Unge vælger 10. klasse for at blive klar til uddannelse
De unge betragter 10. klasse som en mulighed for at tænke sig om og forberede sig til en ungdomsuddannelse. De færreste unge, der vil i 10. klasse, ønsker dog at gå videre på en erhvervsuddannelse, viser ny undersøgelse.
Mange unge tager et ekstra år i skolen for at blive mere klar til det, der venter bagefter, viser en ny undersøgelse, som Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har lavet.
Undersøgelsen konkluderer, at unge, der vælger 10. klasse, generelt oplever flere udfordringer i forhold til at gå i skole og er mere usikre over at skulle vælge ungdomsuddannelse.
Eleverne i 10. klasse er fx ofte mere skoletrætte end de unge, der fortsætter i gymnasiet, og de ved mindre om, hvad de er gode til, og hvilke uddannelser der kunne passe godt til dem.
Valget af 10. klasse er ofte velovervejet, fortæller områdechef Camilla Hutters fra EVA:
”Mange unge betragter 10. klasse som en mulighed for at forberede sig fagligt eller personligt og fx dygtiggøre sig eller blive modne nok til at starte på en ungdomsuddannelse. De unge forventer, at 10. klasse kan gøre dem ’mere klar’, og især de unge, der skal i 10. klasse på en efterskole, ser efterskolen som et sted, hvor de kan dyrke interesser og afprøve nye sider af sig selv.”
De fleste vil videre i gymnasiet
Langt de fleste af de unge, der har søgt i 10. klasse, regner med, at de skal videre i gymnasiet. Det siger 68 % af de unge, at de vil, og især blandt de unge, som går i 10. klasse på efterskole, ligger vejen mod gymnasiet klar.
Derimod er det kun 15 % af de unge, der har søgt ind i 10. klasse,der ønsker at søge ind på en erhvervsuddannelse bagefter
”Der er ikke ret mange unge, der tænker 10. klasse som starten på en erhvervsuddannelse, men altså snarere som en mulighed for at forberede sig fagligt og personligt på gymnasiet og få en pause fra den skole, som mange er lidt trætte af,” siger Camilla Hutters.
”Det er vigtig viden i den kommende tid, når man i kølvandet på regeringens eud-udspil skal diskutere, hvordan vi får skabt et 10. klasses-tilbud, som både får flere til at overveje eud, men som samtidig er relevant for de unge,” afslutter Camilla Hutters.
FAKTA: Sådan har vi gjort
Undersøgelsen bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt 4407 9. klasses-elever i marts-maj 2018. Der indgår også data fra Danmarks Statistik. Desuden har EVA interviewet 26 elever med planer om et 10. skoleår.
FAKTA: Halvdelen af de unge i EVA’s undersøgelse har svaret, at de har søgt et 10. skoleår efter 9. klasse.
De unge fordeler sig sådan:
63 % vil på efterskole
34 % vil i almindelig 10. klasse
3 % vil i 10. klasse på en erhvervsskole.
Nøgleord
Kontakter
Anne Breinhold OlsenKommunikationskonsulent
Tlf:2984 6711abo@eva.dkLinks
Information om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Østbanegade 55, 3. sal
2100 København Ø
35 55 01 01http://www.eva.dk/
Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) gør uddannelser og dagtilbud bedre - gennem evalueringer, analyser og redskaber, som bidrager til at udvikle kvalitet. Vores viden bruges på alle niveauer - fra institutioner og skoler til kommuner og ministerier.
Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Hver anden skole prioriterer ikke kompetenceudvikling i undervisningen af ordblinde elever29.9.2020 09:06:15 CEST | Pressemeddelelse
Knap halvdelen af folkeskolerne afsætter ikke tid til, at lærerne kan udvikle deres kompetencer i undervisningen af ordblinde elever. Ifølge skolernes læsevejledere har det betydning for lærernes muligheder for at tilbyde eleverne den nødvendige støtte i undervisningen. Det viser en ny kortlægning af arbejdet med ordblinde elever i folkeskolen.
STUDIESTART: Unge ser professionsuddannelser som springbræt til en lang videregående uddannelse25.8.2020 00:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mere end hver fjerde nye studerende på professionsuddannelserne forventer at gennemføre en lang videregående uddannelse. Dvs. de ser sig selv opnå anden og længere uddannelse end den, de netop er optaget på. Det viser en ny undersøgelse, som Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) offentliggør 25. august 2020.
Stigning i optagne studerende på pædagoguddannelsen28.7.2020 00:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Pædagoguddannelsen oplever for første gang i fire år en stigning i antallet af optagne studerende. Dermed er en kedelig kurve knækket. I alt er 86 flere studerende optaget på pædagoguddannelsen end i 2019 – en stigning på 2 %.
Mange flere har søgt ind på en videregående uddannelse i år5.7.2020 18:07:40 CEST | Pressemeddelelse
Effekten af covid-19 kan mærkes på de videregående uddannelser, som i 2020 kan melde om større interesse end de seneste tre år. De universitetsuddannelser, der i forvejen var populære, oplever størst fremgang. 16 % flere vil fx gerne ind på medicinstudiet i år.
Mange elever i 10. klasse oplever et fagligt løft20.5.2020 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mange elever oplever, at de løfter sig fagligt i 10. klasse. Især de fagligt svageste angiver, at det ekstra skoleår har gjort dem dygtigere og styrket deres faglige selvtillid. Det viser en undersøgelse af elevernes syn på 10. klasse lavet af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA). Samtidig føler mange elever, at de udvikler sig socialt og personligt i løbet af det ekstra skoleår, og at de efterfølgende er blevet mere afklarede om valget af ungdomsuddannelse.
Velfærdsuddannelser i land og by tiltrækker forskellige studerende6.5.2020 04:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er store forskelle på de studerende på velfærdsuddannelserne i storbyerne og udenfor. Bl.a. optager uddannelserne uden for de store byer en større andel studerende, der er 25 år eller ældre. Uddannelserne skal være opmærksomme på, at forskellige sammensætninger af studerende stiller forskellige krav til uddannelsesstederne.
Udskolingen er præget af prøvefokus25.2.2020 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Undervisningen i folkeskolens 7.-9. klasse er ’boglig’ og ’faglig’ og præget af et fokus på de afsluttende prøver. Det fortæller ledere, lærere og elever i en ny undersøgelse lavet af Danmarks Evalueringsinstitut,EVA. Undersøgelsen viser samtidig, at der i udskolingen hersker en særlig forståelse af, at skolelederne ikke behøver at blande sig i diskussioner om undervisningen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum