UNICEF Danmark

UNICEF: Coronamareridt i Indien rammer børn hårdt

Del

I Indien raser anden bølge af coronapandemien. Sundhedsvæsenet er på kanten af kollaps, og smitte- og dødstal sætter dagligt nye rekorder. UNICEF melder om alvorlige konsekvenser for sårbare familier og børn.

Smittespredningen i Indien er lige nu fire gange større end under landets første bølge, og smitten foregår langt mere hastigt, end det hidtil har været tilfældet. I gennemsnit konstateres der fire nye tilfælde af corona hvert eneste sekund og mere end to dødsfald hvert minut.

Pandemien har ændret sig fra at være en sundhedskrise til at være en større og langt mere kompleks krise, der har både akutte og langvarige sociale og økonomiske konsekvenser for især sårbare familier og børn, det fortæller Karen Hækkerup, generalsekretær i UNICEF Danmark:

”Selvom børn umiddelbart ikke rammes hårdt af virussen, lider de store ofre. De mister forældre og omsorgspersoner til virussen, står over for store psykiske problemer og er i større risiko for at blive udsat for vold, fordi lockdowns forhindrer dem i at være i kontakt med vigtige supportnetværk på blandt andet deres skoler.”

Aktuelt går 247 millioner indiske børn ikke i skole på grund af COVID-19.

Med lukkede skoler og institutioner er der ingen til at holde øje med sårbare børns helbred og velbefindende. Samtidig udelukker behandlingen af COVID-19-patienter på landets overbebyrdede hospitaler børn fra at modtage kritisk sundhedspleje og livreddende rutinevaccinationer.

UNICEF yder teknisk support til den indiske regering for at hjælpe med at sikre, at 12,3 millioner børn er i stand til at fortsætte med at blive undervist hjemmefra, så længe pandemien raser.

Forældreløse indiske børn risikerer illegal bortadoption

Karen Hækkerup fortæller, at der på det seneste er set tilfælde af, at børn, der er blevet forældreløse på grund af den igangværende pandemi, risikerer at blive bortadopteret illegalt:

”Vi har endnu ikke meget data på området, men vi har set tilfælde af ulovlige adoptionsannoncer -og anmodninger på de sociale medier. Det er meget sørgeligt og alvorligt, og det gør de forældreløse børn enormt sårbare overfor trafficking og misbrug. Vi kender ikke omfanget, men situationen kalder utvivlsomt på handling.”

Gravide og fødende kvinder kan ikke få plads på sygehusene

Med 27 millioner dokumenterede antal fødsler og 30 millioner graviditeter hvert år er adgangen til velfungerende sundhedstjenester, der vejleder og hjælper kvinder gennem graviditet og fødsel, afgørende i Indien. Men med hospitaler, der er overbelagt med COVID-19-patienter, er der forlydender om, at gravide kvinder må kæmpe for at finde den nødvendige støtte til at føde.

”Det er meget alvorligt, at gravide kvinder lige nu ikke kan være garanteret at have kvalificerede sundhedsprofessionelle ved deres side, når de går i fødsel. Det går ud over kvindernes tryghed og vil øge risikoen for komplikationer under fødslen på bekostning af både mor og barns ve og vel,” siger Karen Hækkerup.

UNICEF sender hjælp til Indien

Den første sending af livreddende forsyninger i form af 3.000 flasker med ilt, testkits, mundbind, visirer og medicin er allerede sendt afsted fra UNICEFs verdenslager til Indien. Yderligere 2.000 iltflasker skulle gerne ankomme inden udgangen af maj, mens 2.650 er ved at blive anskaffet.

Situationen i Indien kommer til at have konsekvenser for mennesker over hele kloden. Ikke mindst fordi Indien er helt central for den globale vaccineproduktion. Den akutte efterspørgsel på vacciner internt i landet vil derfor betyde, at millioner af vaccinedoser, der var øremærket lavindkomstlande, ikke kan eksporteres. Det efterlader et stort hul, som øger risikoen for yderligere udbrud og mutationer.

