Ungepanel: Danmark skal være et grønt Silicon Valley
Danmark skal satse stort på grøn innovation, skriver Small Great Nations Ungepanel i deres vision for Danmark i 2040. Danmark skal indtage en grøn førerposition, være CO2-neutrale i 2040, mens et grønt rejsehold og klimadomstol skal håndhæve klimalov
I 2040 skal Danmark være et foregangsland for grøn teknologi og et innovativt omdrejningspunkt inden for bæredygtig udvikling. Det mener Small Great Nations Ungepanel, der består af 42 medlemmer i alderen 20-28 år med vidt forskellige baggrunde og profiler, som netop har lanceret Ungepanelets vision for 2040.
Danmarks udvikling til et grønt Silicon Valley skal hjælpes på vej af et fordoblet offentligt bidrag til forskning, hvoraf halvdelen skal investeres i grøn teknologi, samt et styrket samarbejde mellem erhvervslivet, forskningsinstitutioner og den offentlige sektor. Innovationscentre og erhvervsklynger skal kultivere grønne ideer blandt danske startups.
”I 2040 skal det offentlige bidrag til forskning være mindst 2 procent af vores BNP. Øget konkurrencedygtighed og innovationsevne er afgørende for at sikre vores velstand og grønne førerposition,” siger Nazo Rafiqi, der er med i Ungepanelet.
Danmark skal være klimaneutrale allerede i 2040
Ungepanets vision for 2040 har i alt otte hovedpointer, som blandt andet indeholder visionære ideer inden for uddannelsessystemet, sundhedsvæsenet, arbejdsmarkedet og ikke mindst samfundets grønne omstilling.
Panelet ønsker, at Danmark skal være CO2-neutral allerede i 2040, ti år før det officielle mål. Det kræver blandt andet, at landbruget gør brug af vertikal dyrkning af afgrøder og genteknologi, byggebranchen baseres på cirkulære principper, og fossile drivmidler udfases i transportsektoren.
”Min vision er, at Danmark skal blive et anerkendt foregangsland i kampen mod global opvarmning. Det kræver bære- og konkurrencedygtige teknologiske løsninger samt politiske initiativer,” siger Daniel Cáceres Larsen, der er med i Ungepanelet.
Grønt rejsehold skal holde virksomheder i ørerne
For at sikre, at danske virksomheder overholder deres klimaforpligtelser og mindsker deres klimaaftryk, skal de integrere en klimabelastningsrapport i deres årsrapport. Det skal ifølge Ungeplanelet medvirke til at sidestille de økonomiske og grønne nøgletal.
Sideløbende gennemfører et nyt grønt rejsehold kontrolbesøg hos virksomhederne og hjælper med indrapporteringen. Rejseholdet tildeler både virksomhederne smileyer, som man kender det for fødevareområdet, og udsteder bøder i særligt grelle tilfælde.
Dertil ønsker Ungepanelet, at der oprettes en national klimadomstol. Klimadomstolen skal blandt andet kunne dømme virksomheder og organisationer, der forurener mere end det tilladte, til at betale betydelige bøder.
De unges stemme og fremtid
Nordisk CEO i Deloitte, Anders Dons, understreger vigtigheden af at lytte til de unges ønsker til samfundet, og deres ideer til at løse menneskehedens største udfordring:
”De unge skal have en langt større stemme i samfundsdebatten – det er jo deres fremtid, vi diskuterer. De yngre generationer har i deres korte liv allerede gennemlevet finans- og sundhedskriser, og de vil igennem hele deres liv leve med effekterne af en global klimakrise. Det afspejler sig i deres vision for 2040, hvor innovative ideer og en stålfast vilje til at skabe positive forandringer for Danmark og planeten skinner tydeligt igennem.”
Nøgleord
Kontakter
Anders Dons, nordisk CEO i Deloitte: 40367622 / adons@deloitte.dk
Peter Mogensen, direktør i Kraka: 31321169 / pem@kraka.org
Johannes Nørgaard, presseansvarlig i Deloitte, 60863444 / jonoergaard@deloitte.dk
Vedhæftede filer
Links
Information om Deloitte
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Byggebranchen knokler sig igennem coronakrisen uden større skrammer28.12.2020 11:42:23 CET | Pressemeddelelse
Der er fart på i byggebranchen med et højt aktivitetsniveau og stigende indtjening. Det viser årets regnskabsanalyse fra Deloitte og DI Dansk Byggeri. Trods COVID-19 forventes der fortsat høj aktivitet i 2021.
Mange er villige til at lade sig overvåge i kampen mod COVID-1927.11.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En stor del af den danske befolkning er villige til at give afkald på deres persondatasikkerhed, hvis det kan løfte COVID-19-restriktionerne hurtigere. Det viser ny undersøgelse fra Deloitte.
Mere hjemmearbejde risikerer at øge polariseringen på arbejdsmarkedet23.11.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hjemmearbejde kan medføre en samfundsøkonomisk gevinst, som dog bliver ulige fordelt. Det er især dem med lange uddannelser, som høster gevinsterne, mens dem med korte uddannelser kun i begrænset omfang får del i dem, viser ny analyse fra Kraka-Deloitte-samarbejdet, Small Great Nation.
Spirende optimisme i restaurationsbranchen blev slukket af pandemien29.10.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
COVID-19 ramte en restaurationsbranche med stigende indtjening og øget investeringsvillighed, viser ny analyse fra Deloitte. Sidste års regnskaber vidner dog også om en lav soliditetsgrad og en fortsat høj andel af selskaber med underskud, som gør visse restauratører finansielt skrøbelige.
Hackere udnytter svage led i virksomheders forsyningskæder20.10.2020 12:33:45 CEST | Pressemeddelelse
Ny spørgeundersøgelse fra Deloitte viser, at mange virksomheders forsyningskæder ikke er rustet til at modstå cybertrusler. Sårbarheder i værdikæden kan give hackere nem adgang til ellers sikre systemer, vurderer cyberchef.
Øget hjemmearbejde kan udløse stor samfundsøkonomisk gevinst6.10.2020 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En samfundsøkonomisk gevinst på op til 4 mia. kr. kan være inden for rækkevidde, hvis alle danske lønmodtagere i gennemsnit har én hjemmearbejdsdag mere om måneden. Det viser ny analyse fra Kraka-Deloitte-samarbejdet, Small Great Nation.
Corona efterlader kortvarigt aftryk efter fem års vækst, men åbner hurtigt nye muligheder29.9.2020 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Trods den verdensomspændende pandemi er Deloitte fortsat det førende revisions- og rådgivningshus i Danmark og globalt. Deloittes medarbejdere omstillede sig på 24 timer til en ny hverdag og fokuserer stadig på at hjælpe kunderne og samfundet bedst muligt gennem pandemien.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum