Edition-S

Uropførelse af Nicolai Worsaae korværk

Del

DR Vokalensemblet uropfører Nicolai Worsaaes værk 'PUSH' fredag den 12. november i Trinitatis Kirke i København. Komponisten beskriver værket som fysik oversat til musik. En bevægelse fremad med en given modstand.

Nicolai Worsaae. Foto: Niels þorður Magnússon
Nicolai Worsaae. Foto: Niels þorður Magnússon

"Som titlen måske indikerer har vi at gøre med et værk, der er inspireret af en konkret fysisk bevægelse, nemlig det at skubbe en genstand," fortæller Nicolai Worsaae og fortsætter: "Musikken stræber efter at flytte eller skubbe noget. Sangerne kæmper med at frembringe lyd og musik. Deri er der naturligvis en modstand, som man nok vil opfatte som grotesk og uforståelig ud fra et "normalt" perspektiv. Jeg tror, jeg er ret fascineret af netop det groteske eller skarpt ironiske. Der er en energi indbygget i vanviddet. Det vil gerne ud, fremad og er til at starte med indkapslet indtil det punkt hvor boblen brister. Kan man kalde det et "følelsernes big bang"?" 

PUSH uropføres side om side med en række andre nykomponerede værker, og selvom koncertens titel er 'Danmarks nyeste klange' har små citater fra ældre værker fundet vej ind i Nicolai Worsaaes musik. 

"Kort fortalt anvender jeg ikke en konkret meningsdannende tekst så som et digt eller udsnit at et litterært værk," forklarer komponisten. "Jeg forsøger at skabe en dynamik, eller fysisk modstand, ved at lade sangerne synge på "lukkede konsonantlyde" som til eksempel M, N og L. Disse transformeres langsomt til Na og La, som derefter åbner op for ultrakorte citater af klassiske korværker. Fælles for citaterne er, at de alle starter på ord, der begynder med La. "Laudamus", "Lachen" og "Lacrimosa".

Tid og sted
DR Vokalensemblet dirigeret af Marcus Creed: Danmarks nyeste klange
Fredag den 12. november kl. 19.30
Trinitatis Kirke, København

Kontakter

Billeder

Nicolai Worsaae. Foto: Niels þorður Magnússon
Nicolai Worsaae. Foto: Niels þorður Magnússon
Download

Links

Information om Edition-S

Edition-S
Edition-S
Worsaaesvej 19, 5
1972 Frederiksberg C

33 13 54 45https://edition-s.dk

Edition·S udgiver musik til den klassiske og eksperimenterende musikscene. Vi repræsenterer vores komponister gennem udgivelsen af partiturer og stemmer, elektroniske medier og grafiske formater samt håndtering af rettigheder og promotion. Musikken som udgives af Edition·S bliver opført over hele verden.

Følg pressemeddelelser fra Edition-S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.