UNICEF er en af de drivende kræfter bag COVAX, der er et stort internationalt samarbejde om at få leveret COVID-19-vacciner til hele verden. Størstedelen af de vacciner, som distribueres gennem COVAX, går til verdens fattigste lande, der ikke selv har ressourcer til at indkøbe og udrulle så omfattende en vaccineindsats, som bekæmpelsen af COVID-19 kræver.

Ifølge UNICEF og Karen Hækkerup kan vi kun være på forkant med virussen, hvis vi følger COVAX-strategien, der sikrer lige, global adgang til vacciner:

COVID-19 har åbenbaret for alle, hvor sammenkoblet hele verden er. I dag er det Indien, der er ramt – og vi må derfor have al mulig solidaritet med det indiske folk. Det er fuldstændig nødvendigt, at hele det internationale samfund viser sin støtte for at undgå tragisk tab af liv. Det er den eneste måde at forhindre, at situationen udvikler sig på samme måde andre steder i verden,” afrunder Karen Hækkerup.

Kontakter

Pressechef Peter Lykke Lind. Tlf. 30531916, mail: pllind@unicef.dk
Pressemedarbejder Line Kørner. Tlf. 30952379, mail: lkoerner@unicef.dk

Links

Information om UNICEF Danmark

UNICEF Danmark
Rentemestervej 62
2200 København NV

https://www.unicef.dk/

Følg pressemeddelelser fra UNICEF Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra UNICEF Danmark

Har du undret dig over, hvorfor genforeningsgavlmaleriet i Haderslev har fået blåt plaster på?14.6.2021 12:52:31 CEST | Pressemeddelelse

Mens de fleste danskere kan glæde sig til at være vaccineret mod COVID-19 i løbet af sommeren, så står andre bagerst i køen: Frontpersonale og forældre i verdens fattigste lande venter nemlig stadig på deres stik. En ny kampagne fra UNICEF Danmark skal hjælpe med at forkorte deres ventetid. Dét støtter flere organisationer, kunstnere og virksomheder, derfor bærer Andreas Welins kunstværk på Storegade 51 nu et blåt plaster på overarmen.

Har du undret dig over, hvorfor havnearbejds-monumentet ”Historiske Spor” har fået blå plastre på?10.6.2021 11:25:56 CEST | Pressemeddelelse

Mens de fleste danskere kan glæde sig til at være vaccineret mod COVID-19 i løbet af sommeren, så står andre bagerst i køen: Frontpersonale og forældre i verdens fattigste lande venter nemlig stadig på deres stik. En ny kampagne fra UNICEF Danmark skal hjælpe med at forkorte deres ventetid. Dét støtter flere organisationer, kunstnere og virksomheder, derfor bærer Jens Galschiøts skulpturgruppe af havnearbejdere i Aarhus nu alle blå plastre på overarmen.

Har du undret dig over, hvorfor Hans Scherfigs gavlmaleri på Kapelvej har fået blåt plaster på?7.6.2021 12:23:34 CEST | Pressemeddelelse

Mens de fleste danskere kan glæde sig til at være vaccineret mod COVID-19 i løbet af sommeren, så står andre bagerst i køen: Frontpersonale og forældre i verdens fattigste lande venter nemlig stadig på deres stik. En ny kampagne fra UNICEF Danmark skal hjælpe med at forkorte deres ventetid. Dét støtter flere organisationer, kunstnere og virksomheder, derfor bærer den barmfagre, smilende kvinde af Hans Scherfig på Kapelvej nu et blåt plaster på overarmen.

Har du undret dig over, hvorfor Fruen fra Havet har fået blåt plaster på?7.6.2021 10:59:32 CEST | Pressemeddelelse

Mens de fleste danskere kan glæde sig til at være vaccineret mod COVID-19 i løbet af sommeren, så står andre bagerst i køen: Frontpersonale og forældre i verdens fattigste lande venter nemlig stadig på deres stik. En ny kampagne fra UNICEF Danmark skal hjælpe med at forkorte deres ventetid. Dét støtter flere kunstnere, organisationer og virksomheder, derfor bærer Sæbys galionsfigur Fruen fra Havet nu et blåt plaster på overarmen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum