Utilstrækkeligt kostindtag har konsekvenser for kvindelige sportsudøvere
Kost og træning går hånd i hånd, hvis du skal have de bedste resultater. Det ved de fleste sportsudøvere, og mange har derfor en stram styring af deres energiindtag og træning. Men et nyt studie fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, viser, at når kvindelige sportsudøvere indtager for lidt energi gennem kosten i forhold til deres træningsmængde, har det en negativ effekt på kroppen. Det fortæller ph.d.-studerende Mikkel Oxfeldt, som, sammen med lektor Mette Hansen, står bag studiet.
”Vi ved at både kvindelige eliteatleter og aktive kvinder i perioder, enten bevidst eller ubevidst, ikke indtager nok energi i forbindelse med deres træning. Studiet viser, at et utilstrækkeligt indtag af energi har konsekvenser for musklernes evne til at respondere på træningen. Samtidig ser vi allerede efter 10 dage med lavt energiindtag ændringer i hormonsystemet, som fx et fald i stofskiftehormonet og dermed et fald i stofskiftet.”
Derfor er det vigtigt, at kvinderne er opmærksomme på, ikke at skære for meget ned på energiindtaget, men tværtimod øge energiindtaget, hvis de træner mere, siger Mikkel Oxfeldt.
"Når du indtager en utilstrækkelig mængde af energi fra kosten, vil kroppen forsøge at skrue ned for de processer som koster meget energi, ligesom en mobiltelefon der går i energibesparende tilstand. Vi ved fra tidligere studier, at det fx kan få kvinders menstruation til at udeblive. Med vores resultater kan vi imidlertid vise, at andre processer i kroppen, som fx. opbygningen af nye muskelproteiner også er påvirket."
Der er behov for et opgør med et ensidigt fokus på vægten
I studiet, som er en del af det Novo Nordisk finansierede Team Danmark netværk ”konkurrenceforberedelse og træningsoptimering,” deltog 30 trænede kvinder i alderen 18-30 år. Kvinderne begyndte alle forsøget umiddelbart efter starten på deres menstruation og fulgte i tre uger en meget kontrolleret trænings- og kostprotokol.
”Deltagerne gennemførte under supervision af forskerne individuelle træningsprogrammer målrettet mod større muskelmasse, styrke og bedre kondital. Sideløbende med træningen fik kvinderne deres måltider leveret af os. Ved at følge deres træning og kontrollere deres kost, havde vi overblik over, hvor meget energi de brugte, og hvad de indtog i forsøgsperioden,” fortæller Mikkel Oxfeldt og fortsætter,
”Det er første gang, der er lavet et så velkontrolleret studie indenfor dette område, hvor både kost og træning er styret i en gruppe af veltrænede kvinder. Samtidig drak alle deltagerne såkaldt dobbeltmærket vand, som er beriget med sporstof. Når vi kombinerer denne sporstofs-teknik med udtagning og efterfølgende analyse af muskelvævsprøver, kan vi få detaljeret indsigt i musklernes respons på forsøgsprotokollen.” forklarer Mikkel Oxfeldt.
Han og forskergruppen mener, der er behov for at skabe opmærksomhed på, at vægttab ikke nødvendigvis er vejen til medaljer, men vægttab reelt set kan have negative effekter på en række af kroppens systemer, heriblandt musklerne.
”Vi har i de seneste år hørt om offentlige vejninger i nogle elitesportsmiljøer. Det er med til at fordre en kultur, hvor nogle kvinder konstant forsøger at tabe sig. Men, vores resultater viser, at det kan have korte og potentielt langvarige negative konsekvenser for kvinderne, både i forhold til udbyttet af træningen og sundhedsmæssigt. Studiet kan forhåbentlig være med til at give atleter og trænere et mere nuanceret billede af de mulige bivirkninger.”
Forskerne bag undersøger nu, i samarbejde med kolleger fra Københavns Universitet og Syddansk Universitet, hvordan den fysiske præstation, immunforsvaret og metabolismen påvirkes af et utilstrækkeligt energiindtag. De håber i fremtiden at klarlægge om der er forskel på, hvordan kvinders og mænds kroppe reagerer, når energiindtaget er utilstrækkeligt.
Bag om forskningsresultatet:
- Studietype: Randomiserede kontrolleret studie
- Samarbejdspartnere: Mcmaster University, Canada. Linnaeus University, Sverige, Københavns Universitet og Syddansk Universitet
- Ekstern finansiering: Kulturministeriet og Team Danmark. Projektet er en del af det Team Danmark finansierede netværk konkurrenceforberedelse og træningsoptimering, som er finansieret af midler fra Novo Nordisk Fonden
- Direkte link til abstract eller den videnskabelige artikel, som medieomtalen bygger på. https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1113/JP284967
Kontakt:
Ph.d. Mikkel Skov Oxfeldt
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Mail: mox@ph.au.dk
Mobil: +4520707078
Lektor, Mette Hansen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Mail:mhan@ph.au.dk
Mobil: +4551666551
Billeder
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Kunstig intelligens kan forudsige tvangsindlæggelser og bane vej for forebyggelse28.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Maskinlæring baseret på data fra den elektroniske patientjournal kan føre til mere målrettet behandling og forebyggelse i Psykiatrien. I nye projekter fokuserer forskerne på forudsigelse af type 2-diabetes og hjertekarsygdom.
Michael Baggesen Klitgaard bliver leder af Institut for Folkesundhed7.11.2024 11:17:35 CET | Pressemeddelelse
Det bliver professor Michael Baggesen Klitgaard, der fremover skal stå i spidsen for Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet. Han mener, at instituttet rummer et stort, fagligt potentiale og glæder sig især til at lære instituttets medarbejdere at kende og til at stå i spidsen for alt det, der skal løftes i flok.
Studie viser ingen forskel på to udbredte metoder til at redde liv ved hjertestop31.10.2024 18:33:00 CET | Pressemeddelelse
Forskning viser en tredjedel chance for at genskabe blodcirkulation under hjertestop, uanset om medicinen gives i blodbanen eller knoglemarven.
Ny doktor finder sammenhæng mellem infektioner og kræftdiagnoser31.10.2024 11:35:15 CET | Pressemeddelelse
Klinisk lektor og ph.d. Kirstine Kobberøe Søgaard har netop forsvaret sin doktordisputats fra Aarhus Universitet, hvori hun ved hjælp af epidemiologiske data undersøger sammenhængen mellem specifikke infektionssygdomme og forekomsten af kræft.
Spildevand skal afsløre danskernes forbrug af misbrugsstoffer30.10.2024 06:49:00 CET | Pressemeddelelse
Gennem spildevandsanalyse fra seks store byer vil Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet følge danskernes indtag af de mest almindelige misbrugsstoffer som fx kokain og opioider.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum