Københavns Universitet

Unge talenter giver nye bud på, hvordan vi kan løse verdens problemer

Del
Fire gymnasieelever er netop kåret som vindere af Projekt Forskerspirer 2022 på Københavns Universitet. Vinderne af det landsdækkende talentprogram, har udtænkt originale projekter og kommer vidt omkring i forskningens verden.

Vinderne er:

  • Sigrid Visti Hemmingsen, Frederiksværk Gymnasium og HF, med projektet Musikundervisnings effekt på børn og unges selvværd
  • Victoria Otzen, Aarhus Katedralskole, med projektet Nye enzymer til bæredygtigt vaskemiddel
  • Augusta Agger Mortensen, Risskov Gymnasium, med projektet Mobiltelefonens effekt på gymnasieelevers aktive deltagelse i undervisningen
  • Mathias Wahl, Det Internationale Gymnasium Niels Brock, med projektet Nanopore-sekventering af DNA fra saliva med henblik på identificering af antibiotika resistensgener

Projekterne belyser vigtige emner anno 2022. Feltet spænder bredt fra bud på, hvordan vi kan løse klimaudfordringer ved at udvikle bæredygtigt vaskemiddel, som bruger kuldeaktive enzymer, som findes i Ikka Fjorden i Sydvestgrønland. 

Mathias undersøger anvendelsesmulighederne af nanopore-sekventering for at hurtigt identificere bakterier i spytprøver med det formål at kunne designe patient-specifikke behandlinger og at mindske antibiotikaresistens.

Sigrid og Augustas projekter kigger på, hvordan vi kan øge selvværd og læring hos unge. 

Augustas projekt tager udgangspunkt i den stigende brug af mobiltelefoner og andre digitale teknologier, der er blevet en del af hverdagen også i undervisningen. Spørgsmålet er, om det har betydning for koncentration og læring.

Sigrid tager i sit projekt afsæt i en aktuel problemstilling ved at undersøge om deltagelse i musikundervisning i folkeskolen kan have positiv indflydelse på unges selvværd og mentale helbred, som ifølge aktuelle undersøgelser er kritisk lav.

I år har 64 talentfulde gymnasieelever gennemført projektet, hvor de gennem seminarer og samarbejde med forskere er dykket ned i forskningens verden med udgangspunkt i et selvvalgt emne.

Fredag den 16. december inviterede prorektor for uddannelse Kristian Cedervall Lauta til fejring af de nominerede. Professor og nobelprismodtager Morten Meldal overrakte præmier til de fire vindere.

Kontaktinformation

Projektleder for Projekt Forskerspirer Emilie Kolbjørn Jensen 
Københavns Universitet
Mail: forskerspirer@adm.ku.dk
Mobil: 51 82 69 78

Nøgleord

Billeder

Information om Københavns Universitet

Københavns Universitet
Københavns Universitet
Nørregade 10
1165 København K

+45 35 32 26 26https://www.ku.dk/

Københavns Universitet blev grundlagt i 1479 og har i dag cirka 37.000 studerende og 10.000 ansatte – heraf flere end 5.000 forskere – og en omsætning på 9,4 milliarder kroner. 10 nobelpriser er blevet tildelt forskere med tilknytning til universitetet.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye