UV-udstyr mod coronavirus skal leve op til sikkerhedskrav
Sikkerhedsstyrelsen ser i øjeblikket en stigning af anmeldelser om UV-produkter, som sælges til desinfektion mod coronavirus og hvor UVC-strålerne kan være skadelige ved forkert brug og give skader på hud eller øjne. Det kan være produkter med en UV-stråling, som overstiger sikkerhedsgrænserne, eller det kan være produkter, som er konstrueret på en måde, så mennesker eller dyr bliver udsat for UV-strålerne. I løbet af de seneste måneder har Sikkerhedsstyrelsen modtaget omkring ti anmeldelser.
- UV-udstyr til desinfektion er indtil coronapandemien primært blevet brugt af fagfolk, der kender til sikkerhedsforholdene omkring UV-strålingen. Nu er produkterne også kommet på markedet til forbrugere, der køber dem for at undgå coronavirus i deres omgivelser, og de har ikke det samme kendskab til, hvordan de undgår skader fra UV-strålerne. Derfor holder vi skarpt øje med UV-produkterne. Det er ikke acceptabelt, hvis nogen får alvorlige sundhedsskader, blot fordi de vil undgå coronavirus, siger kontorchef Stine Pedersen fra Sikkerhedsstyrelsen.
UV-udstyr til desinfektion skal opfylde lovkravene til elprodukter. Det vil sige, at de skal være sikre at anvende ved tiltænkt og forudseelig brug, og fabrikanten skal CE-mærke produkterne som angivelse af, at de lever op til kravene.
- Der er er blandt andet grænser for, hvor kraftig UV-strålingen må være, men som forbruger bør man også være opmærksom på, at mennesker eller dyr ikke bliver ramt på huden eller i øjnene af stråler fra udstyret, når det er taget i brug, siger Stine Pedersen.
Blandt de anmeldelser, Sikkerhedsstyrelsen har behandlet, har der blandt andet været en UV-lampe, der kastede strålerne direkte ud i rummet. Det blev ikke vurderet som i overensstemmelse med sikkerhedskravene, mens et andet produkt, der kastede UV-stråler op mod loftet, ikke udgør den samme risiko for, at nogen får skader af strålingen.
- Man skal også sikre sig, at det desinfektionsudstyr, man køber, er afskærmet, så strålingen kun kommer ud i de retninger, det er tiltænkt, Ellers er det meget svært at sikre sig mod at blive ramt af risikabel stråling, når man er i nærheden af udstyret, nævner Stine Pedersen.
Sikkerhedsstyrelsen planlægger senere på året at se nærmere på UV-produkter, der er i handelen til forbrugere i Danmark.
Links
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Kampagne skal gøre det normalt at vise ID ved køb af alkohol, nikotin eller tobak7.7.2025 11:06:57 CEST | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsen lancerer nu kampagnen ’Gør det let – Vis ID, når du handler’. Formålet er at sætte fokus på alderskontrol for unge. Med opbakning fra detailbranchen og andre interessenter er målet at styrke forståelsen for, at det er helt naturligt at skulle vise ID, når man handler alkohol, nikotin eller tobak.
Sikkerhedsstyrelsen går undercover på sociale medier for at stoppe ulovligt salg af lattergas30.6.2025 12:46:32 CEST | Pressemeddelelse
Fra i morgen får Sikkerhedsstyrelsen nye muligheder for at føre kontrol med salg af lattergas. Reglerne skal bremse brugen af lattergas som rusmiddel og forhindre ulovligt salg.
Produkter og tjenester skal være tilgængelige for flest mulige25.6.2025 09:25:36 CEST | Pressemeddelelse
Fremover bliver det lettere for forbrugere at anvende en række produkter og tjenester i hverdagen, også hvis man har en midlertidig eller permanent funktionsnedsættelse. Fra 28. juni 2025 er det et krav at leve op til EU's tilgængelighedsdirektiv og den danske tilgængelighedslov, og dermed kommer der nye krav til fx webshops, computere, betalingsterminaler og streamingtjenester. På nogle områder træder kravene i kraft straks, mens kravene skal anvendes på andre områder, efterhånden som der fx kommer nye udgaver af produkter i handelen.
Styrelser advarer: Ulovlige varer fra ferien eller nettet kan få alvorlige konsekvenser19.6.2025 09:24:45 CEST | Pressemeddelelse
Indførsel og bestilling af ulovlige nikotinprodukter kan føre til bøde, advarer Toldstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen op til sommerferien.
Hver fjerde butik på Bornholm solgte alkohol eller tobak til mindreårige på Folkemødets første dag13.6.2025 09:12:12 CEST | Pressemeddelelse
Flere butikker overholdt ikke reglerne om salg af alkohol, tobak eller nikotin torsdag under Folkemødet på Bornholm – Sikkerhedsstyrelsen har ført kontrol med unge kontrolkøbere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum