROSA
Vester Farimagsgade 37A
1606 København V

33 36 41 41https://www.prosa.dk/

Følg pressemeddelelser fra PROSA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PROSA

PROSA anmoder justitsministeren om at opløse KL ved lov1.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

PROSA - Forbundet af It-professionelle har i dag, 1. april 2024, anmodet Justitsministeren om at ophæve Kommunernes Landsforening (KL) ved lov. Baggrunden for denne opsigtsvækkende anmodning skal findes i Datatilsynets nylige påbud til 53 kommuner omkring videregivelsen af skoleelevers personoplysninger til Google (kendt som Chromebook-sagen). Her har KL argumenteret for, at de ønsker at fortsætte kommunernes ulovlige brug af Chromebook og mener, der er et behov for lovliggørelse af forholdet gennem en indgriben fra Folketinget.

Fire fagforeninger går sammen om at styrke arbejdsforhold og vilkår i spilbranchen – lancerer fælles website8.2.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Spilbranchen har i mange år været kendetegnet ved lav organiseringsgrad, lavere lønninger end den øvrige it-branche og pressede arbejdsforhold. Ofte må spiludviklere forlade branchen efter få år, fordi vilkårene er så pressede. Der er samtidig blevet spekuleret i, at mange medarbejdere har spiludvikling som passion, og det har kunnet udnyttes til at presse lønninger og hæve arbejdstiden. Spilbranchen tiltrækker samtidig mange udenlandske udviklere, som ikke har samme blik for rettigheder og arbejdsvilkår i den danske model.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye